Zobacz pełną wersję : Dolot powietrza, filtr stożkowy w zderzaku
piotrek-mi
12-05-08, 21:31
Na wstępie proszę nie odsyłać do szukajki oraz nie zamykać tematu.
Przez ostatnie dwa dni przewalałem tematy o stożkach, ale brakło mi trochę info.
Miałem przez jakiś czas stożek założony w miejscu fabrycznego filtra, odniosłem wrażenie, że autko traciło na mocy przy niskich prędkościach. Doszedłem do wniosku, że bierze ciepłe powietrze, więc dziś "power rurami" przeniosłem filtr w zderzak (w błotnik), teraz wszystko jest elegancko, czuć poprawę osiągów... Nasuwa mi się pytanie czy mogę tak jeździć? Jak jest sucho to powinno być ok, ale jak będzie padało i będzie wszędzie dużo wilgoci :/ ?? Dodam, że jest nadkole dobrze dopasowane, zderzak od dołu również jest osłonięty, wszystko wydaje się być osłonięte od całego syfu z jezdni, filtr jest w górnej części zderzaka. Wrażenia z jazdy są super, więc szkoda byłoby wracać do serii.
Będę bardzo wdzięczny za wypowiedzi osób które miały takie rozwiązanie w swoim autku i z doświadczenia znają "za" i "przeciw" takiego rozwiązania.
Odkurzacz zrobiłeś ;) ...jak dla mnie dobry patent ...niestety będzie łapał wilgoć i inne syfy przy marnej pogodzie. Lepszym rozwiązaniem wydawało by się odizolowanie filtra i doprowadzenie do niego powietrza ze zderzak lub spod błotnika.... ale są dwie szkoły i tyle samo zwolenników co przeciwników takiego podejścia.
piotrek-mi
12-05-08, 22:40
Ma ktoś jakiś sprawdzony patent żeby filtr mógł zostać w tym miejscu co jest teraz :d ??
Nie wiem jak z innymi dolotami niz AEM, ale pewnie tez to podejdzie jesli srednica bedzie ok - LINK (http://cgi.ebay.com/ebaymotors/AEM-INTAKE-BYPASS-VALVE-honda-CIVIC-89-97-air-96-95-94_W0QQcmdZViewItemQQcategoryZ33606QQihZ013QQitemZ 230250121768QQrdZ1QQsspagenameZWDVW)
Taki filtr ktory wpieprza wilgoc jak zamontujesz sobie dolot ze zderzaka, nei wiem czy ktos testowal, ale skoro AEM to pewnie przetestowane na wszystkie strony i dziala.
Do tej pory jedyne "ludzkie" rozwiazanie jakie widzialem zeby miec bezpieczne CAI.
Ja mam coś takiego : http://www.injen.com/docs/products/listing.asp?pcc=rp
Taka czapka Injena ;)
No i po co ryzykować , lepiej się zaopatrzyć w takie gadżety :)
mizer, Możesz coś więcej o tym urządzeniu powiedzieć ? :)
zawsze można zrobić wlot na masce :afro: tylko nie zwykłą dziurę a ładnie skanalizowany otwór ;)
A jeśli chce się pozostawić filtr w komorze silnika to polecam filtry BCM CDA + powietrze doprowadzone z dołu ... działa nawet lepiej niż klasyczny CAI ... sprawdzane.
mizer, Możesz coś więcej o tym urządzeniu powiedzieć ? :)
heh, poza tym, ze ma zastosowanie glownie w dolotach AEM i ze lapie wilgoc czyli stanowi zabezpieczenie przed wodą jesli ma sie CAI :D
piotrek-mi
13-05-08, 20:21
"mizer" to wydawałoby się spoko, cena jeszcze do przyjęcia porównując do plusów dolotu powietrza ze zderzaka. Tylko czy ja to mogę kupić gdzieś w Polsce, heh ;)
[ Dodano: Wto 13 Maj, 2008 ]
takie coś (http://moto.allegro.pl/item364243512_simota_filtr_stozkowy_airbox_dolot_d o_250km.html) przydałoby się zmajstrować, założyć w komorze silnika i rure zasysającą wypuścić w błotnik, ale czy nie wyjdzie na to samo co filtr w błotniku?
Kupa, montuj normalne CAI i do tego ten filtr dopasuj i bedzie ladnie.
Na stronie AEM`a jako przedstawiciel jest:
Motive Solutions
Wachocka 1G
03-934, Warszawa, Poland
tel 0048-607-28-33-49
www.motivesolutions.pl
Wiec od nich uderz, jakby co to pewnie i tak taniej jest to ciagnac z US zapytaj sie ludzi co sciagaja graty z Us na forum zeby ci to przywlekli, jak sam nie chcesz zamawiac i pominac przy tym prowizji dla nich :)
A jeśli chce się pozostawić filtr w komorze silnika to polecam filtry BCM CDA + powietrze doprowadzone z dołu ... działa nawet lepiej niż klasyczny CAI ... sprawdzane.
Dziala swietnie, wiem bo mam.
Tylko ja kupilem po taniosci, normalnie to kosztuje okolo 800zl i napewno wydawac tyle za dolot to przesada.
piotrek-mi
14-05-08, 20:38
"mizer" ta strona coś mi się nie chce załadować ?? :/
Mi tez, zadzwon do nich ?
Nie zawsze i nie w każdym silniku. Również sprawdzone.
piotrek-mi
15-05-08, 21:01
No właśnie jutro będę chyba dzwonił, tylko o co zapytać? Jutro chyba wrócę z filtrem w standardowe miejsce bo boje się żeby syfu nie wciągało za bardzo :(