Zobacz pełną wersję : Problem z kopceniem na niebiesko po remoncie silnika.
marcinduek3
04-04-14, 17:14
Mam problem taki jak w temacie z Civicem 1.4 (d14a3) . założyłem nowe pierścienie które w cylindrach leżały bardzo dobrze nie było przerwy, elipsy również nie było, nowe uszczelniacze zaworowe, nowa uszczelka pod głowica wszystko złożone wyczyszczone, dotarte zawory a mimo to auto ciągle kopci na niebiesko, praktycznie tak jak było przed remontem tak jest to samo... Co może być jeszcze przyczyną ? pomóżcie
Np. zle zalozone pierscienie
Owal bym mierzony czy na oko oceniles ze go niema?
marcinduek3
04-04-14, 17:26
średnicówka było mierzone, pierścienie były odpowiednio poprzestawiane nie zamek nad zamkiem.
wiesko1261
04-04-14, 18:39
a uszczelniacze nie zamienione ssące z wydechowymi :confused:
ja przy wymianie pierścieni honowałem delikatnie tuleje ,ponad 30k zrobione
i nic nie dolewam a odcinka codziennie ;)
przy wkładaniu nie uszkodziliście pierścieni :confused:
marcinduek3
04-04-14, 20:05
nie pomyliłem uszczelniaczy. dorabiałem jeszcze sworzeń żeby je delikatnie dobić i żeby ich nie zniszczyć.
wiesko1261
04-04-14, 20:25
ja swoje wciskałem palcami :p
to coś nie tak zostało zrobione :confused:
a w jakim stanie były prowadnice zaworowe :confused:
i jakie wymiary tulei (owal ) ?
marcinduek3
04-04-14, 20:31
wiesz co wymiarów Ci dokładnych nie podam bo nie pamiętam. ale dodam ze problem jest tylko na rozgrzanym silniku. na zimnym nie kopci. tylko jak się rozgrzeje.
A dużo już przejechałeś? może wcześniej tak waliło olejem że teraz jest w tłumiku i po nagrzaniu się wypala. Panowie może tak być czy bzdury piszę ? tylko sie nie śmiać staram się pomóc :D
Może być. Tłumiki posiadają maty, które mogą chłonąć olej/płyn chłodzący.
marcinduek3
04-04-14, 21:01
ze 30km przejechałem ale sporo na wolnych chodziła. nie chce jej wstawiać za bardzo bo kurcze jednak nowe części są.
Przejedź jeszcze jakieś 100 albo 200 jak nie przestanie to będziesz musiał coś modzić. Kiedyś w Polo III po remoncie tak miałem ale po 190 km juz wszystko było ok stąd moja teza że może w tłumiku się zgromadził olej i teraz musi się trochę wypalić lecz pewien nie jestem to tylko skromne moje zdanie, u mnie tak było tyle że w Polo
marcinduek3
04-04-14, 22:10
no ok. pojezdze jeszcze troche i zobacze co sie bedzie dzialo. jak cos sie zmieni to napisze.
Przy takim kopceniu na niebiesko powinieneś widzieć ubytki oleju na bagnecie...
@Edit
Lub dotrzyj go na ostro i sie dowiesz jak remont przebiegł ;>
marcinduek3
05-04-14, 11:20
za mało kilometrów przejechanych żeby coś zauważyć.
Na ostro powinien docierać od razu a nie po czasie. Jeśli bawi się w wolne docieranie to niech tak skończy jak zaczął. Być może źle przeprowadzony remont i efekt jest taki a nie inny. W silnikach D14 nie opłaca się robić remontów bo koszt kupna zdrowego słupka jest bardzo tani. Druga sprawa jest taka, że jest pełno zdrowych słupków D14.
Ale skoro już wybrałeś remont to teraz obserwuj jak z olejem. Po za tym jak docierasz silnik?. Bo to jest najistotniejszy fakt.
wiesko1261
05-04-14, 13:03
dziwne ,mi po wymianie od samego początku nawet dymka nie puścił ;)
żadnej pracy na wolnych ,od razu normalna jazda ,z początku tak do 4.5tyś
nawet przy częstym hamowaniu silnikiem (zalecane przy docieraniu)
po około 300km poszła na strojenie ,i było katowanie do odcinki (7400obr/min)
marcinduek3
05-04-14, 19:16
silnik pracowal troche na wolnych obrotach a teraz jezdze tak do 3-4,5tys.
Camellia Racing
05-04-14, 20:12
silnik pracowal troche na wolnych obrotach a teraz jezdze tak do 3-4,5tys.
Wal do odcinki :)
marcinduek3
05-04-14, 21:15
problem znaleziony. zdjąłem na szybko głowice i okazało się że uszczelniacze zaworowe nie trzymały mimo że nowe, widoczne stróżki oleju na trzonkach zaworów. dzięki za rady, temat uważam za zamknięty. pozdrawiam :)