Zobacz pełną wersję : Pomysł na cichy wydech do MB2 d14z4
Witam,
Chciałbym w najbliższym czasie zmienić wydech w swoim MB2 1.4 szatan. Jednak nie chciałbym czegoś głośnego. No i średnica 1,85 lub 2 cale. Mam już ebay'a 4-2-1 na "magazynie". Może założyć kompletny z MG/Rover 2" + 4-2-1 + zamiennik kata ??? Albo może dostosować jakiś z MB6, EK4 lub EG6 (średnice z tego co wiem 1,85')? Jakiej średnicy są tłumiki w EP2, EP3 lub DC2 może z tego by coś podeszło ??? Mam kata z dwiema sondami teraz.
Dzięki z góry za podpowiedzi i sugestie :)
(z czasem planuję założyć wałek d16y7 + koło reg. + strojone P06 + ssak - większych akcji nie planuję w silniku;) może skrzynia krótsza i lekkie koło)
Witam,
Chciałbym w najbliższym czasie zmienić wydech w swoim MB2 1.4 szatan. Jednak nie chciałbym czegoś głośnego. No i średnica 1,85 lub 2 cale. Mam już ebay'a 4-2-1 na "magazynie". Może założyć kompletny z MG/Rover 2" + 4-2-1 + zamiennik kata ??? Albo może dostosować jakiś z MB6, EK4 lub EG6 (średnice z tego co wiem 1,85')? Jakiej średnicy są tłumiki w EP2, EP3 lub DC2 może z tego by coś podeszło ??? Mam kata z dwiema sondami teraz.
Dzięki z góry za podpowiedzi i sugestie :)
(z czasem planuję założyć wałek d16y7 + koło reg. + strojone P06 + ssak - większych akcji nie planuję w silniku;) może skrzynia krótsza i lekkie koło)
1,85 cala to Twoje d14z4 ma już w serii przed katalizatorem. Za katem masz dwa cale równe, nie wiem jak z środkowym. Tak czy inaczej opłaca się pakować worek kasy żeby w 1.4 minimalnie zwiększać średnicę wydechu ? Rozumiem gdyby to było +0.5 cala przynajmniej różnicy.
Tak czy owak korzyści z tego żadnej miał nie będziesz
No i tak mam końcowy do wymiany bo jest przerdzewiały i kat ma prawie 190 tys nakulane. D14z4 ma aż takie duże średnice wydechu ???
To w moim 1.5 była słomka chyba niewiele większa od 1,5" a w D14 2"? @Szczur jesteś przekonany co do tych średnic bo coś mi się nie chce wierzyc, że w D14 jest większa średnica wydechu niż w B18...
To w moim 1.5 była słomka chyba niewiele większa od 1,5" a w D14 2"? @Szczur jesteś przekonany co do tych średnic bo coś mi się nie chce wierzyc, że w D14 jest większa średnica wydechu niż w B18...
w B-serii jest jeszcze większa niż napisałem, od początku jest 2" i leci do końca, jeśli źle mówię poprawcie. Tutaj masz 45mm przed katem 50 za katem i potem zwężenie przed końcowym znów 45mm.
Jestem pewien bo: 1. tak mam u siebie 2. tak wynika z EPC - spójrzcie na pierścienie uszczelniające, są podane wymiary wewnętrzne. Sytuacja dotyczy Z4 z 99roku
No i tak mam końcowy do wymiany bo jest przerdzewiały i kat ma prawie 190 tys nakulane. D14z4 ma aż takie duże średnice wydechu ???
Z4 tak ma, a inne 1.4 miały mniej :D czemu ? zapytajcie producenta.
To że kat ma 190 to nic nie oznacza, u mnie po 240tyś wygląda jak nowy. Jak opuścisz kolektor razem z rurą to zobaczysz w jakim stanie jest na wejściu struktura - jeśli jest regularna siatka bez uszkodzeń to jest ok. Ogólnie to jeśli założyć ze silnik nie pali oleju ani wody (UPG) to kat może nawet do 500tyś dociągnie. Jedyne co mu grozi to uderzenie podczas jazdy/parkowania i wtedy może się struktura uszkodzić a wtedy się oberwie i czeka go skup :)
"]w B-serii jest jeszcze większa niż napisałem, od początku jest 2" i leci do końca, jeśli źle mówię poprawcie.
Tak ale po zewnętrznej
Czyli jak zostawię kata i kupię środek od Rover/MG 2" (koszt na alledrogo ok 220zł kpl), a do tego założę kolektor 4-2-1 to będzie działało ??? Tylko jakaś przeróbka będzie musiała być zrobiona do połączenia kata ze środkowym jeżeli się nie mylę :) ??? Szczur[R] czy podane przez Ciebie średnice są po wewnątrz czy zewnątrz ???
Ps Środkowy już ktoś wymieniał na zamiennik. Co jeżeli założył od innego d14 węższy, a nie d14z4 po 99 roku?
Czyli jak zostawię kata i kupię środek od Rover/MG 2" (koszt na alledrogo ok 220zł kpl), a do tego założę kolektor 4-2-1 to będzie działało ???
moim zdaniem to dobra opcja
Tylko jakaś przeróbka będzie musiała być zrobiona do połączenia kata ze środkowym jeżeli się nie mylę ???
nie, po prostu tłumikarz Ci musi dostawać rurę 2" do wyjściowej flanszy z kata i do środkowego, chyba że kupisz środkowy już z kawałkiem takiej rury, wtedy tylko pierwszy spaw
Szczur[R] czy podane przez Ciebie średnice są po wewnątrz czy zewnątrz ???
45 i 52 jest według EPC średnicą wewnętrzną
Ps Środkowy już ktoś wymieniał na zamiennik. Co jeżeli założył od innego d14 węższy, a nie d14z4 po 99 roku?
nic :P jak założył to taki jest. Ogólnie w przypadku 1.4 ma to niewielkie znaczenie, no ale jak już bardzo chcesz to zmieniaj na większy