Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D13b2 Nie rowno chodzi gasnie na wolnych

Michal.EG3
13-04-14, 08:05
Witam.
Mam problem z samochodem a mianowicie
Samochod pali elegancko, na ssaniu chodzi wporzadku wylacza sie ssanie nagle silnik sie trzesie nie rowno pracuje tak jak by nie chodzil na 2 gary, doda sie gazu silnik pracuje rowno na wszystkie gary
do tej pory byl rozbierany gaznik czyszczony, spradzany krokowiec, puszka podcisnien chyba wszystko... mechanik juz nie wie co jej jest. Jego zdaniem winny jest aparat zaplonowy iskra jest wszedzie ale wedlug niego jest zbyt slaba na 2 i 4 garze i gasnie pod cisnieniem Czy ma racje?
Komp mi wywala blad numer 10

Jakies propozycje co spawdzic jeszcze mozna? lub czegóż to moze byc wina?

KAMIL21
14-04-14, 19:19
http://www.honda.gda.pl/smf/index.php?topic=25690.0

Michal.EG3
16-04-14, 16:55
Cos mi ta strona sie nie chce odpalic.

Muzyk-Grzes
16-04-14, 18:22
Jesli na ssaniu działa jak trzeba i po dodaniu gazu to ustaw obroty na jałowym i po sprawie.

Michal.EG3
21-04-14, 09:01
Co to da? jak dziala noirmalnie powyzej 2tysiecy...
Silnik chodzi tak
https://www.youtube.com/watch?v=BfT7VG8I8Kw
Grzebanie tego pana w krokowcu nic nie wnosi, silnik caly czas na wolnych chodzi tak (w tym czasie byly podkrecone obroty wiec nie gasl tak to gasnie.. ale tak bys nie moze bo w tedy na ssaniu chodzi jak by ze 4 tysie byly)

najlepsze jest to ze dzis chodzil rowniutko nic nie gasl... nie wiem czy ma zwiazek z tym pogoda ale wczoraj i dzis padalo i juz ktorys raz zauwazylem ze w taka pogode silniczek chodzi elegancko... Nie dziala na 2 i 4 gar... zdjecie fajek nie robi roznicy no chyba ze zdejme 1 i 3 w tedy gasnie.

Muzyk-Grzes
21-04-14, 11:14
To najpierw zmień kable i świece (lub podmień od kogoś) Możliwe że masz źle ustawiony zapłon i wtedy też tak chodzi jak na filmiku. Pamiętaj że ustawienie zapłonu w D13B2 to najpierw trzeba odpiąć wężyk od wyprzedzenia zapłonu z aparatu inaczej prawidłowo nie ustawisz. Kolejna przyczyna (choć to dziwne, bo powinno być odwrotnie) to zużyty palec, kopułka ,świece ,kable i tu objaw się nasila jak pada i jest wilgotno (a ty piszesz że przy pochmurnych dniach chodzi dobrze).
Próbowałeś robić samodiagnostykę ? Może są jakieś błędy. W D13 po zwarciu zworki świeci dioda w okienku ECU (komputer).

Michal.EG3
21-04-14, 14:01
komp pokazuje blad 10

aparat byl wymieniany na inny i to samo, swiece wymeiniane na nowe to samo jedynie kable te same sa jeszcze

Muzyk-Grzes
21-04-14, 18:56
10 - IAT czujnik temperatury powietrza dolotowego ,jest pod puszką (patelnią) filtra powietrza, może nie podpiąłeś wtyczki? Co do kabli to jak masz z kim to podmień.

yautja
22-04-14, 08:46
Obstawiam uszczelkę górnej pokrywy gaźnika. Puszcza lewe powietrze i na jałowych jest ubogo, więc obroty spadają. Możesz spróbować dokręcić (z wyczuciem) śruby górnej pokrywy gaźnika.