Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : czarna podsufitka

darkBLUEkefir
10-05-08, 12:49
wystepowaly w jajkach czarne podsufitki? jesli nie to czy da rade w ogole kupic taka np na allegro czy ebayu, moze ktos robi? jaki moglby byc koszt takiego czegos?

kurgan
10-05-08, 22:58
flok? ew. oklejanie w garazu....

Infi
11-05-08, 18:09
i kolejny raz vht vinyl dye black?:) to sie robi super uniwersalny srodek do wszystkiego:D

havok
11-05-08, 21:03
A nie będzie za smutno we wnętrzu? Ewentualnie możesz pomyśleć nad szarym flokiem.

darkBLUEkefir
12-05-08, 08:47
za smutno nie bedzie bo chce dac czerwony dywan i boczki + kiedys kubly czerwone. a tym vht to wyjdzie profi? bedzie wygladac jakby od nowosci byla czarna?

MaTeUsZ_V212
19-05-08, 22:42
Ostatnio widziałem zrobiona szara podsufitke i super to wygladało. Podobnie jak hovok mysle ze czarna nie byla by najlepszym rozwiazaniem. pomysl o szarej.

BARTAS998
20-05-08, 15:03
Ja myslalem walnac VHT na czerwono podsufite :) ale popatrzylem na honde z czerwonym tunelem srodkowym i odpuscilem sobie. Moim zdaniem czarna bedzie najlepsza, dosyc masz w srodku czerwonego. W hondzie widze tylko czerowny dywaniki/dywan i fotele.

cart
20-05-08, 18:06
zdejmij i wyflokuj ;)

darkBLUEkefir
23-05-08, 14:37
myslalem o floku ale troche daleko mi jechac do firmy www.flokowanie.pl a tam maja na prawde mile ceny. ale chyba jednak zostane przy vht. czerwone boczki, czerwone dywaniki, czerwony tunel + to gdzie popiołka i zapalniczka jest, czerwona deska ( ta na ktorej sa guziole od szybra i lusterek el).
wiem ze to wszystko to flok ale chodzi mi o taka kolorystyke mniej wiecej:
http://img385.imageshack.us/img385/6559/10ev7.jpg
http://img390.imageshack.us/img390/9598/09ya6.jpg
no i zostaje podsufitka, nie wiem czy na czarna ją dac czy na czerwono?

btw wypranie wykladziny podlogowej daje jakies efekty?

BARTAS998
23-05-08, 14:50
W takim ukladzie wydaje mi sie ze trzeba isc za ciosem i podsufitke na czerwono tez.

mellucci
30-05-08, 12:18
ja zmienialem koloro podsufitki na czarny powiem ci ze to nie jest tak latwo jak to myslisz sobie musialem polozyc gabkie i obszyc skaja czarna pozdrawiam

darkBLUEkefir
30-05-08, 12:22
Juz postanowione, uzyje vht. Obszywanie nie wchodzi w gre. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

metrowiec2
18-11-11, 16:10
iodgrzewam kotleta jak poszlo malowanie podsufitki vht ? daj foto

maniekdoniu
18-11-11, 16:48
tez jestem ciekaw zapodaj cos:d

JANKES3
18-11-11, 17:37
Podczepiam się do tematu. Już od dawna myślę nad pomalowaniem podsufitki i plastików na słupkach na czarno.obszywanie nie wchodzi w grę. Moje pytania : czy coś innego niż VHT zda egzamin?? szukałem też w necie jak by to wygladało, nic innego niż podał darkBLUEkefir nie znalazłem, może ma ktoś jakieś fotki?

Infi
18-11-11, 18:52
vht i motip do podsufitki sie nie nadaje!!! zjada gabke ktora jest pod materiale w podsufitce i cala staje sie bardzo nierowna. jedynie oklejanie materialami typu skora/skaj/alkantara itp lub flokowanie. ja oklejalem juz 3 podsufitki, robota na jakies 30-40min.

