PDA

Zobacz pełną wersję : Swap z 1.4 na dłubane 1.5

kaktusr
15-05-08, 21:19
Cześć

Ponieważ nikt nie odpisał w temacie o mini me d14 mam do was inne pytanie ponieważ podczas pisania tamtego tematu naszła mnie z qumplami inna refleksja i teraz nie wiem co robić :aloha:
Problem przedstawia się następująco. Mam w tej chwili D14A4 które nie nadaje się zbytnio do dalszej eksploatacji i jako że kolega posiada na zbyciu prawie całego d15b2 powstała inna koncepcja i mam do wyboru dwie opcje.
Pierwsza z nich to generalka D14A4 i późniejsza zabawa z nim w małym zakresie przyrostu mocy po przez dodawanie kolektora, wydechu i dolotu.
Druga opcja która zrodziła się dzisiaj wygląda następująco :
Wsadzam D15B2 robię jego remont do niego dodaje wałek od Z2 i wielopunkt od mojego D14. Wszystkie inne pierdoły idą od mojego D14 bo podobno wszystko ma pasować, jako że ten D15 to golas aparat, wiązki, komp i reszta ma podejść podobno do tego D15B2/Z2. Po tym zabiegu silniczek ma mieć około 110 koni na stocku i ewentualnie za jakiś czas założył bym do niego dodatki w postaci 2" przelotu, stożka i kolektora 4-2-1 podwyższając jeszcze troszkę jego moc, wiadomo że nie będzie to B16 :d ale zawsze to koło 120 nie 90 koni :)
Powiedzcie mi co o tym sądzicie bo znajomy mówi że z D14 nie ma się co bawić bo jest to nie za ciekawa baza i ogólnie nie za ciekawy silnik i lepiej spróbować z tym D15B2/Z2 niż remontować D14 tym bardziej że koszta jakie poniosę przy tym D15 różnią się bardzo od remontu D14.

Aha nie mówcie że lepiej zrobić np mini me D15B2/Z6 tylko powiedzcie mi która opcja będzie lepsza, Swap czy remont d14 bo chodzi tutaj o koszta, tylko na to mnie w tej chwili stać a muszę to zrobić teraz i nie mogę czekać, a szkoda :/

mickar
16-05-08, 10:30
Z tych dwoch opcji jestem za swapem. W B2 rzeczywiscie jest wiele rzeczy ktore mozna poprawic niewielkim kosztem.

BARTAS998
16-05-08, 10:42
W B2 rzeczywiscie jest wiele rzeczy ktore mozna poprawic niewielkim kosztem. np jakich?

Mysle ze jak zdrowy jest ten B2 to swapuj.

mickar
16-05-08, 12:27
Wtrysk, kolektor ssacy z B7

BARTAS998
16-05-08, 12:46
No tak, ale wcale to nie jest takie tanie i trzeba ogarniac co nieco - tutaj kolega powyzej mowil ze te gratu i wtrusk podejsc od D14, ale jak ktos ma zwykle b2 to przerobka na wtrysk to wydaek ok 1200 zl!

kaktusr
16-05-08, 13:24
Mysle ze jak zdrowy jest ten B2 to swapuj.

To B2 piło torche oleju ale i tak będzie remontowane )

No tak, ale wcale to nie jest takie tanie i trzeba ogarniac co nieco - tutaj kolega powyzej mowil ze te gratu i wtrusk podejsc od D14, ale jak ktos ma zwykle b2 to przerobka na wtrysk to wydaek ok 1200 zl!

Ale co masz na myśli mówiąc zwykłe B2 ? bo za bardzo nie wiem o co chodzi. Z tym wtryskiem to nie ja sobie wymyśliłem tycko gostek który będzie to składał i remontował a zna się dobrze na rzeczy.

BARTAS998
16-05-08, 13:34
Ale co masz na myśli mówiąc zwykłe B2 ? bo za bardzo nie wiem o co chodzi chodzilo mi bardziej o to ze jak ktos ma tylko b2 i chcialby miec pelny wtrysk to musi kupic troche gratow, ktore nie sa wcale takie tanie, do tego problem ze znalezieniem wiazki.

kaktusr
16-05-08, 13:42
Ale co masz na myśli mówiąc zwykłe B2 ? bo za bardzo nie wiem o co chodzi chodzilo mi bardziej o to ze jak ktos ma tylko b2 i chcialby miec pelny wtrysk to musi kupic troche gratow, ktore nie sa wcale takie tanie, do tego problem ze znalezieniem wiazki.

A no to chybą że tak, czyli ok bo by to wszystko mamy bo tak jak mówiłem wtryski podejdą od mojego d14 :)[shadow=darkred:80f24fb8dd][/shadow:80f24fb8dd]

BARTAS998
16-05-08, 13:44
A bedziesz mogl pozniej zalozyc na to glpwice od Z6? Bedzie mozna podpiac tam kompa ktory obslugiwalby VTECa?

kaktusr
16-05-08, 14:21
O tym to już Ci nie powiem bo z6 rozważał bym jak by było więcej hajsu a teraz tylko taka koncepcja powstała w głowie mojego mechanika i powiedział że będzie to hulać extra a na pewnie o wiele lepiej od D14A4 :)

Edit : Co do kompa to oczywiście że nie teraz dopiero przemyślałem. Obecnie to D15 składamy na moim kompie a jak wiadomo mój komp nie ma Vteca więc z6 można będzie założyc ale po zmianie kompa i wiązki.

BARTAS998
16-05-08, 14:36
Dokladnie! Moze lepiej byloby sprzedac twoj silnik razem z osprzetem i kupic tego b2 z osprzetem b7, albo z6 (wiekszy kolektor dolotowy) i miec zrobione na wiazce i kompie od B7/Z6 rozumiesz? Za jedna robota juz, a kiedys jak bedziesz mial $$$ to tylko glowice i 2 kableki do VTECa.

kaktusr
16-05-08, 15:00
Nie mam hajsu teraz a ten mod D15 i tak nadwyręża mój budżet dość mocno a sprzedać stary silnik to nie jest taki hop siup bo na co komu ten szajs tym bardziej że go ogołacam i zostanie goły blok i goła głowica bo reszta podchodzi pod tego D15. Tak więc jak na razie będzie mod mieszane D15 Z D14 i wałek od Z2 do tego po czasie dojdzie kwasówka 2" stożek kolektor 4-2-1 a jak wtedy będzie za mało to się pomyśli nad mini me z Z6 albo i czymś jeszcze mocniejszym ale najważniejsze że będę miał całkowicie wyremontowana dość silną jednostkę w 6 genie :afro:

czarna mamba
17-05-08, 23:57
nie wiem jaki masz budzet na mody
ale moze pomysl nad dozbieraniem kasy i wsadz b16 (mozna juz w ludzkich pieniadzach dostac ...

bez kombinowania mocna seria