Zobacz pełną wersję : Tablet 7" zamiast radia do ramki 2din CIVIC 6g - projekt niski koszt
kostek1234
13-04-14, 19:27
Witam planuje rozpocząć projekt dotyczący wykorzystania Tabletu 7" jako jednostek centralną zamiast / lub przy współpracy radia .
PRIORYTRETY PROJEKTU : niska cena/ duże funkcje zestawu / możliwość zabierania tabletu do domu / Wygląd jak najbardziej OEM
Posiadam ramke 2DIN USDM teraz chcę wykorzystać to miejsce a nie chce wydawać 1,5 tyś zł na radio z nawigacją .
Postanowiłem zainteresować się tematem wbudowania tabletu w miejsce radia 2 din
Korzyści z wykorzystania tabletu
- Niższa cena niz radia 2din
- W moim projekcie Tablet będziemy mogli wyciągać i zabierać go ze sobą do domu
-Duża funkcjonalność Tabletu
- Nawigacja
- Zestaw Głośnomówiacy
- Bluetooth
- Filmy
- Telewizja / Tuner DVB-T
- Internet
- SKYPE ;)
- Możliwość podłączenia dodatkowych monitorów np dla dzieciaków z tyłu :)
- Możliwość Podłączenie kamery cofania :) - Musze pomyśleć jak to rozwiązać ale mam już pomysł
Oczywiście część z tych funkcji może być dla was zbędna ale wychodzę z założenia , że skoro już coś robić to aby było to mega funkcjonalne :) i z możliwością rozbudowy
Opcje:
1) Tablet 7" + Radioodtwarzacz z AUX lub BT
MINUSY
- Musimy umieścić radio w innym miejscu może być w konsoli/ schowku/ szufladzie poniżej popielniczki w konsoli centralnej
- Radio musi posiadać AUX / LUB Bluetooth do przesyłu dźwięku ( jednak w wielu jest to już standard )
- Troszkę więcej kabelków :)
Plusy
- Mozemy zastosować Tablet bez opcji Radia FM
- Możemy korzystać z radia również gdy zapomnimy zabrać ze sobą Tablet'a :)
2) Tablet 7" + mały wzmacniacz
Minusy
- Tablet powinien posiadać Radio Fm
- musimy zakupić wzmacniacz
- Gdy wyjmiemy tablet nie mamy możliwości słuchania radia chyba ze z telefonu ;)
Plusy
- Nie musimy montować radia w miejscu szuflady ani nigdzie indziej . Oszczędność miejsca ( możemy go zamontować w konsoli bezpośrednio za tabletem )
Argumentów jest dużo więcej i każdy może wskazać ważne dla siebie.
Jak to wygląda w moim przypadku :
- Posiadam Radio LG z AUXem
- Konsole centralna 2 DIN USDM
-Potrzebuję zakupić TABLET który bedzie posiadał ( GPS , BLUETOOTH , HDMI , USB z funkcja OTG , WIFI , TUNER FM , TUNER DVB-T Ze ZŁĄCZEM NA ZEWNĘTRZNĄ ANTENĘ )
Ważne jest dla mnie również aby złącza z tego tabletu były umiejscowione na dole tabletu tak bym mógł go wsuwać jak do stacji dokującej od góry .
Mój wybór padł na nowy model firmy Ferguson ( to nie reklama ) - jednak możecie wykorzystać dowolny inny który spełnia nasze oczekiwania co do funkcji i w zależnośći jaka opcje wybraliśmy .
- Potrzebuję również RAMKI 2 DIN dopasowanej do miejsca w konsoli ( możliwość wykonania z włukna szklanego , ABS - przy pomocy frezarek CNC, WYDRUK 3D )
W kolejnych postach będe opisywał postępy w tym projekcie, liczę na wasze sugestie.
Zdjęcie pogladowe.
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/c7b43f51a1b8.jpg (http://naforum.zapodaj.net/c7b43f51a1b8.jpg.html)
Naped wysuwanego panelu - umożliwia wyjmowanie tabletu kiedy tylko chcemy ( wykorzytany stary komputerowy napęd DVD )
Jedyny kłopot to dorobienie stacji dokującej ( zasilanie , przewod USB , opcjonalnie HDMI i zewnetrznej anteny do TV )
http://img541.imageshack.us/img541/3863/p1000259copy.jpg
Muzyk-Grzes
13-04-14, 19:50
Pomysł ciekawy ,sam kiedyś ulokowałem GPS w ramce nawiewu V gena ,sporo dłubania będzie więc życzę powodzenia.