BartlomiejD
18-11-11, 19:45
Plastiki (wszystko co szare, lacznie z raczka w podsufitce, ramkami oswietlenia, oslonkami przeciwslonecznymi) mozna psiknac motipem vinyl szpraj. Jest duzo tanszy niz vht i jest dostepny niemal od reki.
Podsufitke polecam okleic czarna alkantara. Cenowo wyszloby podobnie jak farba, a efekt zdecydowanie lepszy:)
Po pol roku jazdy z czarnym wnetrzem, takie spostrzerzenia: motip niestety schodzi z tych miejsc gdzie plastiki sie stykaja ze soba oraz tam gdzie czyms przytarlem/zadrapalem (niestety z plastikow schodzi nawet jak sie drapie paznokciem). Farba na oslonkach przeciwslonecznych jest niezwykle trwala i wygladaja jakby byly oryginalnie czarne i absloutnie nic z nimi sie nie dzieje:)
Z podsufitka w srodku niemal nic sie nie dzieje. Jedyny mankament to wyblakla, od slonca pod szklanym szyberdachem, ale to i tak tylko widac przez szyber od zewnatrz. Przyciemnienie szyberdachu zalatwi sprawe:)
W lato robilem sesje czarnego wnetrza. Jak uda mi sie odratowac dane z dyskow, ktore mi padly to wrzuce fotki - pochwale sie czarnym wnetrzem w coupe 6 gen:D

Infi
18-11-11, 20:12
Plastiki (wszystko co szare, lacznie z raczka w podsufitce, ramkami oswietlenia, oslonkami przeciwslonecznymi) mozna psiknac motipem vinyl szpraj. Jest duzo tanszy niz vht i jest dostepny niemal od reki.
Podsufitke polecam okleic czarna alkantara. Cenowo wyszloby podobnie jak farba, a efekt zdecydowanie lepszy:)
Po pol roku jazdy z czarnym wnetrzem, takie spostrzerzenia: motip niestety schodzi z tych miejsc gdzie plastiki sie stykaja ze soba oraz tam gdzie czyms przytarlem/zadrapalem (niestety z plastikow schodzi nawet jak sie drapie paznokciem). Farba na oslonkach przeciwslonecznych jest niezwykle trwala i wygladaja jakby byly oryginalnie czarne i absloutnie nic z nimi sie nie dzieje:)
Z podsufitka w srodku niemal nic sie nie dzieje. Jedyny mankament to wyblakla, od slonca pod szklanym szyberdachem, ale to i tak tylko widac przez szyber od zewnatrz. Przyciemnienie szyberdachu zalatwi sprawe:)
W lato robilem sesje czarnego wnetrza. Jak uda mi sie odratowac dane z dyskow, ktore mi padly to wrzuce fotki - pochwale sie czarnym wnetrzem w coupe 6 gen:D

uzyj podkladu do plastikow potem motip i potem znow podklad i nie bedzie problemow z odchodzaca farba:) (podklad plastik primer bezbarwny)

JANKES3
20-11-11, 19:50
Dobrze wiedzieć, że farba zżera gąbkę. A obszyć podsufitke to już trzeba zlecić komuś :( bo ja myślałem o sposobie "home made:. A plastiki jak dobrze się przygotuje do malowania, tzn zmatuje,odtłuści to farba nie powinna zchodzić.

Infi
21-11-11, 00:16
Dobrze wiedzieć, że farba zżera gąbkę. A obszyć podsufitke to już trzeba zlecić komuś :( bo ja myślałem o sposobie "home made:. A plastiki jak dobrze się przygotuje do malowania, tzn zmatuje,odtłuści to farba nie powinna zchodzić.

podsufitke oklejasz nie obszywasz, i robisz to calkowicie home made, kupujesz material ktory chcesz miec na podsufitc, klje tapicerski ew. butapren. i tyle. poprostu smarujesz kawalek przyklejasz material i znow kawalek posmarowany klejem i dalej material kladziesz, naprawde jest to latwe do ogarniecia i nie wymaga jakis duzych zdolnosci manualnych. w 2 osoby - jedna smaruje klejem druga przyklada material podsufitke mozna ogarnac w 10-15min.

