Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Płukanie silnika przed wymianą oleju

PIMPEK_EJ2
13-04-14, 22:36
Jak w temacie! Stosował ktoś takie specyfiki typu Motul czy Liqui Moly? Jakieś efekty coś? Czy tylko kasa w błoto??

ambasador
14-04-14, 14:09
Znajomy zalał do 1,4 żony specyfik właśnie Motula ( fajnie wyglądał jak przerobiony olej) po zabawie 5w40 też motula silnik rzekomo równiej pracował i się nie rozszczelnił ale to sprawa indywidualna i subiektywna - przez rok nic się nie działo - samochód odsprzedany.

Luppus
14-04-14, 14:22
Ja używam co roku Liqui Moly Engine Flush Pro, nie zauważyłem żadnych negatywnych skutków. Oleju mi nie ubywa. W tym roku przy wymianie również będę używał. To co zaobserwowałem u siebie to to, że olej po wymianie nie robi się zaraz czarny, nawet po roku ma barwę jasną, żółto brązową. Moim zdaniem środki tego typu na pewno nie szkodzą, ale użycie wg. własnego uznania.

jedna_brew
14-04-14, 18:49
hej,
użyłem szpecyfiku valvoline. silnik nieco łatwiej się wkręca na obroty, oleju nie bierze. moim zdaniem nie zaszkodzi, ale to sprawa indywidualnej kondycji silnika.

reaktor
14-04-14, 18:53
z d16z9
bym raczej nie ryzykował bo to drogi silnik
jak nagle zacznie kopcić to chyba szczęśliwy nie będziesz:D

ja zlałem stary olej wlałem 0,5l czystego oleju miedzy wymianą
chwile pochodził potem zlałem wszystko i wymieniłem filtr zalałem nowy i jest w miarę czysto

ma1ster
14-04-14, 19:32
Jak w temacie! Stosował ktoś takie specyfiki typu Motul czy Liqui Moly? Jakieś efekty coś? Czy tylko kasa w błoto??

To nawet nie kasa w błoto... Tylko głupota, jakiej trudno w przeciętnej klasy społeczeństwie szukać...

FaziRBK
14-04-14, 19:34
z d16z9
bym raczej nie ryzykował bo to drogi silnik
jak nagle zacznie kopcić to chyba szczęśliwy nie będziesz:D

ja zlałem stary olej wlałem 0,5l czystego oleju miedzy wymianą
chwile pochodził potem zlałem wszystko i wymieniłem filtr zalałem nowy i jest w miarę czysto

Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale silnik pracował przez pewien czas na 0,5 litra oleju w silniku?.

reaktor
14-04-14, 20:01
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale silnik pracował przez pewien czas na 0,5 litra oleju w silniku?.

mniej więcej
w filtrze jeszcze cos zostało i na spodzie