Pomysł jest bardzo dobry, sam kiedyś nad tym myślałem, plus jest tego taki, można by zrobić nawet dataloging podczas jazdy i wyświetlać na tablecie różne parametry, np zamiast klasycznych wskaźników Autogauge, jest taki temat poniżej. Taki tablet w samochodzie to świetne multimedia :)
kostek1234
13-04-14, 20:56
Pomysł jest bardzo dobry, sam kiedyś nad tym myślałem, plus jest tego taki, można by zrobić nawet dataloging podczas jazdy i wyświetlać na tablecie różne parametry, np zamiast klasycznych wskaźników Autogauge, jest taki temat poniżej. Taki tablet w samochodzie to świetne multimedia :)
Zgadza sie wystarczy modul do komputera z bluetootem i aplikacja torqe . Dodatkowo wykorzystuje on informacje z gps. Predkosc wysokosc i temp z netu w danym regionie . Mozliwosci sa nieograniczone
Wysłane z mojego GT-I9100 przy użyciu Tapatalka
Samemu chodził mi podobny pomysł w mojej EPce, z tym że dodatkowo chce wykorzystać ELM'a (ELM327), który pozwoli odczytać wszystkie dane z komputera silnika.
Tu winszuje pomysłu ze starym napędem cd/dvd - na to nie wpadłem - może dlatego, że w moim modelu ciężko by było to zaadaptować.
Ramkę i stacje dokującą chce wykonać za pośrednictwem włókna szklanego i szpachli - materiały te pozwolą na dopasowanie tabletu i sztywne umieszczenie złącza zasilania.
Jak chcesz rozwiązałeś problem z zasilaniem?
kostek1234
13-04-14, 23:01
Poczatkowo myslalem aby wykorzystac funkcje bezprzewodowego ladowania iphone i samsungi ale to ogranicza mnie do paru modeli tabletow . Wiec zostaje standardowa ladowarka z zapalniczki lub na stale podlaczona do instalacji przez bezpiecznik . Zlacze to by bylo stale umieszczone w ramce tak samo jack do audio oraz inne . Chcialem go wkladac od gory tak jak do stacji dokujacej . Podpasowal mi ferguson regent tv7 ma wszystko co potrzeba . Chyba ze znacie inne tansze opcje przy zachowaniu parametrow.
Ps. Pomysl z napedem niestety nie moj . Gosc na youtubie juz to.zrobil wczesniej
Android Tablet In-Car Sliding Dock - Viewsonic Vi…: http://youtu.be/Q65f84mjN_8
kostek1234
14-04-14, 20:40
Witam potrzebuję pomocy ... Ze względu na to że jestem zagranicą i nie mam dostępu do panelu 2 din. Chciałbym prosić was o wymiarowanie miejsca na radio 2 din Zgodnie z obrazkiem poniżej
Byłbym bardzo wdzieczny pozwoli mi to ruszyć z poszukiwaniem odpowiedniego tabletu o wymiarach odpowiednich do miejsca montażu ( wiem że standardowy 2 din'owe radio ma 18.8cm na 11.8 cm ale jest również wgłębienie w ramce które można wykorzystać na montaż panelu który będzie przykrywał ramkę panelu ( ramka będzie wyjeżdżała )
http://naforum.zapodaj.net/thumbs/5f4081e42b04.gif (http://naforum.zapodaj.net/5f4081e42b04.gif.html)
Objaśnienie :
Potrzebuję wymiaru 1 ramki w miejscu radia ( po krawędzi z uwzględnieniem zaokrąglenia rogów ... jak to zmierzyć nie wiem moze przekątne z szablonu odrysowanego od ramki )
oraz 2 wymiaru wewnetrznej ramki , głębiej ( w miejscu gdzie siedzi oryginalne radio ) :)
jakby ktoś mógł przygotować to w corelu lub autocad :) było by świetnie .
nie mowię twojemu pomysłowi nie, ale tak szczerze mowiac to co chcesz osiagnac bedzie niewspolmierne co do wydanych kosztów, mimo, że chcesz to robic w jako takim budżecie.
są do kupienia teraz radia bodaj GMS, ktore sa swietnie wykonane, podzespoły pioneera, ma odczyt wszytkich plikow multimedialnych, mapy całej europy, świetnie działający ekran, dobry jakościowo, komplet wyjść i wejść(bt, kamery nie kamery, cuda niewidy) więc w tym przypadku jedyne co ma sens w twoim projekcie to to że mozesz zabrac tablet do domu. ale czy to jest warte az takiego kombinowania?
osobiscie wolałbym kupic to radio 2 din i mieć z głowy.
dodaj sobie tylko, że kupic tablet ktory ma obsluge wszystkiego co chcesz też nie bedzie tani.
kostek1234
15-04-14, 17:23
Koszt tabletu to wydatek do 500 zl juz xe wszystkim o.cxym.pisalem choc mozna kupic nowy tablet z radiem . Bt . Wifi . Hdmi na androidzie za 300zl nowy np modecom tab 7 bez dvbt ktory mozna dokupic oddzielnie
Czyli mozemy sie wyrobix z ramka i okablowaniem w 500 zl przy tanszym tablecie i okolo 700zl przy drozszym modelu za calosc.
Radio GMS to fakt fajna alternatywa choc kosz to 1000zl . Kwestia czy ktos woli wydac 300zl wiecej i miec gotowe czy miec taniej ale troche dlubaniny jest :)
no dobra, taniej, a dolicz koszt radia z BT i wzmacniacza który i tak musisz podłączyć.
i teraz kolejna sprawa...jakość grania tableta to żart, obojętnie czy na słuchawkach, głośnikach czy przez BT, lepszą jakość ma monofoniczne radio z okresu II wojny światowej niż tablet, a tym bardziej za 500 zł. dodatkowo tablet za 500 zł raczej nie może długo i sprawnie działać, niestety za jakość się płaci.
ja się nie upieram, ale staram się przekonać do rozsądniejszego wyboru.
projekt jest fajny, i na cokolwiek się zdecydujesz będę kibicował
sam dodam tylko, żeby nie być gołosłownym, że mam u siebie w wozie 2DINa z DVD, (niestety bez navi, ale to stary model), za to świetny brzmieniowo, do tego mam kamerę cofania, i podłączone PlayStation2, także można osiągnąć coś fajnego podobnymi kosztami ;)
kostek1234
16-04-14, 11:30
Zakit ja wszystko rozumiem . Oczywiscie jest latwiej wydac 1000 zl na radio 2din owe i je wstawic .
Pomysl ktory wpadl mi do glowy jest skierowany dla tych krorzy lubia sie troche podblubac miec satysfakcje z rekodziela heh i miec cos innego niz wszyscy .
Aby byc realista musze dodac ze aby to wszystko ladnie spasowac przydalo by sie zrobic dopasowqna ramke . Aby to wygladalo jakos i bylo dostosowane do ksztaltu ramki w civicu przydalo by sie uzyc drukarki 3d .
Drukarki takiej nie posiadam ale mysle nad zakupem .
Drukarka ta umozliwia wydruk z ABSu dowolnwgo obiektu od ramek do radia po wskazowki do naszych civicow w oem owym wygladzie i z podswietleniem . Np. Ale rowniez znaczkow klubowych w 3d oznaczen i duzo.duzo wiecej .
Koszty sa spore ale tylko przy prototypie . :)
A wracajac do radyjek ogladalem te gms faktyczie fajna opcja kiedys mialem pioneer avic 730bt sprawowalo sie fajnie ale model gms 6401 to juz wydatek prawie 1.5 zl 6301 to 1000zl
Ciekawa opcja.jest odtwarzacz 2 din krazue & costam ( nie pamietam dokladnie ;) ) z wbudowanym tumerem dvbt za 1000zl.
Wybor ogramny choc gdzie radosc z dlubania. A mysle ze hondziarze lubia dłubac w swych autach .
radość z dłubania jak najbardziej, ale nie aż tak :) osobiscie w byłym civicu nie mialem nawet radia :P
Mi projekt się podoba bo na tablecie można pograć w jakieś gry z marketu np. czekając na kogoś :D Ja jestem za tym, żeby pomęczyć się ale mieć coś unikatowego. :) Gdzieś na YT widziałem filmik jak dwóch kolesi wymontowali deskę rozdzielczą w aucie i wstawili tam tableta oczywiście pierw było sporo rzeźby lecz efekt końcowy genialny :) Spróbuję go znaleźć i podrzucić link.
kostek1234
17-04-14, 11:58
Jak znajdzieaz to wrzuc jak.nabardziej
Mi projekt się podoba bo na tablecie można pograć w jakieś gry z marketu np. czekając na kogoś :D Ja jestem za tym, żeby pomęczyć się ale mieć coś unikatowego. :) Gdzieś na YT widziałem filmik jak dwóch kolesi wymontowali deskę rozdzielczą w aucie i wstawili tam tableta oczywiście pierw było sporo rzeźby lecz efekt końcowy genialny :) Spróbuję go znaleźć i podrzucić link.
ja gram na playu :D we dwie osoby tez mozna :D
kostek1234
17-04-14, 14:32
Podczas jazdy szczegolnie heh ;)
radia 2 din na windowsie maja jak dla mnie bardzo duzy minus a mianowiscie ladowanie i "lag" interfejsu po odpaleniu gdzie 20-40 sekund radio jest nieuzyteczne (a taki jest ten GMS wlasnie na windzie postawiony)
przewaga tabletu poza tym ze jest na adroidzie i dziala od reki to tez o wiele lepsza jakosc wyswietlacza niz to co jest w radiach 2 dinowych.
