Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Co dalej ?- Accord IV gen

tomciuh82
10-04-14, 23:27
Witam
Od września 2013 roku jestem (już nie) szczęśliwym posiadaczem accorda cb8 2.2 benzyna.
W zeszłą sobotę, na drugi dzień po odebraniu auta po wymianie oleju, regulacji zaworów mojej Hondzie padł silnik.
Rozsypały się panewki.
Pierwsze moje odczucie, to to, że w warsztacie rozpieprzyli mi samochód.
Chciałem ich tam wszystkich pozabijać.
Jechałem z rodzinką z Płocka do Poznania i ok. 20 km od Płocka silnik zaczął klepać i coraz bardziej i bardziej, aż w końcu chodził jak traktor, zaczęło pokazywać ciśnienie oleju.Zawróciliśmy z powrotem do Płocka (ja, kobieta i 11 letni syn) i już przed wspomnianym warsztatem silnik już tylko się włączał i od razu gasł.
W poniedziałek, ojciec mój poszedł do warsztatu, ja byłem w pracy, dowiedzieć się co się stało.
Mechanicy wskazali na panewki.Rozkręcili dekiel i widać było, że już po silniku.
Stwierdzili, że auto musiało być zaniedbywane przez poprzedniego właściciela, który najprawdopodobniej miał w niej zamontowany gaz i nie wymieniał oleju.
Ja dbałem jak mogłem. Wymieniałem olej, swiece, przewody, rozrząd, wszelkie uszczelniacze.
Dziwi mnie,ze ten silnik podziekował, ale cóż.
Auto stoi na razie na parkingu u tych mechaników, którzy cieszą się dobrą opinią w moim mieście, a ja zastanawiam się CO DALEJ?
Do wyboru mam następujące opcje:

- wymiana silnika: dochodzą mnie koszty silnika plus wymiana;
- sprzedaż auta: całego, nie na części;
- złomowanie : MAKSYMALNA OSTATECZNOŚĆ! NIEDOPUSZCZALNA!

Argumenty za wymianą:
- znam moje auto pod względem technicznym i sentyment

Przeciw:
- koszty:
miałem w planach, teraz w maju założyć instalacje gazową sekwencyjną, może w wakacje zająć się nadkolami i kosmetycznymi poprawkami (rysy, maska do wymiany - bo też za piękna nie jest)
- teraz gdybym chciał zrobić ten silnik (pewnie zakup i wymiana ok 1500 zł. plus gaz: 2100 zł. na raty) koszty astronomiczne, można za taką kasę kupić inne auto!

Pytam się Was drodzy użytkownicy, co byście mi doradzili...

Może ktoś z Was ma chęć kupić ode mnie auto z zepsutym silnikiem, albo sprzedać silnik F22A7 (8?) w miarę dobrym stanie?

Bardzo proszę o rady i o pomoc..

PS. w planach miałem zrobienie z niego fajnego auta w stylu JDM, obniżyć, fajne felgi, fajny wydech. A teraz :( nie wiem..