PDA

Zobacz pełną wersję : Błąd VSA - Civic VIII

elo263
17-04-14, 11:01
Witam,

szukałem na forum podobnych tematów lecz nie znalazłem niczego z takim samym problemem.

Kilka dni temu kupiłem Civica z 2007 roku. Da się usłyszeć podczas mocniejszego skręcania jakieś stukanie, ocieranie (sprzedawca mówił, że jest to właśnie VSA). Problem pojawia się jeszcze na samym wyświetlaczu. Po kilku minutach jazdy zaczyna co chwila mrugać żółty wykrzyknik. Następnie na całym ekraniku w środku obrotomierza oraz z prawej strony pojawia się błąd (załączam zdjęcie).

Proszę o pomoc, gdyż błąd nie znika aż do zgaszenia silnika. Są święta, więc nie mam gdzie go teraz podpiąć pod komputer i sprawdzić błędów. Proszę o jakieś wskazówki, jeżeli ktoś miał podobny problem lub wie o co może chodzić.

Pozdrawiam
http://images63.fotosik.pl/888/c95fa315ee5fcc3f.jpg

TRAFO
17-04-14, 11:38
Zrób test na złotko i zobacz i opisz jakie błędy pokaże.

tomag
17-04-14, 14:54
1) VSA to się włącza, ale jak koła tracą przyczepność.
2) Jeśli to "zapalone VSA" na centralnym wyświetlaczu się powtarza to jest szansa, że któryś z czujników od ABSu jest uszkodzony.

140KM
17-04-14, 15:27
polecam sprawdzić stan klocków i tarcz hamulcowych , a dalej czujników ABS ....

znajomemu zdarzyła się podobna sytuacja i po sprawdzeniu wyszło ,że tylne klocki hamulcowe są do wymiany .

elo263
17-04-14, 16:14
Dzięki za odpowiedzi.

Udało mi się podłączyć go dzisiaj pod komputer. Wykazał błędy 3 czujników w kołach - możliwe ze to właśnie one stwarzają problem. Akumulator również nie jest najlepszy. Gdzieś czytałem, że to też może powodować problemy. Zresetowaliśmy komputerek i przez dłuższą chwilę błąd się nie pojawiał. Przy ruszaniu ostrzejszym VSA zadziałało, natomiast po chwili jazdy znów błąd się pojawił.

Na oko jeszcze widać na tarczach spory rant, zasntanowie się nad ich wymianą.

Postaram się wyeliminować wszystkie usterki i dam znać czy coś się poprawiło.