minus tabletu z andkiem to wg mnie podstawa czyli samo audio - wysylanie minijackiem po auxie do kolejnej jednostki (radia) jakosc dzwieku raczej nie bedzie zadowalajaca, a trzeba tez pamietac ze taki wepchniety minijack do tabletu musi miec swoje miejsce w panelu czyli to kolejne utrudnienie przy budoweie panelu.
samo zrobienie ramki ktora bedzie ladnie spasowana to akurat zabawa na jedno opoludnie i do tego drukarki 3d nie potrzeba. jesli to ma byc pojedyncza produkcja a nie jakas masowka.
tylko tak jak mowie kwestia jakosci dzwieku i miejsca na kable (audio i zasilanie) ktore trzebaby podlaczyc do tabletu.
kostek1234
18-04-14, 17:54
Co do jakosci dzwieku porderzewam ze jest porownywwlna do kazdrgo innego oftwarzacza mp3 przywaznie sa budowane na tych samych modulach wiec mysle ze jakosc jest tak jak z mp3 ki . Co do zasilania i mini jacka to dlatego chcialbym aby tablet mial.zlacza po dluzszej jego stronie tak jak do stacji dokujacej . :) z gory .
Najtrudniejsze jest dopasowanie tabletu do miejsca w ramce 2 din w civicu bez jej rezania. Dlatego myslalem o maskownicy z przodu ktorq by wypelniala wglebienie w panelu . Puki co to jednym z najmniejszych tabletow to samsung galaxy s2 7" posiada on wifi bt. Wejscie otg do podlaczenia akcesorii .pena itd nie ma tuneru dvbt ( choc mi jest zbedny , opcja mozna dokupic zewnetrzny modul. ) kamere cofania mozna chyba tez podlaczyc zewnetrzne .. zewnetrzny dodatkowy monitory ( jesli potrzeba ) wykorzystujac przejsciowke na hdmi i konwerter z hdmi na compozytowe ...
Zabawy sporo no i zlacze jest trzymajac tablet "panoramicznie " sa po prawej / lewej stronie co troszke utrudnia kwestie dokowania chyba ze wkladac go z prawej strony np.
Co do jakosci dzwieku porderzewam ze jest porownywwlna do kazdrgo innego oftwarzacza mp3 przywaznie sa budowane na tych samych modulach wiec mysle ze jakosc jest tak jak z mp3 ki . Co do zasilania i mini jacka to dlatego chcialbym aby tablet mial.zlacza po dluzszej jego stronie tak jak do stacji dokujacej . :) z gory .
no to własnie sie grubo mylisz, bo jakość dzwieku z wszelkiego sprzetu z androidem jest tak żenująca, że jak ide biegać to muzyka z mojego smartfona kaleczy moje uszy.
uzywam go tylko dlatego ze moja mp3 sie popsuła i nie chce mi sie kupowac nowej. dodatkowo przesyłanie dzwieku po BT i w ogóle kombinacje tak skaleczą ten dźwięk, że jak dla mnie to odrazu możesz nagrywać *.wav w jakośći 64kbps albo w ogóle *.mid
radia 2 din na windowsie maja jak dla mnie bardzo duzy minus a mianowiscie ladowanie i "lag" interfejsu po odpaleniu gdzie 20-40 sekund radio jest nieuzyteczne (a taki jest ten GMS wlasnie na windzie postawiony)
przewaga tabletu poza tym ze jest na adroidzie i dziala od reki to tez o wiele lepsza jakosc wyswietlacza niz to co jest w radiach 2 dinowych.
minus tabletu z andkiem to wg mnie podstawa czyli samo audio - wysylanie minijackiem po auxie do kolejnej jednostki (radia) jakosc dzwieku raczej nie bedzie zadowalajaca, a trzeba tez pamietac ze taki wepchniety minijack do tabletu musi miec swoje miejsce w panelu czyli to kolejne utrudnienie przy budoweie panelu.
samo zrobienie ramki ktora bedzie ladnie spasowana to akurat zabawa na jedno opoludnie i do tego drukarki 3d nie potrzeba. jesli to ma byc pojedyncza produkcja a nie jakas masowka.
tylko tak jak mowie kwestia jakosci dzwieku i miejsca na kable (audio i zasilanie) ktore trzebaby podlaczyc do tabletu.
to jest kolejny problem, nie widze opcji wkładania i wyciągania tabletu i podlaczania do niego wtyków za każdym razem.
nie wiem jak z tym GMS, ale akurat to ktore ja miałem, bylo gotowe do odtwarzania w jakies max 10 sekund.
fakt ze w porownaniu do mojego archaicznego pioneera to gms jest wolny jak złów, bo ja mam gotowe do grania w jakies 3 sek.
