Zobacz pełną wersję : Podłączenie suba-problem pomoc.
krzysiek civic
03-04-14, 19:35
Witam
Opisze na początku jak miałem podłączone wszystko. Miałem radio z przodu głosniki z gwizdkami podłączone do wzmacniacza Hertz z tyłu subufer i drugi wzmacniacz blaupunkta.Wszystko było podłączone jak nalezy grało ladnie. Ostatnio miałem mała stłuczkę delikatną i auto poszło do blacharza i tam odpieli mi 2 kable bo musieli do bagaznika się dostać. teraz po ponad miesiącu jak ciepło pomyslałem że podłączone sobie ale widzę ze mam problem.
http://zapodaj.net/503810e57815c.jpg.html
o to te 4 kabelki 2 grube i 2 cienkie.. były one wpięte do wzmacniacza z hertza który był na głosniki, te cienkie kable wychodzą ze wzmacniacza blaupunkta
http://zapodaj.net/e9c62d891909b.jpg.html
Jest to kabel ground i supply z tego co rozumie ten 1 to uziemienie jest on przezroczysty z czerwonym paskiem.
A o to wejscia na wzmacniaczu Herzt:
http://zapodaj.net/dc0b3907c62c2.jpg.html
I próbowałem to podłączyc tak ze ten gruby czarny kabel wraz z tym cienkim przezroczystym z czerwonym paskiem wpinałem razem do GND a czerwony gruby kabel wraz z przezroczystym który wychodzi z wysjcia supply do Batt+.. Niestety jednak nie gra subufer jedynie glosniki z przodu.. jak kable przepiołem odwrotnie to zapala się na wzmacniaczu z subufera lampa protect. A lampa power zielona nie zapala sie wogole.
Prosze o pomoc co robię zle?
Jeszcze prościej to opisze z wzmacniacza blaupunkta wychodza 2 cienkie kable gniazdka supply i ground
http://zapodaj.net/19577dc5653bf.jpg.html
dodatkowo gdzieś z podłogi wychodzą gruby czarny i gruby czerwony i jak je połączyć żeby wsio grało... tu wzmacniacz hertz
http://zapodaj.net/08e9852ccf112.jpg.html
A tutaj te 4 kable 2 cienkie i 2 grube
http://zapodaj.net/a66be18f3f182.jpg.html
Kolego skąd jesteś?Najlepiej jak ktoś Ci pomoże,sam bez miernika prądu do tego nie podchodź bo sobie sprzęt popsujesz.Kabel ten czerwony(gruby) to zapewne +12v(sprawdź pod maską czy jest podpięty pod klemę+)Jeżeli tak jest to musisz go połączyć ze wzmacniaczem(gniazdo supply,bat +). Czarny (gruby) to kabel masowy i ten powinien być połączony z akumulatorem i klemą -,bądź z karoserią,ten kabel trzeba podpiąć pod ground/gnd- we wzmacniaczu.Nie wiem które kable u Ciebie odpowiadają za wzbudzenie wzmacniacza(włączenie). Najłatwiej jest wyjąć radio i zobaczyć jakie tam są kabelki jeśli kolor niebieski jest podpięty pod radio i też jest w bagażniku istnieje prawdopodobieństwo że to ten kabel i trzeba go podpiąć pod remote we wzmacniaczu.Kable od głośników w odpowiednie gniazda + z Czerwonym a - z przezroczystym.Jeśli kable zasilające masz pomieszane to popatrz pod maskę który z kabli jest podpięty pod + klemę akumulatora.Na koniec zrób mostek bądź kup porządny rozdzielacz i podepnij sobie drugi wzmacniacz ale na porządnych kablach a nie na głośnikowych którymi aktualnie masz pociągnięte zasilanie
krzysiek civic
04-04-14, 09:11
