PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z biegami

laskim
14-05-08, 20:06
Co moze być?

Ostatnio jezdzilem moja Hania i bylo wszystko ok wrocilem do domu i za jakies 15 min wyjechalem i ... no wlasnie, biegi zaczely ciezko wchodzic z 1 przy wysokich obrotach mozna wrzucic dopiero 4 lub 5. Przy niskich obrotach biegi wchodza ciezko czasami ze zgrzytem. Zajrzalem do plynu od sprzegla. Okazalo sie ze byl tam straszny syf wiec przepompowalem uklad nowym plynem (okolo 400ml). Postanowilem sprawdzic czy jest ok ruszylem 2 weszla leciutko jak nigdy ale za chwile znowu sie zaczelo. Co prawda biegi juz wchodza wszystkie po kolei i na niskich i na wysokich obrotach ale bardzo ciezko.
Co moze byc przyczyna? pompka, sprzegło? prosze o pomoc
ps. od jakis 2 tyg podczas wciskania sprzegla slychac skrzypienie ;/

piotrek-mi
14-05-08, 20:53
Miałem identycznie. Biegi wchodziły u mnie ciężko, nawet bardzo ciężko, często ze zgrzytem... Płyn miałem ciemny, wymieniłem, przepłukałem wszystko, przez chwilę było jakby lepiej, ale po paru km znów problem wrócił, wymieniłem wysprzęglnik i przez chwilę znowu jakby lepiej i po paru km znowu dupa, wymieniłem pompkę sprzęgła - to samo. Zmieniłem olej w skrzyni, zalałem ceramizerem, który to ponoć miał pomóc i zero poprawy. Pewnego pięknego dnia po małym "upalaniu" (a raczej jego próbie) biegi zaczęły wchodzić tragicznie. Szukałem innej skrzyni, ale ktoś mi podpowiedział, że to może być sprzęgło. Kupiłem nowy kpl. sprzęgła, wymieniłem i teraz nie wiem co to "opór" przy zmianie biegów, zero zgrzytów itd. Każdy bieg wchodzi idealnie, auto odżyło na nowo :aloha:. 3 gniazda w których siędzą sprężynki były zupełnie rozklekotane i tarcza była baaardzo cienka....

Objawy o których piszesz wskazują jak dla mnie, że to sprzęgło na 100%. Użyj szukajki, może znajdziesz mój temat, był on wałkowany dość długo i jest tam sporo wskazówek.

laskim
14-05-08, 21:04
czytalem tematy ale widocznie Twojego nie znalazlem, obstawialem pompke ale widocznie to faktycznie sprzeglo sie rozlecialo
wielkie dzieki pozdrawiam

piotrek-mi
14-05-08, 21:21
TUTAJ (http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=47109&postdays=0&postorder=asc&start=0) masz jeden z tematów które założyłem jak szukałem rozwiązania swojego problemu. :szukaj: