Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co to za część?

Tomasz83
14-04-14, 18:23
Od jakiegoś czasu słyszalem stuki/skrzypienie z tyłu auta, szczególnie przy wychodzeniu tył auta skrzypiał. Zerknąłem ostatnio pod auto i zauważyłem że poluzował się taki oto element. Wie może ktoś co to jest? Jak to z powrotem zamontować i wogóle co to oznaczy jak się takie coś "poluzuje"?

http://imageshack.com/a/img843/713/2grq.jpg

Dziękuję za odpowiedź.

piter7766
14-04-14, 20:02
Wie może ktoś co to jest? Jak to z powrotem zamontować i wogóle co to oznaczy jak się takie coś "poluzuje"?

To jest osłona termiczna tłumika końcowego
Aby ją zamontować musisz dorobić(dokupić) większe podkładki i zamocować w miejscach fabrycznych.
Co znaczy jak się takie coś poluzuje- ano to że osłona jest wykonana z aluminium a wkręty/podkładki są ze stali galwanizowanej +sól drogowa / wilgoć spowodowała korozję aluminium i w ten oto sposób powstały dziury i osłona opadła na tłumik

Tomasz83
14-04-14, 20:08
ufff, to przynajmniej z tym nie jest problem :-)

Jadę w środę na kanał do mechanika - wiesz może jakie to sa podkladki, albo jakie te wieksze powinny być, zakupiłbym odrazu :-)

A co do teg oskrzypienia, to wydaje mi się że nie jest to spowodowane tym elementem - dzieje się ono jak wysiadam z auta - to ten charakterystyczny dzwiek ktory pojawia się jak ręczny się zaciągnie - tyle że ja nie zaciągam ręcznego, zostawiam auto na biegu. Może umiesz podpowiedzieć co mógłbym z mechanikiem sprawdzić przy okazji jak auto pójdzie do góry?
Dzięki za odpowiedź.

CMC
15-04-14, 08:26
może któryś zacisk hamulcowy jest zapieczony i nie do końca odpuszcza?