Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Skrzypiące sprzęgło

wonski
07-04-14, 15:12
Cześć

W moim Civicu (1997 rok, hatchback) zaczął skrzypieć pedał sprzęgła, tylko przy zwalnianiu pedała (przy wciskaniu jest cisza) i tylko jak jest ciepło na dworze - rano jadę jest cisza.

W warsztacie mówią o konieczności wymiany sprzęgła wołając 400 zł za robociznę i prawie 800 za sprzęgło LUK.
To objaw padającego sprzęgła?

Endrju1
07-04-14, 15:29
A może po prostu pedał ci skrzypi? :)
Skąd dobiega dźwięk?

wonski
07-04-14, 15:35
Według mnie skrzypi pedał, ale nie mam pewności. Po kilku latach pracy w hałasie już nie ten słuch co kiedyś.
Moje przypuszczenia opieram na tym, że podczas jazdy ponad 100km/h jest dość głośno w kabinie, a skrzypienie nadal słychać, więc chyba pedał?
Da się to jakoś przesmarować, sprawdzić?

Endrju1
07-04-14, 15:45
Przy pedale skrzypieć może albo przegub u samej góry, albo ten od popychacza pompy, ewentualnie sama sprężyna.
Tu masz narysowane co smarować.
http://avatars.zapodaj.net/images/76879b3b30b8.gif

Szczur[R]
08-04-14, 15:19
Cześć

W moim Civicu (1997 rok, hatchback) zaczął skrzypieć pedał sprzęgła, tylko przy zwalnianiu pedała (przy wciskaniu jest cisza) i tylko jak jest ciepło na dworze - rano jadę jest cisza.

W warsztacie mówią o konieczności wymiany sprzęgła wołając 400 zł za robociznę i prawie 800 za sprzęgło LUK.
To objaw padającego sprzęgła?

w 9/10 przypadkach skrzypi łapa wyciskająca łożysko - jest tam taka kulka na której się łapa przechyla. Żeby to poprawić trzeba by skrzynie zrzucać, albo jest dojście jak zdemontujesz chłodnicę. Próba psikania jakimś preparatem w ciemno, często kończy się zaoliwieniem tarczy sprzęgła, a nawet jeśli trafisz to pomaga na krótko. Od taki urok w tych samochodach :)

VTECE
09-04-14, 07:52
Schyl się do pedału sprzęgła i psiknij wd40 na cały popychacz. U mnie pomogło a dźwięk jest mega wkurzający, prawie jak bujak babci :)