Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Nowy silnik czy lepiej remont starego CRX Del Sol???

Matys222
23-04-14, 14:59
Witam!!

Mam takie pytanko bo kolega ma dylemat może pomożecie,u kolegi w Del Solu prawdopodobie "obróciła sie panewka " auto straciło moc i staneło czy lepiej kupić silnik około 2tysiece plus robocizna itp czy lepiej remontowac ten silnik ??miec wtedy pewnośc że wszystko jest zrobione bo nigdy nie wiadomo co sie kupi ? jaki koszt czesci mniej wiecej był by i co trzeba było by wymienić... dodam że silnik ma około 200tys i nie brał ani oleju ani nic mu nie kopcił był z niego bardzo zadowolony generalnie.Model silnika to d16z6

Pozdrawiam z góry dziekuje za odpowiedzi bedą bardzo pomocne :)

Dodam że kolega nie śmierdzi groszem w tym momencie :(

vipek
23-04-14, 15:14
Niech sobie kolega kupi D15Z6/Z8 za te 500-600zł, przełoży klawiaturę i wałek z Z6. Najtańsza opcja i bardziej zdroworozsądkowa niż kupowanie super igiełek D16 na allegro.

reaktor
23-04-14, 15:14
jak oleju nie brał to można powalczyć

ale trzeba poszukac czystego wału koszt 200-300zł
+panewki 200-300zł
+robota

Matys222
23-04-14, 15:23
a macie kogoś godnego polecenia z częściami na forum?

joker399
23-04-14, 15:56
Najpierw to pasowało by rozebrać silnik i sprawdzić w jakim stanie jest wał a później można ocenić czy wał do wymiany czy nie. Wszystko zależy od stanu dołu silnika.

Seba27
23-04-14, 22:31
Wał do z6 deficytowy towar - musisz szukac.
Ale skoro silniczek byl taki super to skad obrocona panewka?
Ja sie moge spoko podjac roboty ale akurat tego co potrzebujesz nie mam.
Panewki wiadomo nowe cza bedzie zamowic ale walu uzywki poszukac lub ratowac to co jest jak bedzie z czego.
Skad jest kolega?

Matys222
24-04-14, 17:35
podejrzewa że sie obróciła lub zatarła po prostu zgubił olej przez miskę i czujnik sie chyba spalił lub kontrolka spaliła i nie zaswiecił olej
kolega jest z okolic Dzierżoniowa

Seba27
24-04-14, 18:00
podejrzewa że sie obróciła lub zatarła po prostu zgubił olej przez miskę i czujnik sie chyba spalił lub kontrolka spaliła i nie zaswiecił olej

Kosztowny zbieg okolicznosci :D

I ze 400km do mnie w 1 srone wiec bezsens

Szukaj wału i tyle skoro gory nie cza rozbierac - mozna samemu poskladac nowe elementy z dolu, zalac olej i modlic sie ;)
- najtaniej wiadomo i chyba najlepiej

reaktor
24-04-14, 20:58

jak zgubił olej przez miskę 4 litry ?
odpadła mu ta miska?

Matys222
24-04-14, 23:56
nie odpadła przez uszczelke gubił ten olej a najdziwniejsze jest to że jak Hania stała nie gubiła oleju żadnych plam itp tylko widocznie poprzez jazde gubił olej bo cała miska mokra jest okrutnie a przecież wiadomo jak wszystko działa elegancko nikt nie sprawdza stanu oleju co 100 km :)

CRX1
25-04-14, 02:33
Jak wypluło olej, to zatarł z6-tkę . Trzeba rozebrać i ocenić szkody , bo może się okazać , że nie ma z czego składać.

Seba27
25-04-14, 07:41
Jak wypluło olej, to zatarł z6-tkę . Trzeba rozebrać i ocenić szkody , bo może się okazać , że nie ma z czego składać.

mam slupek y8 jakby co - nie idealny - troche podkopca ale do remontu jak najbardziej sie nadaje
Panewki cichutkie. Rozbietajta - ale jak przypieklo pierscienie to cza robic wsio - a i glowica pewnie po pupie dostala tez