Panowie ale zeby była jasność to wszystko grało i było ok... Ja tego nie podpinam 1 raz... Jak zmieniali mi zderzak to odpieli te 4 kable... i teraz nie wiem jak je podpiąć.. są to 2 grube kable czarny i czerwony i 2 cienkie kable ktore wychodza ze wzmacniacza z wyjsc ground i supply.. i te 4 kable łącznie był wpięte w ten wzmacniacz Hertz tam jak widac są 2 wejscia GND i Batt+ i te 4 kable musza być wpięte jakoś w te 2 wejscia.. Jak próbowałem je razem wpinać w róznych konfiguracjach to przy 1 konfiguracji na wzmacniaczu zapalałą się lampla PROTECT.,
Ja już napisałem Ci jak to powinno wyglądać a Ty dalej swoje.Zrób po mojemu jeśli nie zagra i dalej będzie czerwona dioda się palić tzn. ze coś nie do końca działa dobrze.Być może jest uszkodzony ten wzmacniacz.Mimo małej stłuczki mógł się zepsuć od szota,albo od złego podłączenia,może panowie mechanicy słuchali radyjka przy pracy z auta i się popsuło,potem odpięli co by klient nie marudził przy odbiorze.Nie wiem co jeszcze.Skoro już to podłączałeś to wcześniej i grało a teraz też podłączasz i nie gra to może coś nie działać
krzysiek civic
04-04-14, 11:19
nie nie... sprecyzuje swoja odp.. podpinał mi to kiedyś gośc.. to nie był dzwon tylko zarysowanie i zderzak do malowania więc trzeba było sciągac..nie słuchali ani nic bo panelu nie miałem w aucie nawet;) pamietam przed rozpięciem że było to podlaczone tak ze gruby kabel z cienkim w 1 wejscie i drugi gruby z cienkim w drugie wejscie...Tak było na 100% i działało wszystko jak nalezy..
Jestemz tego zielony więc prosciej bedzie jak napiszesz mi ten sposob.. mam czerwony gruby kabel, czarny gruby kabel, one wychodza z podłogi czerwony najpewniejj idzie od akusia czarny gruby idzie od radia... 2 cienkie wychdoza wlasnie z tego wzmacniacza z wyjscia supply i ground..
W pierwszym moim poście opisałem Ci jak to powinno wyglądać,zrób tak.Kolego jeżeli miałeś tak to pospinane to było źle i tylko cieszyć się że auto nie poszło z dymem.Grube kable muszą być od zasilania bo inaczej to będą spadki napięć,za mało prądu a wtedy to się wszystko spali.Tak to działało,ale to złe połączenie było i tyle.Jak chcesz mieć to poprawnie zrób tak jak napisałem w pierwszym poście.Widzę że nie masz za bardzo o tym pojęcia,więc może podjedź do jakiegoś elektryka,sklepu z car audio i tam Ci to ogarną za flaszkę.Zrozum że ja chce dobrze i Ty tez chcesz,ale musisz posłuchać rady i pospinać to od nowa bądź daj zarobić komuś innemu.
krzysiek civic
04-04-14, 11:54
no to tak podpinałem.. gruby czerwony podpiołem Batt+ czarny gruby podpiołem pod GND a teraz te 2 kable cienkie gdzie powinny być
http://zapodaj.net/19577dc5653bf.jpg.html
chodzi o te 2 cienkie co wychdoza z supply iz ground. gdzie je wpiać bo te grube juz wiem.
Te to nadają się do pędzenia głośników a nie do prądu.Musisz dokupić takie jak te grube i rozdzielacz a wtedy zmostkuj kable prądowe.Podepnij oba wzmacniacze pod rozdzielacz i pozostanie tylko podpiąć remote od radia i wszystko będzie fafać.Popatrz na tej stronce( http://www.strefacaraudio.pl/ ) w dziale wasze instalacje a wiele Ci to wyjaśni.Nie można robić tego na od******* tylko w ten sposób sobie szkodzisz że jak coś ktoś odłączył to później nie wiesz co i jak.
