Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Lampy poliftowe do przedlifta (tylne kierunkowskazy) Plug&Play ;)

civicstart
22-04-14, 11:21
Chciałem podzielić się ciekawostką związaną z wymianą tylnych lamp zespolonych w błotnikach
na lampy poliftowe. Szukałem informacji jak wygląda przekładka, czy jest trudna i nie znalazłem
jednoznacznej odpowiedzi. Postanowiłem więc zaryzykować. Kupiłem lampy na aledrogo, dość
tanio, bo były bez wiązek. Wiedziałem, że oprawki żarówek od kierunkowskazów są inne w polifcie
i oprawka z wiązki przedliftowej nie "wejdzie" do klosza lampy. Znalazłem info, że można uciąć
starą wiązkę i dolutować do niej nową z nowych lamp, ale to trochę upierdliwe.

Okazuje się jednak, że są 2 proste metody na połączenie starych wiązek z nowymi kloszami.
Pierwsza to ucięcie w obudowie żarówki ze starej wiązki 2 prowadniczek, tak jak na zdjęciu poniżej (zaznaczone
czerwonym kolorem).
Ja właśnie tę metodę wybrałem, uciąłem je nożem introligatorskim. Po włożeniu oprawki w obudowę, nadal
połączenie jest szczelne (sprawdziłem), roboty przy tym jest na ok. minutę, więc można przyjąć, że
wymiana tych lamp to Plug&Play :) :
https://lh4.googleusercontent.com/-aVvx-RXOSrQ/U1YvzfS8DBI/AAAAAAAAA7M/bx0MM3qMCzo/s800/zar.jpg

Druga metoda, to podpiłowanie plastików w kloszu, w miejscach zaznaczonych na czerwono (więcej
roboty, no i może powpadać trochę opiłków do środka klosza:
https://lh3.googleusercontent.com/-z0pO2bpK1I4/U1YvzaCv75I/AAAAAAAAA7Q/Uukb_sN7Xc8/s800/opr.jpg

pzdr

ArdianFK2
23-04-14, 20:26
kupiłeś całe boczne lampy poliftowe dobrze zrozumiałem ? ile płaciłeś ?

civicstart
24-04-14, 09:15
Płaciłem po 50 PLN za sztukę bo były bez wiązek, więc niejako wybrakowane. :)
Okazuje się, że wiązki nie są potrzebne, bo jak opisałem powyżej stare kostki
można przerobić tak, żeby pasowały.

pzdr

buri
24-04-14, 11:06
chyba musisz jeszcze zarowki kierunkowskazow wymienic na pomaranczowe, bo w przedlifcie sa biale a klosz pomaranczowy, a po lifcie klosz bialy i odblysnik tez wiec zarowka musi miec odpowiedni kolor

civicstart
24-04-14, 13:05
Tak, dokładnie, W21W trzeba wymienić na WY21W :) W "instrukcji" chodziło mi o problem z dopasowaniem kostki tej żarówki
do obudowy lampy, bo zmiana samej żarówki to nie problem...

pzdr

filipfm
24-04-14, 13:10
..

ArdianFK2
05-05-14, 22:17
kupiłem własnie te lampy w środe bede zakładał to zdam realcje jak to było u mnie :)

luckie
06-05-14, 09:06
A potem na forum oceniamy auta z ogłoszeń "przedlift a lampy polift, pewno bity":)
Fajne info, roboty jak widac niewiele a poliftowe lampy sa ladniejsze. Moze tez sie skusze.

civicstart
06-05-14, 11:32
U mnie poza lampami, zmienione mam także akwarium na poliftowe. Też zdecydowanie ładniejsze :)
No i teraz to już całkiem "ulep" ;)

pzdr

TRAFO
06-05-14, 21:19
No i teraz to już całkiem "ulep" ;)

Jak ktoś mądry wcześniej powiedział:
"Nie to jest ładne co jest ładne, tylko to co to co się komuś podoba" :)
Twoje auto Twój wybór nie ma znaczenia co myślą inni, jak jesteś zadowolony z tego co masz to masz i satysfakcję i banana na twarzy.
Tak trzymać :)

ArdianFK2
09-05-14, 18:55
potwierdzam 15 minut roboty i gotowe !

warto ^^

DŻEJKU
09-05-14, 20:41
też dzisiaj zamontowalem "lift look", mialem zestaw razem z wtyczkami ale poobcinałem w starych oprawkach te dziubki bo z tego co zauważyłem, żeby wymienic lampy z całym okablowaniem to trzeba rozbebeszać boczki w bagażniku bo inaczej nie dostaniemy się do wtyczki.
Także jak ktoś ma taniej lampiony bez kabli to brać bo wcale nie sa one potrzebne.
Zamierzam jeszcze zakombinować żeby zarówki miały chromową barwe tak jak z przodu - wtedy czysty kierunek bedzie super wygladał

ArdianFK2
09-05-14, 23:37
gdzie dostane te żarówki ?

DŻEJKU
10-05-14, 08:02
no wlasnie nie wiem czy wersje całoszklane wystepuja w wersji chrom - chyba że te co są z przodu w kierunkach to też typ "bezcokołowy" wtedy temat jest prosty

A poki co zrobie wlasny patent czyli napyle srebrnym sprayem cienka warstwę lakieru na żarówkę tak żeby tylko "zabielić" pomaranczowe szkło - kiedyś taki patent zrobiłem i barwa świecenia się nie zmieniła a pomarańczu w kloszu nie było widać

ArdianFK2
10-05-14, 11:50
nie głupi pomysł, ale napisz jak wymyslisz coś lepszgo typu tych zarówek :)

piter7766
10-05-14, 18:20
nie wiem czy wersje całoszklane wystepuja w wersji chrom - chyba że te co są z przodu w kierunkach to też typ "bezcokołowy"

,,Całoszklane'' i ,,bezcokołowe'' to to samo :)

DŻEJKU
11-05-14, 08:01
Piter7766, dokladnie tak napisałem ;)

to też typ "bezcokołowy"