BartlomiejD
21-11-11, 12:55
uzyj podkladu do plastikow potem motip i potem znow podklad i nie bedzie problemow z odchodzaca farba (podklad plastik primer bezbarwny)
Jak zaczela farba odchodzic tez wpadlem na ten pomysl :) Przy nastepnej rozbiorce wnetrza poprawie. Dzieki Infi za info jaki to podklad :D

A plastiki jak dobrze się przygotuje do malowania, tzn zmatuje,odtłuści to farba nie powinna zchodzić.
Matowic plastikow nie polecam, gdyz po pierwsze maja swoja strukturke, drugie po nalozeniu farby MOTIP vinyl bedzie widoczna wiekszosc rysek jakie zrobisz.
Przed polozeniem farby pozadnie plastiki wymylem, odczekalem dzien az wyschna i drugi raz wymylem by miec pewnosc ze beda czyste. Mylem woda z plynem do mycia naczyn za pierwszym razem, za drugim mydelkiem bialy jelen w plynie i pozadnie szorowalem gabka-zmywakiem kuchennym - w niektorych miejscach nawet za mocno ;( i po pomalowaniu widac ryski. Odtluszczalem benzynka lakowa rowniez 2 razy czysta biala bawelniana szmatka by miec pewnosc, ze plastiki sa czyste.
EFEKT: jak pisalem farba schodzi w miejscach styku plastikow oraz gdzie sie czyms przerysuje. Co prawda mam raptem takie ze 3 miejsca, nie mniej jednak sa i z czasem pewnie pojawi sie ich wiecej.

podsufitke oklejasz nie obszywasz, i robisz to calkowicie home made, kupujesz material ktory chcesz miec na podsufitc, klje tapicerski ew. butapren. i tyle. poprostu smarujesz kawalek przyklejasz material i znow kawalek posmarowany klejem i dalej material kladziesz, naprawde jest to latwe do ogarniecia i nie wymaga jakis duzych zdolnosci manualnych. w 2 osoby - jedna smaruje klejem druga przyklada material podsufitke mozna ogarnac w 10-15min.
Z czasem jaki nalezy poswiecic na oklejenie podsufitki to nieco przesadziles :) Sam klej butapren powinien schnac od nalozenia na material do przyklejenia jakies 10-20min :) Wtedy trzyma tak dobrze jak powinien.
Z wypracowaniem krzywizn (przy uchwycie, na osonki przeciwsloneczne) w podsufitce nieco trzeba sie napocic (przynajmniej ja tak mialem w 6 gen). Nie zmienia to faktu, ze to banalnie prosta sprawa dla kogos, kto posiada choc troche zdolnosci manulanych.

Infi
21-11-11, 14:37
Z czasem jaki nalezy poswiecic na oklejenie podsufitki to nieco przesadziles Sam klej butapren powinien schnac od nalozenia na material do przyklejenia jakies 10-20min Wtedy trzyma tak dobrze jak powinien.
Z wypracowaniem krzywizn (przy uchwycie, na osonki przeciwsloneczne) w podsufitce nieco trzeba sie napocic (przynajmniej ja tak mialem w 6 gen). Nie zmienia to faktu, ze to banalnie prosta sprawa dla kogos, kto posiada choc troche zdolnosci manulanych.
klej do tapicerek 3m w sprayu, psikasz po minucie jest gotowy do nakladania materialu i trzyma o wiele lepiej niz butapren. i spokojnie we dwie osoby 15 min to max co potrzeba na podsufitke. (minus tego kleju to jego cena:) bo 1 spray 650ml to koszt ok 45zl, wiec przy butaprenie ktory kupic mozna do 10zl megaa puszke jest malo oplacalne ale jak ktos chce miec prace bez smrodu i mega szybko to jest jakas alternatywa)

