Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Hania 93 hatchback 1,5 EG4 - zero mocy (2 - 3 obrotów)

bambosz
17-04-14, 08:06
Witam,

jak z tematu można się domyslić mm dziwny problem z hanią (LPG)
Od pewnego czasu w trakcie przyśpieszania mam... laga.
Wygląda to tak:

wrzucamy 3 i "but".
Od 0 - 2k obrotów autko ładnie przyśpiesza.
od 2- 2,5 / 3k obrotów jest taka zmuła jakby auto na coś czekało... Bez względu na to jak mocno wcisnę pedał gazu reakcja jest taka sama (a w zasadzie jej nie ma).
Jadąc po płaskim / lekko z górki jakoś osiągnie te 2,5 / 3k obrotów, wtedy autko załapuje i znowu przyśpiesza normalnie. I tak na każdym biegu (no może po za 1 i 2 wtedy albo problem nie wyskakuje, albo ja nie mogę go wyczuć).

Czy ktoś ma jakis pomysł co to może być ?

ambasador
17-04-14, 13:47
jedź do dobrego gaziarza - kompa podłączy i ustawi może mu się mapy zlały..... na benzynie tak samo ?? a jak nie kompa to wyreguluje przynajmniej.

bambosz
18-04-14, 12:20
Bardzo pomocny okazał się wujek google, który to podpowiedział mi iż...
w samochodach z LPG podobny kłopot może występować przy założonym stożkowym filtrze powietrza...
założyłem stary filtr i rzeczywiście pomogło
Problem jest podobno powodowany tym, że w taki filtr stożkowy za mocno może dmuchać powietrze (w weekend zatkam dziury i wloty powietrza, które mogą na niego dmuchać jakimś większym strumieniem i sprawdzę).
Problem zniknął prawie całkiem.

Pozostaje niewielki kłopot z ogólna "mocą" autka, ale to już pewnie kwestia ustawienia mieszanki u gazownika (bo coś tam troszkę próbowałem sam dokręcić / przekręcić żeby lepiej działało).

Dzięki za odzew :)

Wesołych świąt.