Zobacz pełną wersję : Dziwne odglosy z okolic prawdopodobnie skrzyni biegow.
xXSoobekXx
19-04-14, 22:15
Siema,
mam problem z moim Civiciem, 92r. silnik D16Z6 buda HB.
Po odpaleniu silnika slychac dziwny dzwiek metaliczny cos co sie dziwnie obraca, podcza zmiany biegow slychac oraz jedynka zaczyna mi sie juz dziwnie wbijac, sprzeglo zmieniam normalnie ale czesto przy wysokich obrotach no i czesto lubie sie z kims ustawic na 1/4.
Prosze o pomoc co to moze byc bo chcialbym sie wziasc za to jak najszybciej i jezdzic nia spokojnie ze nie spotka mnie zadna przygoda.
Tutaj link do sciagniecia pliku zeby posluchac, http://uploaduj.net/D58d27/glos00002-mp3-3gp/
Jeszcze raz prosze o pomoc i pozdrawiam,
Soobek.
xXSoobekXx
24-04-14, 20:29
Kurde ! Napisalem wszystko i mi zniklo, okey pisze jeszcze raz.
Dzis wymienilem sprzeglo ( Exedy ) oraz olej nowy do skrzyni wlany.
Dalej jest dziwny dzwiek jak puszczam gaz i schodzi z obrotow.
Moze to alternator ? Jak wlaczam swiatla to przygasa w srodku wszystko.
Zaraz pol auta wymienie i dalej to bedzie :/
Prosze Was o pomoc, moze ktos z Was juz mial taki problem ?
avemolesiu
24-04-14, 21:23
Jeżeli podejrzewasz alternator to po prostu sprawdź napięcie ładowania, w nagranym pliku niewiele słychać, nikt Ci z kuli nie wywróży, co masz do wymiany. Bujnij się do jakiegoś mechanika, zanim cokolwiek wymienisz
xXSoobekXx
24-04-14, 21:49
Jeżeli podejrzewasz alternator to po prostu sprawdź napięcie ładowania, w nagranym pliku niewiele słychać, nikt Ci z kuli nie wywróży, co masz do wymiany. Bujnij się do jakiegoś mechanika, zanim cokolwiek wymienisz
Bylem u mechanika, sam nie wiedzial co to. Duzo ludzi go obsluchiwywalo. Jedynie do czego doszlismy z 2 mechanikami to ze ze skrzyni sa jakies dziwne dzwieki, i sie potwierdzilo po jej sciagnieciu z kolega, no ale jedno wyeliminowane. I dobrze bo bym dlugo nie pojezdzil :/ teraz sprzeglo to bajka :D
Jakie powinien miec napiecie ladowania ?
Edit : juz wiem, jutro rano montuje sonde lambda i sprawdze te napiecie. Mam nadzieje ze ten *****any alternator tak jeczy.
14V bez świateł , ze światłami 13,6-13.8 V. Osłuchanie silnika i skrzyni nie jest wielkim wyczynem , sam to możesz zrobić . Kup na allegro stetoskop za 10,- i osłuchaj gdzie najlepiej słychać .
Co ma sonda lambda do napięcia ładowania? Jak nie wiecz czy to alternator to na szybko możesz zdiać pasek i usłyszysz różnice z i bez.
Chwalisław
17-05-14, 13:34
Jedynie do czego doszlismy z 2 mechanikami to ze ze skrzyni sa jakies dziwne dzwieki, i sie potwierdzilo po jej sciagnieciu z kolega, no ale jedno wyeliminowane.
Nie bardzo kumam... Rozumiem, że dźwięk został wyeliminowany ale nie mogę dojść co było jego przyczyną? Mam identyczny problem i też nie wiem co się dzieje.
Chwalisław
18-05-14, 08:31
Pomoże ktoś?
Chwalisław
22-05-14, 21:44
Pomoże ktoś?
Tylko się nie rwijcie tak bardzo do odpowiedzi :-)