Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Przekrzywiona kierownica.

RADMAK
08-05-08, 22:22
Witam,

Wymieniałem w swojej Hondzie cukierek tylniego zawieszenia. Przed wymianą jak prowadziło się auto na prosto kierownica była idealnie w położeniu takim jak powinna być (znaczek w kierownicy hondy nie przekrzywiony) , teraz po wymianie zauważyłem, że jak jadę prosto autem kierownica jest pochylona w prawą stronę ( znaczek pochylony do prawej strony) . Z czego to może wynikać ? Mechanik coś spartolił ?

Bassmaster
08-05-08, 22:28
Dobrze by było jechać i ustawić zbieżność.
Wg. mnie powinno się to robić zawsze po wymianie ważniejszych elementów zawieszenia.

RADMAK
08-05-08, 22:30
Dodam, że przed wymianą cukierka wymieniałem końcówkę drążka kierowniczego gdzie była ustawiana cała geometria kół

dario55
08-05-08, 22:48
Ja po zmianie cukierków z tyłu miałem to samo kierownica była lekko skrzywiona. Jak napisał Bassmaster ustawienie zbieżności doprowadziło wszystko do normy.

RADMAK
09-05-08, 15:47
dario55, z tą zbieżnością to trzeba przód i tył robić ?

BARTAS998
09-05-08, 15:50
Wlasnie nie wydaje mi sie ze tyl sie robi no bo gdzie? Czym regulowac?

pszczoua
09-05-08, 15:51
Potwierdzam ustaw zbierznosc tez tak mialem powinno byc ok

Chemiczny
09-05-08, 15:54
Wlasnie nie wydaje mi sie ze tyl sie robi no bo gdzie? Czym regulowac?

Robi sie tył a mechanior magik powiedział nawet że w Hondach tył jest ważniejszy i od tyłu się zaczyna ustawianie Hond.
generalnie ja miałem tył przestawiony o prawie stopień i też miałem kierownicę przekrzywioną. (po zrobieniu wszystko bangla jak należy)

Kompleksowo zbieżność i geometria (za 75 PLN w Krakowie) i auto dużo lepiej się prowadzi. Wcześniej przy prędkościach autostardowych auto było "niespokojne"

Maciek

RADMAK
09-05-08, 15:58
Chemiczny, czyli jak pojadę na warsztat to mają mi zacząć robić zbieżność od tyłu auta ? W Wawie zbieżność 159 komplet, a nie chce już robić w jakimś kiepskim warsztacie bo mam nauczkę

dario55
09-05-08, 18:01
Ja miałem zrobione wszystkie koła. Lepiej jak jest więcej ;)

Chemiczny
09-05-08, 18:04
Chemiczny, czyli jak pojadę na warsztat to mają mi zacząć robić zbieżność od tyłu auta ? W Wawie zbieżność 159 komplet, a nie chce już robić w jakimś kiepskim warsztacie bo mam nauczkę

Robiłem całość u polecanego tutaj mechanika z ul. Obrońcow Modlina (krakusy znają) i właśnie mówił że mało kto wie, że Hondy się zaczyna ustawiać od tylnych kół. Dlaczego ? Nie wiem.

RADMAK
13-05-08, 13:11
Sprawa załatwiona. Kierownica jest już tak jak powinna być . Zbieżność załatwiła sprawę. Dzięki Chłopaki :) Jeszcze muszę zlikwidować z tyłu pukanie podczas hamowania.

BolzZ
13-05-08, 15:37
A jaki koszt wyszedl, i gdzie robiles, jesli mozna zapytac?

RADMAK
13-05-08, 15:41
Wyszło mnie 159 zł , a robiłem w mechanic.pl

tommee25
13-05-08, 17:22
Jeszcze muszę zlikwidować z tyłu pukanie podczas hamowania.[/quote]

Jak zamierzasz to zrobić?
Ja też mam pukanie z prawej strony z tyłu i zastanawiam się czy w grę wchodzi wymiana bębnów, a może coś innego?

RADMAK
13-05-08, 17:28
tommee25, Ja już zgłupiałem na tym punkcie 2 razy były sprawdzane przez mechanika hamulce ( szczeki, cylinderki, bębny ) i wszystko podobno jest ok. Wymieniłem też cukierek, ale walenie jest cały czas tylko ciszej. Teraz jest podejrzenie, ze są to gumy na wahaczu poprzecznym 3szt, wymienię je i zobaczę czy będzie pukać, jeśli tak to tylko bębny mi zostanie wymienić. Co najgorsze, że w tej hondzie przy ingerencji w zawieszeniu musowo potem geometrie ustawić :( Pod względem zawieszenia Honda jest paskudnym samochodem

mAgik
14-05-08, 08:16
Radman, ustawiali Ci tył jakoś czy tylko przód? Bo mi z tyłu koła dziwnie się poustawiały a co ciekawe zawieszenie nie jest pogięte, przynajmniej nie widać żeby było.

RADMAK
14-05-08, 12:20
mAgik, ustawili mi wszystko. Podobno ustawienie zaczyna się od przodu, a potem tył. Ogółem polecam warsztat, miła obsługa.