PDA

Zobacz pełną wersję : Zabezpieczenie przed kradzieżą

Konrad84
15-05-08, 20:00
Poszukuje sprzętu który pozwoli zabezpieczyć samochód przed kradzieżą na najwyższym poziomie.

1. Alarm i immo obejdzie pierwszy lepszy amator.
2. Blokada na kierownice jest śmiesznie żałosna
3. Blokada na skrzynie żeźba (ten wystający zamek)
4. Odcięcie zapłonu (ukryty przycisk) - to się sprawdza ?

Może GPS ? Może ktoś zna jakiś inny bardziej skuteczny sposób zabezpieczenia ?
Co mam dołożyć do alarmu i immo, żeby ewentualny złodziej strzelił karpia ? GPS pozwoli szybko odnaleźć samochód, ale nie o to mi do końca chodzi.

PS.
Ktoś z forum zakłada GPS ?

ziomal007
15-05-08, 20:23
Gdzieś był taki temat chyba , ja jestem zdania , że alarm każdy to o kant du.y można potłuc.
Albo schowane odcięcie zapłonu ( nie jedno !! ) albo metody , że tak powiem nie miłe dla złodzieja np. zostawić amstafa czy pitbulla w samochodzie :aloha:

Ktoś kiedyś pisał , że można by syrenę podpiąć co by się załączała jak się drzwi otworzy na przykład i żeby wyła nie miłosiernie. Też patent :)

To jest niegłupie na przykład : http://www.profil-pw.pl/el_auto-alarm.htm

Cubus
15-05-08, 21:21
Jak się uprą na konkretny samochód to i tak go sprzątną, w 100% skutecznego zabezpieczenia nie ma. No może poza sprzedażą samochodu ;]

Ukryte odcięcie zapłonu jest chyba w tym wypadku najbardziej skuteczne. GPS jest spoko ale drogi i na allegro są już urządzenia zakłócające ich działanie.

havok
15-05-08, 22:55
Odcięcie zapłonu jest OK, wkurza strasznie innych nieobeznanych użytkowników :D
Dodatkowo anty-napad.
Jak chcesz, żeby "karpika strzelali" to siatka metalowa pod pokrycie siedzenia kierowcy podłączona do wysokiego napięcia zintegrowana z jeszcze jednym odcięciem będzie ciekawa :D
A tak poważnie - dwa niezależne odcięcia starczą. Weź pod uwagę, że jak będą chcieli zabrać auto, to i tak je sobie wezmą. Samo, czy z Tobą w środku.

Frydzio
15-05-08, 23:36
moze to wydaje sie smieszne, ale wiem od ludzi ktorzy trudnili sie "pozyczaniem" aut, ze najbardziej ich wkurzaly blokady na pedały :agent: z nimi mieli najwiecej zabawy

Bob
15-05-08, 23:41
Bo w sumie żeby zdemontować taką nakładkę na pedały nieźle trzeba się naginastykować, przez co łątwiej można być zauważonym... :d

Konrad84
16-05-08, 08:18
GPS jest spoko ale drogi i na allegro są już urządzenia zakłócające ich działanie.

W takim razie nie ma sensu go montować. :/
Czyli trzeba założyć ze dwa przyciski. Na takich co chcieli by mnie wyciągnąć już coś woże ;) miasto to istna dżungla :box:
Jeżeli chodzi o nakładki na pedały, to chyba nie chciało by mi się tego montować/demontować codziennie.

marcov
17-05-08, 09:19
Najlepsze patenty to najprostrze patenty!!

Odciecie czego sobie zyczysz oparte na 2 przekaznikach i mikrowylaczniku, koszt to jakies 20 zl jesli sam sobie podepniesz. Kluczem do sukcesu jest podpiecie w taki sposob aby kable wygladaly na seryjne

Konrad84
17-05-08, 10:02
Najlepsze patenty to najprostrze patenty!!

Odciecie czego sobie zyczysz oparte na 2 przekaznikach i mikrowylaczniku, koszt to jakies 20 zl jesli sam sobie podepniesz. Kluczem do sukcesu jest podpiecie w taki sposob aby kable wygladaly na seryjne
To bardzo pomocne. Dzięki. :piwo:

ppm702
20-05-08, 13:57
powiem Ci w uproszczeniu jak zrobiłem żonie accorda. Jak będziesz chciał szczegóły to służę na spocie - publicznie pisał nie będę...

standardowy alarm z dobrze schowaną centralką. Wszystkie kable czarne. zmodyfikowany immobiliser. Dodatkowa syrena 140db schowana wewnątrz.

