Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Honda Civic 97 Rok pomocy

sweetnoise
07-04-14, 21:44
Witajcie!
Jestem nowym użytkownikiem, prawo jazdy mam od miesiąca, szukam pierwszego samochodu dla siebie i chciałbym japońca, a konkretnie Hondę. Mój budżet to max 4200 zł, i znalazłem jedną hondę, mianowicie VI Generacji za 3700. Cena śmiesznie niska, co może być z tym autem nie tak? Chciałbym znaleźć auto którym pojeżdże, a nie jakąś skarbonę przez którą zniechęcę się do marki.

http://otomoto.pl/honda-civic-bogata-wersja-klimatyzacja-C32770534.html

nie wiedziałem jaki dział wybrać, proszę moderatora o przeniesienie do odpowiedniego działu jeżeli takowy istnieje.
Pozdrawiam serdecznie i dziękuję!

MM63
07-04-14, 22:31
Na tych zdjęciach za dużo nie widać, w opisie piszą nawet, że bez korozji. Głównym problemem tych aut są tylne nadkola i progi, które musiałbyś obejrzeć po ściągnięciu plastikowych nakładek.
Jak nie masz daleko, to oglądnij.

Cena jest raczej zwyczajna, te autka po tyle chodzą. No chyba, że szukasz maliny, rzadko się takie trafiają, a ceny >6k zł.

sweetnoise
07-04-14, 22:36
Na innym forum samochodowym napisali mi, że VI nie mam się co spodziewać za tyle pieniędzy bo V generacje ciężko za tyle znaleźć i podesłano mi linka do V generacji za 4.5tys od handlarza na dodatek.. Gdyby była taka możliwość, mógłbyś mi podesłać Hondy Civic z województwa Łódzkiego, Wielkopolskiego do 4.200 w stanie dobrym? pierwszym autem chciałbym pojeździć koło 2 lat..

Byłbym wdzięczny!

Amadi
07-04-14, 23:36
http://otomoto.pl/honda-civic-C32727201.html
Widać że malowany bok był, ale wygląda raczej okej.

bartek_levis
08-04-14, 06:56
to nie wygląda ok ma robiony cały bok chyba przód i zwaloną reperaturkę nadkola ruda wychodziła również pod lampą tylną co zostało zamalowana jakimś badziewnym sprayem ogólnie odradzam ten samochód
sweetnoise - szukaj na allegro na tablicy może się coś trafi w niezłym stanie 5d poliftowe można za 4 k kupić zacznij od 97 roku bo wcześniejsze jeszcze bardziej rdzewiały i jest problem z blacharnią przodu do tego modelu (mało i drogo)

sweetnoise
08-04-14, 09:58
Właśnie szukam jakiejś hondy, ale nie znam się na hondach, jedyne co wiem to, że silnik D15Z6 jest dosyć trwałą jednostką Econo HB i taką chciałbym znaleźć.. Nie mam jakichś dużych wymagań jeżeli będzie 5D to będzie super, ale 3D też może być okej, jestem uczniem, nie mam swojej rodziny więc nie potrzebuje dużego samochodu, byleby wozić tyłek. Pomocy! :P

apw911
08-04-14, 10:09
Hej - mam doinwestowaną Honde Civic 6g 5D kolor zielony (jak z pierwszego linka) - mogę Ci dużo o tym aucie powiedzieć o wszystkich wadach i zaletach wprost (Łódź).

MikeFoto
08-04-14, 12:46
Powiedzmy sobie szczerze. W aucie, które ma 17lat możesz spodziewać się wszystkiego.
- może mieć 400kkm przebiegu a nie 188kkm
- może być składany z 5-ciu innych
- zaniedbane może być skarbonką bez dna

Kupowanie auta używanego to loteria i po 5-ciu zdjęciach nie można tego ocenić. Jak dla mnie - przebieg 188kkm jak na 17letnie auto jest za niski, z przodu coś było robione - krzywo spasowana prawa lampa w stosunku do błotnika, maski i zderzaka, a klapa ma znaczek 1.4 gdzie silnk to 1.5.

