Zobacz pełną wersję : czujnik temperatury zewnętrzny
Sprawa wygląda tak: rano wszystko działa, tzn. czujnik pokazuje dokładną temperaturę, w miarę upływu czasu i wzrostu temperatury na dworze do pewnego momentu pokazuje dokładną wartość temperatury, do momentu w którym ta temperatura się zatrzyma (zawiesi), pokazuje stałą wartość mimo wzrostu temperatury na dworze, np: samochód pokazuje 15 a na dworze jest 23.
Co może być tego przyczyną? Uszkodzony czujnik?
A może problem tkwi w czym innym, kiedyś gdzieś obiło mi się o uszy że problem tkwi w przegrzewającej się jednostce głównej.
Jakiej jednostce głównej? Chodzi o silnik? Nie to nie ma nic do rzeczy, bo jest to jak sam piszesz czujnik temperatury zewnętrznej. Masz go prawdopodobnie uszkodzony. Jakiś czas temu też miałem podobny problem w FN1, wymienili go i po kłopocie.
Gizmo, udało Ci się rozwiązać problem? Mam dokładnie to samo i rozważam wymianę czujnika na nowy chałupniczo.
z tym pom. temp to są niezłe jaja, a wygląda to tak: jeżeli po zatrzymaniu silnik ma temp 60 st i więcej to pokazuje on ostatni zapamiętany stan. Jeśli temp. zew jest wyższa od wskazywanej przez termometr to będzie się on aktualizował w czasie jazdy ale trzeba jechać z szybkością min 30 km/h przez min 30s lub 60s (już nie pamiętam) i podniesie sie o 1 st i tak ileś tych cykli az dojdzie do właściwej. Jezeli jeżdzicie po mieście w korkach to może tak być że się nie doczekacie właściwego pomiaru. Trochę lepiej to wygląda jeżeli temp na zew jet niższa tam już zależy to tylko od czasu(predkośc bez znzczenia). Silnik o temp poniżej 60 st powinien wskazywać pomiar na bieżąco. jest to opisane w instrukcji serwisowej.
Dzięki kolego za szczegółowe wyjaśnienie, muszę to zaobserwować, wydaje mi się że jest tak jak piszesz.