Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Aku do EM2

Alchemiq
05-04-14, 21:37
Witajcie.
Jakie aku jest w oryginale do EM2?
Chociaż to nie moje pytanie główne.

Kupuję aku co 2-3 lata, a ponieważ mam zestaw audio zamontowany, to myślę, że krótka żywotność tym jest spowodowana...
Jakie aku polecacie, kiedy słucha się dużo w aucie i nadwyręża moce energii w aucie?

Dzięki za odp

Alchemiq
07-04-14, 23:26
sęk w tym że nie czaję pojęć:
Pojemnosć akumulatora [Ah] -45
Prąd rozruchu wg DIN [A] - ok 300 ?
Napięcie [V]- 12

Sęk w tym - na co zwrócić uwagę, i jaki kupić, by wystarczył na dłużej?
Pojemność, prąd, napięcie?? ..

Javie
10-04-14, 20:51
Pojemnosć akumulatora [Ah] -45 - pojemność, to chyba logiczne
Prąd rozruchu wg DIN [A] - ok 300 ? - natężenie prądu rozruchowego
Napięcie [V]- 12 - napięcie na akumulatorze

Prąd i napięcie musisz mieć fabryczne, pojemność chyba można lekko zwiększyć - ale jak zwiększysz za dużo, to alternator nie będzie dawał rady go doładowywać i padnie szybko. Jak masz spore audio, to pomyśl nad montażem kondensatora, odciążysz akumulator.

LemonR
11-04-14, 07:46
Prąd rozruchowy może być większy! To nie jest prąd, który płynie w obwodzie podczas rozruchu tylko maksymalna wydajność prądowa akumulatora czyli im więcej tym lepiej!

Luppus
11-04-14, 11:20
sęk w tym że nie czaję pojęć:
Pojemnosć akumulatora [Ah] -45
Prąd rozruchu wg DIN [A] - ok 300 ?
Napięcie [V]- 12

Sęk w tym - na co zwrócić uwagę, i jaki kupić, by wystarczył na dłużej?
Pojemność, prąd, napięcie?? ..

W Twoim przypadku rozglądnął bym się za Yuasą YBX5057 Silver. Ma zwiększoną nieco pojemność oraz max prąd rozruchowy i zwiększoną żywotność, a pasuje idealnie pod nasze maski. Do tego przedłużona gwarancja a koszt około 250-260zł.

Co do parametrów, to tak po krótce:
Pojemność określa czas pracy na akumulatorze, przykładowo urządzenie pobierające 1 A może pracować przez 45 godzin, im więcej tym proporcjonalnie krócej.
Max prąd rozruchu to wartość, która wymagana jest do przekręcenia silnika przez rozrusznik. U nas wystarczy w sumie 350A ale mając dodatkowe urządzenia tak jak np. Audio warto mieć nieco więcej, na pewno nie zaszkodzi. Ja i tak jak uruchamiam silnik to wyłączam wszystko.
Napięcie to wartość napięcia akumulatora. 12 to standardowe napięcie w akumulatorach samochodowych.
Do tego dochodzi Ci jeszcze polaryzacja, czyli po której stronie masz biegun dodatni. W naszym przypadku to lewy plus (L+)

Jeśli masz mocny zestaw audio, to warto co jakiś czas doładowywać akumulator. Ładowarka procesorowa to koszt 60-90zł. Jazda na wiecznie niedoładowanym aku po prostu skraca jego żywotność oraz zwiększa obciążenie silnik poprzez stałe doładowywanie. Warto więc co jakiś czas podpiąć prostownik i zobaczyć stan rozładowania aku i go doładować jeśli jest taka potrzeba.