Zobacz pełną wersję : Olej w silniku-po wymianie czarny?
Witam. Wczoraj dokonałem drugiej wymiany oleju od początku kiedy mam auto i zauważyłem dziwna rzecz. Otóż, wlałem nowy czyściutki olej i po przejechaniu dosłownie kilometra po mojej wiosce sprawdziłem bagnet na którym olej miał kolor czarny jak po 10tysiacach przy wymianie:( nie mam zielonego pojęcia dlaczego tak jest:( Patrzyłem u brata i u niego po kilku tysiącach kolor jest taki sam.Wiec u mnie jest coś nie tak;/ Co może być grane? z góry dzięki pozdrawiam
Czasami tak sie robi, u mnie czarnieje rowniez po jakims czasie nie wiem po jakim, ale na bagnecie mozna dojrzec jeszcze midnego koloru. Pamietaj ze w silniku zawsze zostaje troche starego oleju, a pozatym nie przejmuj sie.
Wiem wiem ze zostaje ale chyba nie tyle żeby zmieszając sie nabrać aż takiego czarnego koloru w końcu wlałem nie całe 4litry nowego<??> wiec może mi ktoś wytłumaczyć czym to jest spowodowane?:(((
tym , ze jednym z zadan oleju jest absorbowanei syfu w silniku,
dlatego dobry olej z czasem robi sie czarny bo wylapuje syf z silnika.
Ciezko jest powiedziec dlaczego masz az tak czarny olej od razu, moze miales zasyfiony silnik, moze cos filtrem oleju tez byc.
Moze zmien wszystko jeszcze raz i zobacz czy sie powtorzy..
Filtry wszystko nowe. Ktoś mi dzisiaj powiedział ze oleje maja rożne właściwości i rożnie sie zachowują znakiem tego robią sie czarne.Prawda to?JA leje Mobila pół-syntetyk.
kivik, tyle ze olej nie kosztuje grosze ja po zmianę rozrządu jak była zdjęta pokrywa zaworów zauważyłem ze pod nią jest dozo czarnego syfu i po zmiane oleju tez zrobił sie czarny być może ktoś przed tobą nie wymieniał go za często ... po kilku razach częstszych wymianach wymyje go :) i będzie dobrze
1. można spróbowac zrobić plukanie przed następną wymianą
2. niektóre oleje mają takie cuś, że szybko robią się czarne - np. Castrol
Motyl, Ja mam dokładnie Magnatec zalany i odrazu zrobił sie czarny :) ale mam nadzieje ze to efekt ze jest dobry :)
tak jak napisałem, zrób następną wymianę np. po 8000km i zrób płukanie przed wymianą, może wtedy zrobi się czarny ale nie od razu
polecam castrol edge 10w60 !!!! Jak smigalem na tym oleju to dopiero przy przebiegu ok 8 tys zaczął sie robić czarny !! Poprzedni olej Mobil 1 5w40 zaczynał czarniec po ok 4 tys!!!
to ze robi sie czarny tak szybko to najprawdopodobnie osady wyplukane przez niego z silnika , na to wyglada ze filtr oleju slabo spelnil swoja role ,zreszta tak jak napisal motyl najlepiej przed wymiana oleju zrobic plukanie
tak jak napisałem, zrób następną wymianę np. po 8000km i zrób płukanie przed wymianą, może wtedy zrobi się czarny ale nie od razu
motula czy akas inna Pan poleca Panie Majstrze?
Bardzo dziękuje za rady i zrobię tak jak piszecie. napisze za 8tys co z tego wynikło;)
czy masz jakie sproblemy z praca silnika(spadek mocy, dziwna nierowna praca, cos podejrzanego)? jesli wszystko jest w porzadku odpusc sobie jakeis plukanki i tego typu wynalazki bo moze CI pogorszyc(rozszczelnic). To ze olej robi sie czarny to wlasnie zdrowy objaw; znak ze olej dobry i spelnia swa funkcje(chroni silnik i wybiera syfy), gdybys przy zmianie zlewal jasny olej-to jest powod do niepokoju. Poza tym tak jak ktos wyzej dodal, Castrol ma to do siebie ze szybko czernieje(aczkolwiek nie zmieniaj oleju, Castrol to bardzo dobry olej). Jesli chcesz miec pewnosc ze wsyzstko jest ok to zmieniaj olej co 7-8 tysiecy. Jaki masz filtr oleju??
2. niektóre oleje mają takie cuś, że szybko robią się czarne - np. Castrol
Ja używam Castrola i olej wyraźnie ciemnieje dopiero po 7-8 tys.km ale nigdy nie był stricte czarny. Po zdjęciu pokrywy zaworów jest wybitnie czysto bez żadnych nagarów.
Ja używam Castrola i olej wyraźnie ciemnieje dopiero po 7-8 tys.km ale nigdy nie był stricte czarny. Po zdjęciu pokrywy zaworów jest wybitnie czysto bez żadnych nagarów.
w takim razie chyba jeździmy na dwóch różnych castrolach :aloha:
Ja mam Mobila 10W40 i tez jest czarny. Ale tym się nie sugerujcie. Tak ma być
ja kilka dni temu zalałem shell helix i olej też jest trochę czarniawy, widocznie tak musi byś. nie wiem co ostatni i kiedy było lane, sugerowałem się naklejką serwisową shell, zobaczymy za 10000 tys km
pozdrawiam
a ja leje sobie mibila 1 0W40 i jak spuszczam przy wymiane to tylko lekko ciemnawy jest .... ale widac jeszcze ze jest brazowy .... ale pewnie dlatego ze olej był wymieniany jak był jego czas albo raz w roku gdy samochod stał :)
a co do tego problemu to proponuje kupic preparat do czyszczenia silnika.... wlewa sie go do oleju na 10 minut (silnik chodzi na wolnych obrotach) i spuszcza olej i zalewa świerzy :)
w takim razie chyba jeździmy na dwóch różnych castrolach :aloha:
Może trafiam na inny sort ;) pocieszam sie że mam czysty silnik i nie ma tam czym zaczerniać oleju, ot mocniej ciemnieje z większym przebiegiem... możliwe to?
mirasek napisał/a:
w takim razie chyba jeździmy na dwóch różnych castrolach
niekoniecznie. nawet gdy olej jest czarny to po zdjeciu pokrywy zaworow tam jest powiedzmy "czysto" z tego wzgledu ze olej tylko pokrywa cienka warstwa elementy silnika, co innego jak zlewamy olej i jest go duzo.
Moje spostrzeżenia co do koloru odnosiły sie do tego co spływa z miski podczas wymiany, a pod deklem było czysto w sensie bez nagarów ;)
tez ostatnio zalałem Magnatec'a i po ok 3 tysiącach dalej ma ładny kolorek :)
na temat przebiegu sie nie wypowiem bo niestety byłem zmuszony zmienić silnik i niewiele wiem o jego pochodzeniu.. ponoć był ze.. szwajcarii ? :d