PDA

Zobacz pełną wersję : Jak ściągnąć zderzak ?

Grzesiek_P
09-04-14, 12:46
Witam serdecznie. Mógłby mi ktoś wyjaśnić krok po kroku jak ściągnąć przedni zderzak ? Tak żeby niczego nie uszkodzić. Z góry dziękuję za odpowiedz. PS proszę nie linkować do zagranicznych for.

mrcn
09-04-14, 13:47
Od spodu zderzaka odpinasz wszystkie spinki - tutaj trzeba delikatnie, łatwo je połamać (dobrze jest rozgrzać np. suszarką - ciepłe nie pękają tak szybko). Odkręcasz również od spodu 2 śruby - tutaj też radzę ostrożnie, po kilku latach mogą być skorodowane i łatwo je urwać (u mnie tak się stało).
Musisz też częściowo zdjąć listwę z nadkola z lewej i prawej strony - do tego trzeba wypiąć spinkę nad kołem oraz delikatnie wyciągnąć listwę z zatrzasków (też trzeba uważać, żeby nic nie urwać). Pod listwami masz zderzak (na wysokości reflektorów) przykręcony na wkręty - trzeba wykręcić z obydwu stron.
Następnie delikatnie wypinasz zderzak z zatrzasków zaczynając od jednej strony. Jak wypniesz cały, to powinien dać się wysunąć do przodu.
Jak masz xenony, to musisz odpiąć spryski od reflektorów (wcześniej trzeba zacisnąć coś na wężyku, żeby płyn nie trysnął).

kobert
10-04-14, 11:19
Z pewnoscia znalazlbym temat,ale skoro juz tak ladnie ktos opisal sciagniecie przedniego zderzaka,to bardzo prosze o taki sam lub podobny opis zdjecia zderzaka tylnego.bardzo pomocny jest taki opis,skraca czas i zapobiega lamaniu zapinek czy tez uchwytow,a czeka mnie ta robota.

Rrajk
10-04-14, 20:00
A może by tak sobie ściągnąć manuala podpiętego w pierwszych postach i popatrzeć na zdjęciach co i jak leniwce jedne ;p. Na youtube filmików też nie brakuje.

kobert
11-04-14, 00:15
ja z telefonu korzystam najczesciej a tu nie sciagne,choc nie ukrywam ze mam taka mozliwosc a pytam bo tak wygodniej i bez ewentualnych komplikacji :)

filipfm
11-04-14, 07:14
Ja jak ide grzebac w aucie to wrzucam sobie na tableta to co mnie interesuje w manualu :)

Grzesiek_P
11-04-14, 11:31
dzieki calkowicie o nim zapomnialem a mialem na dysku. Juz zrzucilem na lapka.