BartlomiejD
21-11-11, 15:12
klej do tapicerek 3m w sprayu, psikasz po minucie jest gotowy do nakladania materialu i trzyma o wiele lepiej niz butapren. i spokojnie we dwie osoby 15 min to max co potrzeba na podsufitke. (minus tego kleju to jego cena bo 1 spray 650ml to koszt ok 45zl, wiec przy butaprenie ktory kupic mozna do 10zl megaa puszke jest malo oplacalne ale jak ktos chce miec prace bez smrodu i mega szybko to jest jakas alternatywa)
Z klejem w sprayu dla wprawionej osoby to faktycznie jakies 20-30min (nie liczac podwijania nadmiaru materialu i wycinania otworow). Jednak czy trzyma on tak dobrze jak butapren/klej tapicerski w puszce? Nie jestem do konca przekonany. Moze dlatego ze kupilem go za 20zl/400ml (app k50) :) Sprayem psikalem na alcantare, a klej tapicerski z puszki bezposrednio pedzlem na podsufitke. Zajelo to nieco wiecej czasu niz 30 min, pozniej wywiniecie alkantary (nadmiar podklejony do gornej czesci podsufitki), do tego powycinanie otworow (szyberdach, lampki, dziórki), obklejenie zaslonki szyberdachu z dopasowywaniem - wszystko ok 3-4h przyjemnej pracy dla osoby, ktora pierwszy raz to robila:)

arekzxy
21-11-11, 15:44
wtrace sie bo ogarnalem obie sprawy. Z podsufitka to jest pikus , kupuje sie czarna alkanatare gruba (ja kupilem ta http://www.hurtowniatapicerska.pl/alacantara-extra-z-pianka.html , jest naprade pierwsza klasa GRUUBA i na piance wiec nie ma szans ze klej np. przebuje). Klej jest specjlany do tego szybko schnie i co najwazniejsze klei tak mocno ze nie ma szans zeby sie cos odklejalo nawet przy upalach > 30 C (sprawdzone!!!). Tu jest link do kleju http://www.hurtowniatapicerska.pl/klej-bonaterm-a-plus.html
Reszte malowalem motipem vinylowym (tj. plasytki itd.) ale niestety u mnie rowniez nawet przy lekkim zadrapaniu schodzi. A niby mialbyc taki rewelacyjny i odpoeny na zadrapaiani!!!!!! Ciekawe czy rzeczywiscie podklad dalby rade . Ktos tak probowal bo nie chce mi sie pozniej 3 raz znowu tego malowac:)
Klimat jaki panuje w aucie przy czerwoncyh fotelach recaro nie do opisania :)

JANKES3
21-11-11, 18:26
Matowic plastikow nie polecam, gdyz po pierwsze maja swoja strukturke, drugie po nalozeniu farby MOTIP vinyl bedzie widoczna wiekszosc rysek jakie zrobisz.
Przed polozeniem farby pozadnie plastiki wymylem, odczekalem dzien az wyschna i drugi raz wymylem by miec pewnosc ze beda czyste. Mylem woda z plynem do mycia naczyn za pierwszym razem, za drugim mydelkiem bialy jelen w plynie i pozadnie szorowalem gabka-zmywakiem kuchennym - w niektorych miejscach nawet za mocno ;( i po pomalowaniu widac ryski. Odtluszczalem benzynka lakowa rowniez 2 razy czysta biala bawelniana szmatka by miec pewnosc, ze plastiki sa czyste.
EFEKT: jak pisalem farba schodzi w miejscach styku plastikow oraz gdzie sie czyms przerysuje. Co prawda mam raptem takie ze 3 miejsca, nie mniej jednak sa i z czasem pewnie pojawi sie ich wiecej.

