Zobacz pełną wersję : oryginalne tweetery od vti do mb2
mam mb2 i kupiłem tweetery od vti wraz z kostką, wcześniej montowałem głośniki w tylnej półce i były fabrycznie kostki do których podłączyłem głośniki P&P, czy tak samo będzie z tweeterami z przodu ? zdejmę boczek i będę mógł je podłączyć do jakiejś fabrycznej kostki P&P ?
mam mb2 i kupiłem tweetery od vti wraz z kostką, wcześniej montowałem głośniki w tylnej półce i były fabrycznie kostki do których podłączyłem głośniki P&P, czy tak samo będzie z tweeterami z przodu ? zdejmę boczek i będę mógł je podłączyć do jakiejś fabrycznej kostki P&P ?
Z kostką? Raczej z wtyczką mi się wydaje. Do tweeterów nie ma pod boczkiem osobnej instalacji do podłączenia, możliwe że w wersji iSR takowe były.
Tweetery podłączasz pod przewody do dużych głośników w drzwiach, wpinasz się odpowiednio w + oraz - i bardzo starannie izolujesz najlepiej wykorzystuj koszulki termokurczliwe.
Ja mam podłączone na tej zasadzie i śmiga jak tralala, gwizdki posiadają wbudowany filtr odcinający inne pasma.
Po montażu scena dźwiękowa uległa drastycznej poprawie tonalnej. Pozdro!
Szkoda tylko że duży średniak nadal leci pełnym pasmem, a przed montażem jak chcesz lekkiej poprawy to wymień ten "filtr" na wysokim tzn zmień tego elektrolita na mkp lub mkt o takiej samej pojemności
A plus i minus z głosnika zeby wziac to trzeba glosnik wyciagac ? Jeszcze nie zejmowalem boczka. I pytanie do szastal gdzie te elektrolity kupic bo nie znam sie zbytnio na elektronice :)
Wysłane z mojego GT-I9295 przy użyciu Tapatalka
a nie najłatwiej kupić jakieś zwrotnice do tweeterów? ja kupiłem tweetki peying'a ze zwrotnicami i gra jak bajka
Przy tweeterach wyciągniętych z modelu fabrycznie w nie wyposażonego jest wtyczka 2pin więc jakaś instalacja pod to była przewidziana. Jak chcesz do zamontować u siebie to musisz się "wgryźć" w kable od głośników. Zwrotnice nie są drogie a na necie znajdziesz opisy jak zrobić je samemu.
Kup sobie odseparowany zestaw na przód np Helix DSK165. W zestawie masz po 1 zwrotnicę do głośników niskotonowych i jedną do wysokonowych, a co ważne tweeterki Helixa zmieścisz w oryginalne "trójkąty" od wysokotonowych.
Kup sobie odseparowany zestaw na przód np Helix DSK165. W zestawie masz po 1 zwrotnicę do głośników niskotonowych i jedną do wysokonowych, a co ważne tweeterki Helixa zmieścisz w oryginalne "trójkąty" od wysokotonowych.
Mike dsk165 to chyba nie Helix tylko Hertz :p
Narazie ciesze się że w ogole mam wkońcu tweetery, w najblizszym czasie przymierzam się do zamontowania glosników Morel tempo 6 z mojego poprzedniego samochodu które praktycznie grały tylko 2 miesiace w nim :) także szkoda byłoby by się marnowały leżąc dalej
Jak masz Morele to nawet się specjalnie nie zastanawiaj nad podłączeniem obecnego zestawu tylko wywal wszystko (te "głośniki" z tyłu też) i ładuj instalacje do wzmacniacza od razu tylko na przód.
O ile masz cały zestaw morela to tam są też takie osłony żeby zamontować tweeter pod kątem i żadnej rzeźby z przerabianiem oryginalnego miejsca nie trzeba robić.
Mike dsk165 to chyba nie Helix tylko Hertz :p
Racja :)
Jak masz Morele to nawet się specjalnie nie zastanawiaj nad podłączeniem obecnego zestawu tylko wywal wszystko (te "głośniki" z tyłu też) i ładuj instalacje do wzmacniacza od razu tylko na przód.
O ile masz cały zestaw morela to tam są też takie osłony żeby zamontować tweeter pod kątem i żadnej rzeźby z przerabianiem oryginalnego miejsca nie trzeba robić.
To jest najlepsze rozwiązanie