Zobacz pełną wersję : problem ze sprzeglem po wymianie skrzyni
bednar_skc
10-04-14, 15:17
Dzis wymienilem skrzynie,
złozylem do kupy i jest problem sprzeglo nie chodzi...
po odpowietrzeniu jest opor delikatny ale chyba lekko, chodz rok temu po zmianie sprzegla tez bylo o wiele lrzej niz stare spalone....
moglby ktos podopowiedziec co moze byc przyczyna?
chyba wysprzeglik nie wysówa sie do konca...ale nie mam pewnosci...pedał odbija.
moze ktos pomoze co moze bys powodem??
VIgen 1.6
Zapytam tylko czy sam przekładałeś skrzynie czy robiłeś w warsztacie? Dużo z tym pracy ew. ile kosztuje w warsztacie?
bednar_skc
10-04-14, 19:12
Zapytam tylko czy sam przekładałeś skrzynie czy robiłeś w warsztacie? Dużo z tym pracy ew. ile kosztuje w warsztacie?
Robiłem sam, rok temu sprzegło teraz lekkie koło , jest z tym troche zachodu bo musisz wszystko porozłączać itp , ja tam lubie grzebać ;)
jak nie masz cierpliwości to odpuść,
ja to robilem na lewarku-kobyłkach, niestety, ale jezeli masz kanał i troche pojecia dasz rade ;) Szczegółowy opis masz w manualu.
a moje sprzeglo zachowuje sie jakby nie do konca sie wciskało... odpowietrzalem dlugo i nie ma ani bąbelka... wiec nie wiem o co chodzi ;/
Robiłem sam, rok temu sprzegło teraz lekkie koło , jest z tym troche zachodu bo musisz wszystko porozłączać itp , ja tam lubie grzebać ;)
jak nie masz cierpliwości to odpuść,
ja to robilem na lewarku-kobyłkach, niestety, ale jezeli masz kanał i troche pojecia dasz rade ;) Szczegółowy opis masz w manualu.
a moje sprzeglo zachowuje sie jakby nie do konca sie wciskało... odpowietrzalem dlugo i nie ma ani bąbelka... wiec nie wiem o co chodzi ;/
co znaczy nie do końca? napisz konkretnie
objawy możesz zmieniać biegi ? itd?
bednar_skc
10-04-14, 19:49
2/3 sie wciska ta blaszka za wysprzeglikiem, nie dochodzi do konca otworu.
biegi na zapalonym silniku nie wchodza, pewnie dlatego ze sprzeglo nie jest wcisniete...bo wlasnie o to chodzi ze sie nie wciska....
jak wrzuce"na sucho" 1 to jak zakrece rozrusznikiem na sprzegle to troche szarpnie do przodu, czyli albo cos jest ze wysprzeglik nie wysówa sie do konca...albo cos zle przez pomyłke złożyłem
a ty odwrotnie tarczy ie zalozyłeś ? , chociaz chyba sie ie da , ale nie wiem
, jak nie to wez wyciagnij bolec przy pedale ten od wysprzeglika , i luzuj odpowietrznik , powinien plyn sobie przeleciec i powinno byc ok , a jak nie to mozesz troche przy pedale sprzegła doregulowac
2/3 sie wciska ta blaszka za wysprzeglikiem, nie dochodzi do konca otworu.
to nie powinno miec znaczenia (do końca chyba nigdy nie dochodzi)sprzegło łapie nawet przy troche wcisnietym pedale do konca nikt chyba nie wciska
jak sie nie zapada pedał to raczej sprzegło uwalone , moze sie posypało pod odkreceniu
A dobrze założyłeś łożysko oporowe na łapkę? W nowej skrzyni?.
bednar_skc
11-04-14, 17:11
wydaje mi sie ze tak ale widze ze moze cos sie wysunelo czy cos... amozna sama blaszke teraz wyjac i wlozyc bez sciagania skrzyni?
tarcza i docisk napewno ok bo inaczej sie nie da....sam nei wiem...jakby nie łapało przy wcisnietym pedale...
jak ktos ma to poprosze o zdj badz rysunek jak powinno byc zlozone lozysko z tym popychaczem
biegi na zapalonym silniku nie wchodza, pewnie dlatego ze sprzeglo nie jest wcisniete...bo wlasnie o to chodzi ze sie nie wciska....
jak wrzuce"na sucho" 1 to jak zakrece rozrusznikiem na sprzegle to troche szarpnie do przodu, czyli albo cos jest ze wysprzeglik nie wysówa sie do konca...albo cos zle przez pomyłke złożyłem
Miałem tak samo jak przy swapie kolega montował mi sprzęgło i jakimś cudem zamontował odwrotnie tarczę.
bednar_skc
11-04-14, 21:17
nie da sie chyba odwrotnie bo sie nie skreci...
ale juz chyba doszedlem o co chodzi, jak wykrecilem wysprzeglik, zaparlem trzonkiem popychacz i poszlo z oporem tak jak powinno i sprzeglo sie wciesnelo ;)
i przy tak wcisnietym mozna bylo odpalic na 1ce i nie jechak ;) powoli opuszczajac pojechal ;)
Jutro rano montuje nowy wysprzeglik,,, ale ze starego nie cieklo.... ale wydawalo mi sie ze chodzi lekko wszystko i nie do konca wciska.... zobaczymy czy pomoze....