Extreme191
22-04-14, 19:05
Ja planuje w miejsce popielniczki zainstalowac uchwyt do ipada ale narazie niewiem jaki :D
Wysłane z Ipada .
Nie wyobrażam sobie obsługi czegoś takiego podczas jazdy, już zwykłe 1dinowe radia wystarczająco rozpraszają przy obsłudze podczas jazdy, a co mowa o dotykowcu gdzie nieraz przez przypadek pacniesz nie to zamkniesz/zawiesisz i bedziesz chciał się poprawić - taka zabawa to wypadek gwarantowany. Idea może ciekawa, sam nawet rozważałem swego czasu montaż czegoś takiego, ale po rozważeniu za i przeciw dałem sobie spokój, to nawet sensownej barwy dźwięku nie ma bo nie jest robione pod takie użytkowanie. Mimo wszystko powodzenia - obym się mylił w ocenie przedisięwzięcia :)
Gdzieś na YT widziałem filmik jak dwóch kolesi wymontowali deskę rozdzielczą w aucie i wstawili tam tableta oczywiście pierw było sporo rzeźby lecz efekt końcowy genialny
MightyCarMods - chłopaki pełno filmików mają, dużo modów DIY pokazują ;) Polecam cały kanał, filmu nie chce mi się szukać :D
kostek1234
27-04-14, 22:27
Filmik z montazu
IPada o ktorym kolega wspominalhttp://youtu.be/u-ALYArl5S4
był też filmik jakichś magików z Hameryki, gdzie zrobili to trochę inaczej tzn, zrobili ramkę ze "slotem" w którą z boku można wsunąć sobie ipada mini w pozycji poziomej, zaraz poszukam
EDIT już mam, w sumie jeden z wielu bo już spoooro takich projektów powstało
http://www.youtube.com/watch?v=M4Q7_h2LNKw
kostek1234
06-07-14, 10:57
Dla wszystkich zainteresowanych wybor padl na tablet . Radio 2 din gms fajna opcja ale to standardowe rozwiazanie a ja wole podlubac. :)
Tablet zamowiony powinien wejsc w ramke 2 din bez problemu z luzem.na podlaczenia
Ramka zostanie wykonana.na.drukarce 3d.
Swoja droga o ile powierzchnia zadruku bedzie odpowiednia postaram sie zrobic ramke 2din na podstawie 1 din .. tak aby nie rrzeba bylo inwestowac w czesci z usdm'a ale to nastepny projekt ..
MallyD16z9
06-07-14, 11:10
pochwal się jak skończysz już z tym tabletem :)
Tablet po dwóch zimach przestanie funkcjonować. Daj sobie spokój i kup gotowca.
kostek1234
13-07-14, 13:29
A z tym sie nie zgodze... ze siadzie po 2 zimach pozatym tablet nie bedzie nocowal w aucie ... dlatego druk 3d bedzie tu pomocny aby zrobic ramke ...
Na poczatku sierpnia zaczynam modzenie wiec badzcie czujni .. ;)
Zapowiedz.
Tablet zamiast radia 2din z obsluga 3g , na pokladzie system Yanosik oraz darmowy dostep przez rok do sieci 3g.
Tablet bedzie wyjmowany lub mskowany przez schowanie / obrót
Mam nadzieje że nie kupiłes tableta z 512mb ramu i słabym prockiem, bo bedzie mulił i to mocno :(
kostek1234
13-07-14, 20:47
Mam nadzieje że nie kupiłes tableta z 512mb ramu i słabym prockiem, bo bedzie mulił i to mocno :(
Wybór padł na tablet Navroad Nexo Smart który jest chyba najmniejszym Tabletem 7" na rynku zastanawiałem się nad galaxy tab3 7" ale zabiła mnie cena no i niestety i wymiary . Mimo że jest jednym z mniejszych ale niestety jest za duży i nie mieści się w miejsce ramki 2 din w panelu USDM .
http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/853/3lkf.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/853/3lkf.jpg/)
Nie bede rozpisywał sie o parametrach ale min ma radio fm , BT, modem 3g obsługa AURO, karty SD , WIFI, ZAINSTALOWANY YANOSIK :) , a dzieki ostatniej promocji na darmowe startery jednej z sieci telefonicznej darmowy internet ( na potrzeby np yanosika ) za darmo na cały rok :))
Poniżej parę wstępnych projektów ramki do tabletu do wydruku na drukarce 3d która dotrze już niebawem
http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/829/5iqg.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/829/5iqg.jpg/)
http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/842/lero4.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/842/lero4.jpg/)
http://imagizer.imageshack.us/v2/150x100q90/853/7yue.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/853/7yue.jpg/)
zapraszam również na temat dotyczący drukarek 3d i wydruków
kostek1234
20-08-14, 08:57
Szybka przymiarka tabletu do ramki ...
