Zobacz pełną wersję : Wycie alarmu po zamkniedciu drzwi
Od jakiegos czasu mam problem. zamkne auto z pilota i od razu włącza mi sie alarm. wszystkie drzwi , szyby domknięte , bagażnik. patrzyłem moze są zabrudzone "czujki"
nic nie przychodzi mi do głowy . na kabelkach sie nie znam wiec na oko nie moge stwierdzic czy cos mogło sie zabrudzić itp.
Alarm PRESTIGE
mieliscie moze podoby przypadek.
bez wizyty u "alarmiarza" sie nie obejdzie. To na 100% nie jest kwestia zabrudzenia czegokolwiek
moze byc cos z centralka np przy zamykaniu masz skok napiecia i alarm wzbudza sie ale jak ppm napisal musisz podjechac do alarmiarza
u mnie bylo podobnie:
1 - to nie mialem wylaczonego antynapadu[w alarmie wystarczylo wyjac zworke]
ale i tak czasami sie zalaczal i okazalo sie ze jak kumpel zakladal alarm to przypadkiem przewod wzbudzajacy od otwarcia dzrwi byl lekko przetarty[zatrzask od listwy progowej go przycisnal i dotykal blachy] wystarczylo poszukac :aloha:
Po pierwsze sprawdziłbym czujnik otwarcia maski, który jest dokładany przy montażu alarmu. Jeśli nie był długo wymieniany to pewnie jest zaśniedziały i jak najbardziej może wzbudzać alarm. Po drugie sprawdź prozaiczną sprawe, tzn, czy lampka na podsufitce jest ustawiona w takiej pozycji, że zapala się w momencie otwarcia drzwi. Powinna tak być ustawiona, ponieważ niektóre alarmy są wrażliwe na potencjał, który zbiera się na przewodach od wyłączników drzwiowych i jeśli lampka jest wyłączona całkowicie to nie jest on rozładowywany przez włókno żarówki i wtedy może się wyzwalać alarm. no i sprawdźczy lampka działa prawidłowo tzn. czy gaśnie po zamknięciu drzwi. Jeśli wyzwalanie alarmu występuje za każdym razem po zamknięciu auta to raczej któraś z tych dwóch rzeczy. Może być jeszcze uszkodzony czujnik dodatkowy, np. ultradźwiękowy ale to alarm raczej wyzwalałby się nie za każdym razem i nie od razu po zamknięciu.