Łożysko wyciskowe na tulejce prowadzącej Ci się nie zaciera ? Smarowałeś sobie tulejkę przed montażem skrzyni ? Albo może jedna łapka łożyska Ci się wysunęła podczas zakładania skrzyni i teraz je kantuje, a siłownik nie ma tyle siły, żeby to nacisnąć.
bednar_skc
12-04-14, 09:48
no właśnie smarowalem, i sie nic nie zacina...
mozliwe ze sie wysunelo podczas wkladania skrzyni chodz tam sie trzyma bo wyjac nie moge przez sam otwor, pozniej zrobie zdj co widac przez otwor w skrzyni i podesle to pomozecie towarzysze ;)
bednar_skc
12-04-14, 19:29
zamieszczam filmik z działania nowego wysprzeglika, niestety to samo...
https://www.youtube.com/watch?v=0vPSCogTPZE&feature=youtu.be
niby wszystko ok zlozone, jak wcisne trzonkiem mocniej ten popychacz to sprzeglo dziala...jakby za mało sie wysówal wysprzeglik ;/
podpowie ktos bo juz nie wiem czy cos jest zle zlozone czy co;/
Ty, ale jeśli nasmarowałeś tulejkę prowadzącą łożysko to co tam skrzypi ? Docisk nie jest krzywy przypadkiem i to on nie kantuje łożyska podczas naciskania sprzęgła ?
Jak dla mnie to i tak zdjął bym jeszcze raz skrzynię i popatrzył dokładnie.
bednar_skc
12-04-14, 19:59
Ty, ale jeśli nasmarowałeś tulejkę prowadzącą łożysko to co tam skrzypi ? Docisk nie jest krzywy przypadkiem i to on nie kantuje łożyska podczas naciskania sprzęgła ?
Jak dla mnie to i tak zdjął bym jeszcze raz skrzynię i popatrzył dokładnie.
no wlasnie wyczyscilem i nasmarowalem moze poprostu sie nie rozeszlo to jeszcze ,,,
docisk prosto i tarcza ...
a nie wysówa sie za mało wysprzeglik?
najlepiej rozebrac ale to caly dzien wyjac i wlozyc a moze dalej tak byc bo to co innego...
a ma cos wspolnego nowo zalozone lekkie kolo? może jest wezsze i dlatego lozysko nie siega na tyle by je wcisnac? w poniedzialek sprobuje przedluzyc ciegno od wysprzeglika i wtedy zobacze czy wciska sie do konca, jak nie to skrzynia pojdzie znow w dół...
Ewentualnie jeszcze jak masz możliwość to podmień pompke przy pedale, może ona ciśnienia nie daje dobrego, zobacz czy nie cieknie spod gumki (odchyl). Kwestia może też być słabo odpowietrzonego układu, choć wcześniej pisałeś że niby to dobrze było zrobione.
bednar_skc
13-04-14, 15:47
odpowietrzone ok, na filmie wyglada ze jest ok zlozone,
jutro sprobuje nagwintowac ciegno od wysprzeglika i przedluzyc z pol cm i zobaczymy,
a ma do rzeczy cos ze inna obudowa ale tez S40, i lekkie kolo?
bednar_skc
14-04-14, 15:12
Przedluzenie wysprzeglika dalo ti ze moglem wrzucic bieg na zapalonym silniku. lecz jak dawalo gazu to zaczynalo sie zlizgac... Jak skrocilem troche wysprzeglik to szedl lepiej ale tez poslizgiwalo sie sprzeglo. Ale gorzej juz wrzucalo sie biegi...
Ma ktos jakis pomysl??
no ni dziwne ze sie ślizgało skoro przedłużyłeś wysprzęglik to jest ciągle lekko wciśnięte
wygląda na to ze cos z pompką nie tak skoro sprzegło działa
bednar_skc
14-04-14, 20:51
sprawa sie wyjasnila, ale glupota,
poprostu docisk nie dokrecony odstawalo wszystko 2mm :P
juz wszystko cyka ;)
Także pamietajcie na przyszlosc o niczym nie zapominajcie i robcie robote "na raz" :P