Nie mówię tu o matowaniu papierem 100 ;) to oczywiste. Czytałem, że umycie elementu plastikowego przy użyciu małej gąbki do pomywania naczyń, tą stroną szorstką załatwia sprawe. Następnie 2 ciękie warstwy spreyu i jest ok. Robiłem tak u siebie ale na szarym elemencie deski rozdzielczej, przy kierownicy w EJ2 i panelu nawiewu wraz z suwakami. Jak narazie nic nie schodzi a jezdzę juz około 1,5 roku. Plastiki na słupkach zrobię napewno tak samo i nie vht tylko zwykłym czarnym matem, tak jak to robiłem wcześniej. Z podsufitka to jeszcze pomyśle ale chyba faktycznie najlepiej będzie przykleić materiał na klej.

BartlomiejD
21-11-11, 19:53
Z podsufitka to jest pikus , kupuje sie czarna alkanatare gruba (ja kupilem ta http://www.hurtowniatapicerska.pl/al...-z-pianka.html , jest naprade pierwsza klasa GRUUBA i na piance wiec nie ma szans ze klej np. przebuje). Klej jest specjlany do tego szybko schnie i co najwazniejsze klei tak mocno ze nie ma szans zeby sie cos odklejalo nawet przy upalach > 30 C (sprawdzone!!!). Tu jest link do kleju http://www.hurtowniatapicerska.pl/kl...rm-a-plus.html
Widze ze ten sam sklep, ten sam klej, ale alkantare wzialem bez pianki (moja podsufitka byla w bdb stanie wiec bezposrednio na nia nakleilem alkantare). Smialo mozna polecic produkty tego sklepu.

Klimat jaki panuje w aucie przy czerwoncyh fotelach recaro nie do opisania
Sproboj przyciemnic szybki... Przy wszystkich czarnych szybach (oprocz przedniej) i czarnym wnetrzu nawet w najsloneczniejszy wakacyjny dzien w srodku auta panuje przyjemny polmrok :D Dla mnie rewelacja:D Na nastepne wakacje rowniez sobie przyciemnie przednie szyby (niedawno musialem zerwac przy niespodziewanej kontroli drogowej:))

Przemula
29-03-13, 15:42
hejka , używaliście moze do klejenia tapicerki w sensie nowy materiał antancare czy skaj hmm co kolwiek klej Bonaterm A plus ??? i nic się nie działo ?? mi na innym forum niby odradzili ten klej że niby rozpuszcza piankę , jest to możliwe ??? czy fałsz . Kupiłem ten klej wcześniej i nie wiem czy zmieniac na inny . Mowili mi że musze kupić klej bonaterm AS że on nie rozpuszcza pianki hmmmm ?????

Maverick11
30-03-13, 15:09
hejka , używaliście moze do klejenia tapicerki w sensie nowy materiał antancare czy skaj hmm co kolwiek klej Bonaterm A plus ??? i nic się nie działo ?? mi na innym forum niby odradzili ten klej że niby rozpuszcza piankę , jest to możliwe ??? czy fałsz . Kupiłem ten klej wcześniej i nie wiem czy zmieniac na inny . Mowili mi że musze kupić klej bonaterm AS że on nie rozpuszcza pianki hmmmm ?????

Kolego z tego co się orientuję Bonaterm AS , to ten sam klej co Bonaterm A tylko do nanoszenia pistoletem a nie pędzlem :)

PlushaQ
31-03-13, 16:11
Jeżeli mówią, że rozpuszcza, to najprawdopodobniej coś w tym jest. Weź fragment materiału i sprawdź, tak trudno? Najlepszym jak dotychczas klejem jaki testowałem do klejenia alcantary na piance czy tez bez pianki jest niewątpliwie Butapren bez toluenu (niebieska puszka), koszt ok. 22zł za 0,7 albo 0,8l. Wystarczy zastosować się do instrukcji na etykiecie, a nic nie odpadnie i się nie rozpuści.