PDA

Zobacz pełną wersję : Wahacz ! nowy czy poszukać z drugiej ręki?

nico190
10-04-14, 16:35
Zabrałem się w końcu za zawieszenie i pojawił się temat wymiany wahacza.Potrzebuje lewy przód, tak powiedział mechanik. Jestem zielony w temacie dlatego mam kilka pytań. Wiadomo że nowy jest lepszy ale patrząc na ceny rynkowe różnica jest spora. Nie wiem czy szukać czegoś z drugiej reki w dobrym stanie czy zabulić i kupić nówkę .Na co zwracać uwagę przy używkach. Wahacze wymieniamy parami (lewy,prawy ) czy po prostu ten który padł? Pomóżcie pozdro! :D

fireman1014
10-04-14, 21:53
Wahacze wynienia się pojedyńczo ale bogatym wszystko wolno:). Po wymianie wahacza obowiązkowo trzeba zrobić geometrię. Jak nie jesteś pewny tego drugiego to po wymianie obydwu zaoszędzisz na geometrii.

kobert
11-04-14, 03:44
mysle ze po wymianie obydwoch,zbierznosc trzeba przynajmniej sprawdzic

fireman1014
11-04-14, 14:47
Nie zrozumiałeś mojego przekazu. Robisz każdy wahacz oddzielnie, to po wymianie każdorazowo, obowiązkowa geometria.
Jak wymieniasz jednocześnie dwa wahacze to tylko raz geometria.
Tylko , wahacze rzadko się psują jednocześnie.

kobert
11-04-14, 14:49
acha ok :)

marcin001984
02-08-14, 23:57
U mnie coś łupało w zawieszeniu z przodu zwłaszcza podczas jazdy po bruku i coś mi stukało podczas kręcenia kierownicą przy parkowaniu. Mechanik stwierdził że to maglownica. Kupiłem parę dni temu używaną po niewielkim przebiegu za 500zł i jest cisza. Nowa kosztuje 5000zł więc zaoszczędziłem sporo. Dodam, że są różne w innych wersjach silnikowych. Podczas wymiany maglownicy mechanik zauważyłduży luz na sworzniu wahacza. A półtora roku temu wymieniałem ten wahacz i miałem do wyboru kupić nowy oryginalny, używkę oryginalnego, albo podróbkę. Wybrałem wtedy podróbkę firmy 555 za ponad 500zł i wytrzymał półtora roku. Więc tym razem kupiłem używkę w bardzo dobrym stanie i teraz jest gitara. Ani stuków z maglownicy ani z wahacza. Nie polecam kupowania podróbek wahaczy tej firmy.