Chciałbyś sprawdzić auto przed zakupem - weź znajomego / mechanika który się zna i weźcie auto na kanał - obejrzenie od spodu wiele Ci powie.

Tragedia, malowany chyba farbą olejną :).
Całe auto do malowania.....

Amadi
08-04-14, 12:50
Noo, pamiętam jak kiedyś w tym komisie byłem oglądać Aerodeca..... Na zdjęciach malina, a w realu masakra. Aż chyba dzisiaj sobie podjade obejrzeć tego sedana :D

Wysłane z mojego HTC Desire 500 przy użyciu Tapatalka

MikeFoto
08-04-14, 12:54
Chciałbym znaleźć auto którym pojeżdże, a nie jakąś skarbonę przez którą zniechęcę się do marki.

Zasada jest prosta - wybierz dwie pośród poniższych 3 opcji:

1. Tanie
2. W dobrym stanie
3. Szybkie lub dobrze wyposażone

Wybierasz dwie a o tej trzeciej możesz zapomnieć....

bartek_levis
08-04-14, 14:06
fakt za te pieniądze to raczej ciężko będzie coś dobrego trafić tym bardziej w samej łodzi szukaj u nas w dziale giełda czasami są fajne samochody a tymczasem zbieraj kasę na coś w lepszym stanie i o V genie czy VI 3 drzwiowym nawet nie myśl bo w tym budżecie stan dobry jest nie osiągalny 5d trafić możesz w mniejszej kasie bo ogólnie są tańsze (jak dla mnie nawet wygodniejsze) trzeba szukać oglądać i nie żałować na przegląd przed zakupem bo czasami za 100 ktoś cię uchroni przed skarbonką bez dna albo utwierdzi że auto jest warte swojej ceny na igłę i stan bdb nie ma specjalnie co liczyć ale czasami ktoś chce sprzedać do małych poprawek i nie wielkim kosztem z czasem można doprowadzić do kultury takie coś, także powodzenia a i tego sedana odpuść szkoda czasu zdjęcia wystarczająco ukazują

sweetnoise
08-04-14, 14:34
szukałem trochę czasu i trafiła się ładna honda na allegro:
http://allegro.pl/show_item.php?item=4134419940

coś jest z nią nie tak, jak myślicie?
jeżeli jest okej to będę dzwonił do gościa :)

Camellia Racing
08-04-14, 14:47
Na pewno była lakierowana, do tego maska rdzewieje, tylne nadkola do poprawki. Tyle co widać na zdjęciach...
Pozatym po widokach wnioskuję, że jeździła po wioskach także na świetną kondycję nie licz.

Amadi
08-04-14, 15:00
Poszukaj sobie polifta jeśli 5D się interesujesz. Łatwiej z późniejszą ewentualną sprzedażą będzie.
Tutaj ewentualnie zobacz sobie, od kolegi z forum zawszę lepiej :D
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?209399-Civic-98r-Sedan-Czarny

Na pewno była lakierowana, do tego maska rdzewieje, tylne nadkola do poprawki. Tyle co widać na zdjęciach...
Pozatym po widokach wnioskuję, że jeździła po wioskach także na świetną kondycję nie licz.

Maska masakra jakaś O.o w angielkach jeszcze czegoś takiego nie widziałem :D

MM63
08-04-14, 15:43

Jak dla mnie, to za bardzo wyciorane te wnętrze. Po 200k km fotel wciąż powinien być cały, a kierownica jest chyba z V gena. Gałka też jakaś inna.
No i maska, ta raczej do wymiany, a to koszt >500zł.