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/08/19/8d53c4a520963686def382e4c3c66906.jpg
E no, ale ramka nie jest z CNC :)
kostek1234
20-08-14, 09:17
Tak bo to przymiarka samego tabletu i na to przyjdzie ramka z drukarki 3d zakrywajaca czarna ramke wokol ekranu . Walcze puki co z kalibracja drukarki ale mysle ze juz nie dlugo mi sie juz uda ja ogarnac ...
A jak załatwisz temat obracania ekranu? :) Radio z androidem kosztuje 1200 zł z rejestratorem jazdy, kamerą cofania, zewnętrzną anteną GPS itp - czy jest sens? :)
Jako, że sam mam dosyć spore doświadczenie z takim przedsięwzięciem to się podłączę do tematu ;)
A jak załatwisz temat obracania ekranu?
To akurat jest bardzo proste- wystarczy na stałe ustawić ekran w pozycji poziomej- jest taka opcja w androidzie, a nawet jak nie ma to wystarczy jakaś prosta aplikacja np ta:
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.devasque.rotationlocker
Kostek1234, jeśli chodzi o kwestie zasilania i podłączenia tego wszystkiego to zamiast gniazda ładowarki samochodowej lepiej zastosować przetwornicę np taką:
http://allegro.pl/przetwornica-obnizajaca-napiecie-5-50v-3-3-12v-30w-i4521751175.html
Dlaczego? Ładowarka samochodowa daje z reguły niski prąd- tablet mógłby się w ogóle nie ładować przy sporym obciążeniu, dodatkowo podczas odpalania by się przestawał ładować itd.
Dodatkowo taka przetwornica dająca 2,5A pozwoli Ci zasilić na przykład HUB USB, który może być przydatny.
Jeżeli Twój tablet obsługuje OTG to możesz kupić kabelek HOSTa i zrobić tak, że będziesz mógł jednocześnie podłączyć ładowarkę i jakieś urządzenia w tym HUB USB. Mając HUBa możesz sobie wyprowadzić na przykład gdzieś na desce gniazdo USB i podłączać pendrive pod tablet, a nawet dysk twardy przenośny (wtedy musisz zadbać o amortyzacje wstrząsów, chyba, że to SSD). Do następnych USB o ile Twój tablet będzie wspierał możesz podłączyć kamerkę USB i odpowiednią aplikacją nią sterować. Nie wiem, czy są dostępne sterowniki do wszystkich kamerek, ale na pewno do wielu bez problemu znajdziesz, pytanie tylko czy będzie to kompatybilne z Twoim tabletem.
Ze strony oprogramowania polecam jakiś fajny launcher z możliwością zmieniania wielkości ikon. Wtedy możesz dać kilka dużych ikonek na głównym ekranie i nie będziesz miał problemu z obsługą nawet podczas jazdy. Są też specjalne odtwarzacze, które mają spore ikony przełączania piosenek itd ale o tym pewnie wiesz.
Najlepszy według mnie byłby tablet z Windowsem. Tam bez problemu możesz podłączyć każde urządzenie ale na Androidzie też się da.
Jeśli chodzi jeszcze o oprogramowanie to polecam kupić za 11zł program Automagic Automation: https://play.google.com/store/apps/details?id=ch.gridvision.ppam.androidautomagic&hl=pl
Dzięki niemu dostosujesz wszystko tak, aby działało idealnie w samochodzie.
Np możesz ustalić reguły takie jak:
-Jeśli tablet jest podłączony do ładowarki to nie wygaszaj ekranu
-Jeśli tablet jest podłączony do ładowarki to ustaw jasność na 100%
itd itd- mega pomocne.
U siebie miałem też taki patent, że miałem przez przekaźnik podłączone do czujnika w drzwiach i w chwili jak otwierałem drzwi to tablet już się wybudzał.
Brakowało mi jedynie jednej opcji- może masz to jakoś rozwiązane?
Otóż tablet non stop się ładował będąc podłączony do przetwornicy. Chciałem uzyskać taki efekt aby naładował się do pełna, następnie ładowarka by nie ładowała i dopiero jak poziom spadłby do 10% to znów by naładowało do pełna- oszcędzałoby to baterie, ale niestety nie wiem jak takie coś skonstruować.
Jeszcze kwestia bezpieczeństwa: wgraj sobie Cerberusa, w razie jak ktoś ukradnie tablet łatwo go namierzysz i odzyskasz.
