PDA

Zobacz pełną wersję : Delikatne chrobotanie w Dieslu - ten typ tak ma? +pytanie o łańcuch i turbo

CMC
16-04-14, 14:29
Witam

Jak przyspieszam albo jak po prostu sobie jadę ze stałą prędkością załóżmy 60 km/h słyszę chrobotanie, coś jakby się delikatnie ocierało, obijało w silniku, silnik poza tym pracuje równiutko i dźwięk silnika jest równomierny, tylko to stukanie/chrobotanie jest nierównomierne raz jest 2-3 razy na sekundę a za chwilę przez 2 sekundy tego nie ma.
Szukać przyczyny w rozciągniętym łańcuchu? Auto ma oryg. przebieg 112 000 km więc mało na Diesla z łańcuchem...

Kolejne pytanie, jako że auto mam od niedawna - czy Wam też przy przyspieszaniu tak do ok. 3 000 obr/min dość głośno świszcze/gwizda turbo lub łańcuch (ale raczej turbo)? Te turbiny tak mają czy raczej turbo pada?
Jeździłem kilkoma autami z turbo i pierwszy raz słyszę, żeby w kabinie było tak głośno przy przyspieszaniu - żeby tak gwizdało :/
Z kolei jechałem identycznym autem jak moje tylko z większym przebiegiem i dźwięk był podobny tylko jeszcze głośniejszy :/

pozdrawiam