PDA

Zobacz pełną wersję : Stukająca panewka? Uszczelniacze?

benvenuti1
18-04-14, 22:01
Witam. Od jakiegoś czasu moje d15b2 najbardziej jak jest zimne (choć ciepłe też ale jakby mniej) delikatnie stuka (stuk podobny do dieslowskich silników). Wrzuciłem filmik z pracy silnika na youtube może ktoś z was będzie umiał ocenić czy panewka zaczyna sie powoli odzywać czy może inna diagnoza.
https://www.youtube.com/watch?v=WiMOND0OByQ&feature=youtu.be
Fimik niestety nie oddaje rzeczywistego dźwięku, ale myśle że koło 7, 50 i 54 sekundy najlepiej słychać takie stukanie. Najlepiej to jest słyszalne na jałowych obrotach, choć jadąc w kabinie słychać ten stuk od jałowych do 2-3 tys obrotów.

kruczekvu
19-04-14, 10:50
Na początek zawory do regulacji
Możliwe też że pasek rozrządu możesz mieć za luźny.Może to wydać się śmieszne ale miałem kilka takich przypadków gdzie po odpowiednim naciągnięciu cisza
Panewka to nie jest zwłaszcza że ja będziesz słyszał na ciepłym silniku prędzej niż na zimnym

reaktor
19-04-14, 16:13
normalnie chodzi nie panikuj

oscar1919
19-04-14, 18:46
Mówie filmik niestety praktycznie nie oddaje tego dźwięku, ale na żywo zauważalny nawet dziewczyna szybko wychwyciła, że coś stuka. Dobra dzięki panowie powoli pasek miał byc do wymiany to wymienie wcześniej, a jak nie pomoże to zawory.

falek84
19-04-14, 20:22
ustaw zawory i zobacz czy cos sie zmieniło przy pracy silnika, a tak w okolicach 3tys obr to najczęściej panewka się odzywa