Nie kupuj polifta ^^

MikeFoto
08-04-14, 16:13

Jak nie obejrzysz to się nie dowiesz, czy ładna, czy nie ładna.

sweetnoise
08-04-14, 17:15
Poszukaj sobie polifta jeśli 5D się interesujesz. Łatwiej z późniejszą ewentualną sprzedażą będzie.
Tutaj ewentualnie zobacz sobie, od kolegi z forum zawszę lepiej :D
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?209399-Civic-98r-Sedan-Czarny

Maska masakra jakaś O.o w angielkach jeszcze czegoś takiego nie widziałem :D

wracając do oferty kolegi:
Czekałem jak będzie z braniem oleju... no i też sobie łyknie z 250ml +/- setki na 1tyś km na jakieś 3tys km wlałem jakieś 700ml +/- oleju

W sumie nie chciałbym mieć problemu z tym, że Hocia bierze olej, a jak już to na prawdę minimalne - niezauważalne ilości - a przy takich jak podał kolega na tablicy to niedługo silnik do remontu, mam rację? :-) to nie jest tanie przedsięwzięcie..

Endrju1
08-04-14, 22:53
Co do brania oleju, to u mnie też zaczynała brać i okazało się że to tylko uszczelniacze zaworowe (koszta niewielkie) i po wymianie ani grama, ale wiadomo, z opisu nie zgadniesz czy uszczelniacze, czy już pierścienie wydmuchało.

Siekiera
09-04-14, 00:14
Potwierdzam "MM63" mam 280 000 przejechane, kupiona jeszcze jak serwisowana u "Chodzenia" w Warszawie była to przebieg 100% nie kręcony i na welurach śladu nie ma przetarć.

pajac_am
13-04-14, 22:39
Ja myślę, że podany przebieg dotyczy samej instalacji LPG :D

Kupowanie auta używanego to loteria i po 5-ciu zdjęciach nie można tego ocenić.
I tak i nie.
Owszem, po zdjęciach nic nie można powiedzieć, ale wystarczy przed zakupem podjechać do jakiegoś warsztatu, który choć trochę ogarnia Hondy, a sporo się można dowiedzieć.
I nie mówię tu o stacji diagnostycznej, na której sprawdzą Ci czy masz hamulce i zawieszenie. Tylko o jakimś warsztacie, z którym się wcześniej umówisz.

Zasada jest prosta - wybierz dwie pośród poniższych 3 opcji:

1. Tanie
2. W dobrym stanie
3. Szybkie lub dobrze wyposażone

Wybierasz dwie a o tej trzeciej możesz zapomnieć....

Niestety, święte słowa, ale...
Trzeba pamiętać, że najdroższe, nie znaczy najlepsze!
Szukając Imprezy, obejrzałem 10 egzemplarzy w cenach 6k - 13k zł i co co ciekawe, te najdroższe były w gorszym stanie niż te poniżej 10 k zł!!!
Żaden z egzemplarzy nie miał więcej niż 200 k km przebiegu, a były w gorszym stanie niż ta którą w końcu kupiłem z przebiegiem ponad 300 k km ;)
W Cifie mam podobny przebieg, bo ok 280 k km, a w środku jak nowy i apetytu na olej brak ;) Co prawda przy 220 k km, zostały wymienione fotele, kanapa i boczki z vti, ale ori tapicerka też jest jak nowa. Szczerze to nie wiem, ile i jak trzeba wsiadać do auta, żeby tak wytargać fotel, jak w tym z ogłoszenia ;)

Zmierzam do tego, że aby kupić dobre auto, za małe pieniądze, nie można się spieszyć. Trzeba sporo zobaczyć, by mieć porównanie.
Nie zwracać uwagi na przebieg, ani rocznik, a na stan faktyczny i prawdomówność sprzedającego. Unikać handlarzy i gnojków, którzy sprzedają auto po kilku miesiącach od zakupu. Najlepiej znaleźć auto od przysłowiowego emeryta ;) Jak kiedyś szukałem Cifa to nie raz jak widziałem jakiegoś dziadka w VI genie, to miałem ochotę go zatrzymać i zapytać czy nie chce sprzedać ;)