Mógłbyś się jakoś bliżej podzielić tym mechanizmem z cd-romu? Jakiś tutorial- kilka zdjęć, krótki opis?
kostek1234
21-08-14, 15:05
D15z6 dzieki za przydatne wskazowki.. :) masz browara u mnie :)
Co do napedu cdrom to jest pomysl z youtuba wystaeczy ze wpiszesz tablet in car . Na tym filmiku ramka 2din jest przymocowana /sklejona/ zlutowana razem z tacka napedu cdrom bez obudowy elektroniki itd..
stary 3 mam za Ciebie kciuki z całych sił naprawdę ale powiem tyle od siebie pracuje w neonet poprzednio w media expert i tablety typu lark manta goclever prestigio navroad i podobne wracają na potęgę do serwisu i spędzają tam więcej czasu niż w rękach klientów. Nikt mi nie powie że tablet w granicach 500zł to cudo. najczestsze usterki to baaardzo kiepskiej jakości gniazda ładowania i ogólnie przestają mieć zalilanie i się po prostu mula na maxa. Chcesz donrze wykonany sprze to kup asusa samsunga sony lenovo. Wiem zaraz posypie się litania na obronę tabletów ale mówię jak jest. Te tanie to po prostu shit ale co prawda zdarzy się że jeden na 10 działa poprawnie rok bo napewno nie dłużej. Co zrobisz jak po takiej rzeźbie z zasilaniem itp się popsuje oddasz na serwis nie bedzie już takich i dostaniesz inny model? znów przerabianie wszystkiego żeby pasowało? Ale jak powiedziałem powodzenia.
kostek1234
22-08-14, 07:54
Wiem ze jakosciowo tablety sa nie dopracowane jak asusy , samsungi ale wybierajac akurat ten model kierowalem sie jego wielkoscia by pasowal do ramki. Co do ich awaryjnosci ... to wsumie nie regula mialem tablet modecoma tab7 z gps. Dziala u mnie juz 3 rok .. bez zadnej awari . To ze sie mula to wszystkie po jakims.czasie to robia niestety ale zawsze mozna jw odmulic po przez oczyszczenie systemu.
kostek trzeba zmienić nazwe tematu :D Bo niski koszt to już nie jest :D! drukarka 2,5 kafla , tablet 5 zielonych . To już 3 kafle a końca nie widać :D! Trzymam kciuki żeby wyszło :D!
kostek1234
22-08-14, 16:14
Drukarka to do ogolnego uzytku.. tablet . Przewody + wydruk na.drukarce 3d ktory mozna zrobic tez zamawiajac w internecie wiec drukarki nie trzeba.
Drukarka juz zlozona skalibrowana prawie tez juz . Pozostalo tylko druknac ramke mam nadzieje ze do konca weekendu uda mi sie to ogarnac ..
kostek1234
01-09-14, 21:26
Witam aby nie bylo zbyt dlugiego przestoju w temacie .. za mna pierwsze przymiarki z wydrukiem ramki . Pod tablet zamiast radyjka...
Dlugo walczylem z kalibracja drukarki i 1 wersja jest niestety jeszcze nie dokladna .. ale wrzuce foto tak.aby zaostrzyc apetyt..
Wizje mam taka ze nie bede stosowal zadnego maskowania tabletu a jedynie dopasuje kieszen ramki 2 din .
Taka stacja dokujaca do hondy. . Otwor w ksztalcie loga hondy ma byc widoczny po wyjeciu tabletu ma pulsowac tam swiatelko "niczym serce hani heh " ;)
Tak jak mowie narazie to prototyp wiec prosze o wyrozumialosc :)
http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/09/01/aa53903c36abcc7439953f720256a65a.jpghttp://tapatalk.imageshack.com/v2/14/09/01/0a3d48fd116ca4c539b23dbd825b2b1a.jpg
kostek1234
05-01-15, 08:27
W końcu znalazłem chwile by dokończyć projekt.
RAMKA do Tabletu 7" VER.1.0
Ramka jest już prawie skończona. zostały delikatne poprawki i może jakiś system do odchylania automatycznego. Jak to wygląda zapraszam do obejżenia filmiku .
https://www.youtube.com/watch?v=yhANje0wzr0
Pomysł super, wykonanie jeszcze trochę poprawisz i będzie malina :D
Ale z tym logiem SiR to IMO trochę Cię poniosło :rolleyes: Tyle że to już kwestia gustu :).
Patent spoko, tylko teraz pytanie jak z jakością dźwięku z takiego tabletu, dwa sterowanie głośnością wydaje mi się mało praktyczne, ale sam pomysł fajny, widziałem takie bajery tyle ze z ipadami.
Trochę z tym wsuwaniem musisz popracować bo opornie wchodzi :P
kostek1234
05-01-15, 22:20
Witam oporne wsuwanie było spowodowane zagietą folią ochronna z tyłu Tabletu. :) Wchodiz dosc gładko ale nei chciało mi się drugi raz nagrywać filmik.