Alarm wyzwala dwie syreny, żeby się ciężej myślało ;)

Immobiliser ma dołozony układ opóźniający tak, że zazbraja się po wyłączeniu zapłonu lub w 30 sekund od zamknięcia drzwi kierowcy. Tak, żeby moja żona mogła bez stresu oddać kluczyki w razie napaści. Pierwsze odpalenie wymaga innej procedury rozbrojenia tak samo jak w razie zaskoczenia immo zaby go rozbroić też trzeba zastosowac jeszcze inną procedurę.

Dodatkowo rozbrojenie systemu wymaga użycia jednego z fabrycznych odbiorników prądu oraz jednego zamaskowanego mikrowłącznika. Odcina kilka obwodów w "fabrycznych" miejscach, więc auto do ukradzenia właściwie tylko na lawetę i rozebrania w dziupli na części.

Konrad84
21-05-08, 08:43
:wow: nieźle. W razie czego potpytam na spocie :hinczyk:

Cubus
21-05-08, 10:16
powiem Ci w uproszczeniu jak zrobiłem żonie accorda
(...)
Dodatkowo rozbrojenie systemu wymaga użycia jednego z fabrycznych odbiorników prądu oraz jednego zamaskowanego mikrowłącznika. Odcina kilka obwodów w "fabrycznych" miejscach, więc auto do ukradzenia właściwie tylko na lawetę i rozebrania w dziupli na części.

Tylko czy taki samochód nie robi się uciążliwy w codziennym użytkowaniu? W poprzednim samochodzie miałem namontowane przez poprzedniego właściciela kilka zabezpieczeń połączonych ze sobą. Użytkowanie samochodu na co dzień było męczarnią, a jak o czymś się zapomniało to trzeba było spędzić pół godziny na rozbrajanie samochodu...

Alchemiq
21-05-08, 12:39
proponuję do alarmu dołączyć laserową poziomicę, która zapamiętuje położenie auta... więc kół ci nie kradną.. na lawetę też nie zaciągną :-)

ppm702
21-05-08, 14:37
Cubus, jeśli jest to zrobione z głową, to uwierz mi, że nie ma problemu z eksploatacją :) Oczywiście na początku kilka moich pomysłów nie trafiło, ale modyfikowałem je zgodnie ze wskazówkami żony i teraz jest i ona zadowolona i auto zabezpieczone :)

zieloo007
22-05-08, 14:42
Najlepszym zabezpieczeniem jest trzymanie auta na prakingu strzeżonym. Jakiekolwiek blokady sa do przejścia.

Złodzieje potrafią ukraść każdy samochód w ciągu 3 min. Słyszałem o sytuacji, gdy kradli mercedesa. Facet wciągał go na lawetę, a wszyscy myśleli, że się ten zespuł. Po czym odjechał. I tyle widzieli samochód....

Raveland
22-05-08, 17:07
moze niech sie jakis zzlodziej wypowie co mu najwiecej sprawia problemu :d

Konrad84
23-05-08, 08:25
Jak zostawiam samochód na zaciągniętym ręcznym i na biegu to chyba laweciarz ma problem ??

jjurgiel
23-05-08, 09:50
Jak zostawiam samochód na zaciągniętym ręcznym i na biegu to chyba laweciarz ma problem ??

jak po wypadku blachy blokują koła to jakoś problemów z wciąganiem nie mają ;) najwyżej gumy do wymiany

Konrad84
23-05-08, 10:50
no tak, nawet ciężarówki wyciągają, ale wciągane nie rozbitego auta z zablokowanymi kołami na parkingu robi przypał ??

TeeS1975
23-05-08, 10:59
ziom a co Ciebie tak wzięło na zabezpieczenia, jakieś przygody ostatnio ??

Konrad84
23-05-08, 11:27
przestałem wyżucać kasę na AC. Na codzień honda jest garażowana więc luz, ale w hipermarketach robią dużo aut :/

otest
24-05-08, 11:57
no tak, nawet ciężarówki wyciągają, ale wciągane nie rozbitego auta z zablokowanymi kołami na parkingu robi przypał ??
Niezupelnie. Mi jak w Vectrze zablokowalo tylnie kolo to zaladunek na lawete trwal moze 3 minuty . Sam laweciaz mi potem powiedzial cos w rodzaju "Widzi pan ile trwa kradziez auta? "

otest
24-05-08, 11:57
Niezupelnie. Mi jak w Vectrze zablokowalo tylnie kolo to zaladunek na lawete trwal moze 3 minuty . Sam laweciaz mi potem powiedzial cos w rodzaju "Widzi pan ile trwa kradziez auta? "