Jakość dzwieku jest bardzo dobra w moim przypadku moje radio można podłaczyć przez BT lub jack . wiec jakość jest naprawdę zadowalająca.. Co do poziomu głośności wystarczy ustawić stała wartość na radiu i Tablecie . Pozatym ma pilot do Pionnera na kierownicy :) wiec będę w sumie z tego korzystał..
opcja jest na tyle ciekawa ze nawigacja smiga aż miło . opcje multimedialne itd. Mp3 , wizualizacje . Program do Kompa do Civica :) i możliwość wyjmowania Tabletu. :)
można też pomyśleć dla chętnych o jakims fajnym mocowaniem dla tabletu do Ramki 1 din
kostek1234
02-04-15, 23:59
W koncu udalo sie skonczyc . Tablet zainstalowany ramka fajnie pasuje jedyny mankament ze przy wyjmowaniu zapomnialem o przelaczniku do wycieraczek co troszke koliduje ale to szczegol bo wystarczy mala poprawka
Cel zrealizowany
- ramka na tablet
-Port dokujacy
Mini jack
Usb otg + ladowanie
- podswietlony znaczek Si ;)
- mozliwosc wyjmowania tabletu..
Jak wyszlo ocencie sami
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/04/02/96ed2fcd8e59c4f5ae83c39e5cf4012b.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/04/02/969fa252bb9b17cd878d53e4c7c11541.jpg
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/04/02/f7146f49d137373ead6772b19dd909d2.jpg
W nocy
http://tapatalk.imageshack.com/v2/15/04/02/b1a99903b3a43633bd0714fa60b0287c.jpg
Niedlugo wrzuce filmik
Wedlug mnie radio na dole bardzo psuje efekt :) skoro mamy juz tablet,to on powinien ogarniac audio , chyba ze to jeszcze tak na chwile do radyjko tam zostaje ;p jesli tak, to efekt bedzie napewno bardzo ciekawy i gratulacje roboty !
kostek1234
03-04-15, 19:33
Obiecany filmik https://youtu.be/31i7rD-xpHY
Pytanie czysto techniczne, nie szło zrobić tego odchylania w ten sposób, aby tablet wychodził od strony pasażera? Wydaje mi się, że byłaby to wygodniejsza opcja :)
kostek1234
03-04-15, 20:06
Niestety z prawej strony mialem wejscie usb... ale jest jeszcze opcja inna na odchylanie .
kostek1234
03-04-15, 22:51
Co do radyjka . Pelni funkcje wzmacniacza a dzieki funkcji Bt moge go podlaczyc z telefonem a po Jack.'u przesylac dzwiek z tabletu nawigacji itd . Dzieki temu mamy do dyspozycji dwa systemy BLuetooth jeden do tel. A drugi do datalogu . ..
Dodatkowo dzieki umocowaniu pilota do radia na kierownicy obsluga staje sie jeszcze latwiejsza.
super robota :D
http://media.dumpert.nl/foto/28337a7c_vvs.jpg
kostek1234
04-04-15, 20:00
Kolejny filmik tym razem w dzien..
https://youtu.be/eVHpIaJPPCQ
Podepnij sobie pod datalog modół BT i zainstaluj tą apke https://play.google.com/store/apps/details?id=com.linszter.hondadatalog
Będziesz miał zegary jak GTR ;) No i nie musisz już kupować zegarów do turbo za kupę hajsu.
kostek1234
05-04-15, 20:03
Mam juz bt w kompie ale i zainstalowalem lisznera... ale jest problem ze podobno trzeba do mapy dogrywac jakis plugin aby zczytywal a puki co normalnie wykrywa bt podlacza sie ale nie zbiera danych ..
W mapie trzeba mieć tylko włączoną opcje datalogu. Normalnie datalog ci działa po usb na pc ? Jeśli tak to wystarczy wybrać protokół w apce i musi działać o ile masz również skonfigurowany moduł BT.
kostek1234
05-04-15, 20:17
Mam.tylko modul bt w kompie podlaczony ale nie mam dostepu do programatora puki co by wlaczyc ta opcje datalogu..
Całkiem spoko projekt z tabletem.
Fajnie zobaczyć swoje logo w filmie :):)
Jeśli masz mapę w crome to na 98% masz datalog w niej.
kostek1234
07-04-15, 12:33
Crome ?
Kolego zrób to do EM2 ! :D Chętnie bym wsadził tableta do swojej hani :)
kostek1234
07-04-15, 14:06
Jesli wymiary mieksca 2 din jest taki sam jak u mnie to nie ma.problemu powinna pasowac ta sama co.u mnie . O tyle latwiej ze mam juz projekt wyatarczy wydrukowac :)