krzysiek civic
04-04-14, 12:40
rozumiem ale tak nawiasem mowiac to jak mialem tak podlaczone te 2 cienkie gdzie powinny byc
Bo te grube to juz wiem
Szczerze to nie wiem gdzie powinny być bo ja tego nie widzę a zdjęcia nie wiele oddają a to jak piszesz jest dla mnie trochę nie zrozumiałe.Te dwa kable cienkie co są spięte z wzmacniaczem zapewne wcześniej były połączone z tym grubymi.Musisz popatrzeć gdzie są one podpięte z drugiej strony.Ja zaznaczam że one to powinny głośnik ciągnąć a nie prąd.
krzysiek civic
04-04-14, 13:07
wiem wiem... tak wlasnie byly połączone z tymi grubymi było tot ak ze jeden cienki z jednym grubym... i wychdoziły one ze wzmacniacza tego blaupunkta co na fotce z wyjsc supply i ground ( jak widac na fotce) i wpięte był w ten wzmacniacz drugi z Hertza co jest na fotce
No i tak było źle mimo ze działało.Kup rozdzielacz+kable i zrób jak być powinno.Niezły magik - druciarz Ci to podłączał.Takie podłączenie na dodatek bez dodatkowego zabezpieczenia prądowego(bezpiecznika) grozi pożarem w aucie.Dlatego druciarzom mówmy NIE!!!
krzysiek civic
04-04-14, 13:23
hehe no ale jak to dzialalo... sie zastanawiam skoro jezdzilem 3 lata tak i nic... hm to jak to było wpięte..podpinam to teraz tak samo i nic.
Czyli coś się zepsuło,może wzmacniacz,może kable się poprzecierały od remote i nie wzbudza wzmacniacza,rozbierz wszystko i jeszcze raz poskładaj tak jak być powinno po drodze sprawdzaj wszystko innej rady nie ma.Tak to jest z ulepszaniem że czasami trzeba się natrudzić aby rzeczywiście było lepiej jak wcześniej.Miernik w rękę i sprawdzaj kable czy chociaż prąd przez nie płynie.
krzysiek civic
04-04-14, 13:48
Ok a jak podlaczylem wszystko a zapala sie na wzmacniaczu Protect to znaczy ze jest dobrze podlaczone tylko wina we wzmacniaczu lezy czy jak?
Tak,ale niekoniecznie jest popsuty może tylko bezpiecznik padł,może masa nie styka z karoserią,przyczyny mogą być różne,drugi wzmacniacz działa prawidłowo?
Po zdjęciach widzę że masz tak namieszane w tych kablach że nic dziwnego że wzmacniacz nie działa i załącza Protect, na pierwszy rzut oka widzę że w zasilaniu masz namieszane, czerwony gruby kabel podłącz pod +BATT, czarny gruby kabel podłącz pod GND, niebieski cienki podłącz pod REM (jest to kabel wzbudzający wzmacniacz po odpaleniu radia), ten pomarańczowy cienki kabel szedł za pewnie do drugiego wzmacniacza i powinien być zrobiony mostek pod REM żeby wzbudzało drugi wzmacniacz. Pozostaje ci tylko doprowadzić zasilanie do tego drugiego wzmacniacza o ile już tego nie zrobiłeś, jeśli nie to te kable głośnikowe co są wpięte w zasilanie Blaupunkta skręć odpowiednio z czerwonym grubym (+) oraz czarnym (-) Hertz'a, jak już będziesz miał zasilanie z głowy to podłączeniem głośników powinieneś sobie poradzić.
Ps. Tak jak napisał wcześniej @mozo21 zainwestuj w rozdzielacz zasilania a nie będziesz musiał w przyszłości kombinować.
krzysiek civic
04-04-14, 14:59
raizzo tot ak wlasnie zrobilem jak opisales.. ten zólty i niebieski jest wpięty w rem razem... czarny gruby wpinam do GND czerwony do Batt++ i te wlasnie kable glosnikowe 2 cienkie wpinam 1 do czerwonego drugi do czarnego.. i zapala sie protect
Sprawdź czy bez mostka będzie zapał ci się Protect, jeśli tak to sprawdź bezpieczniki w wzmacniaczu i pod maską na kablu oraz masę czy przypadkiem nie jest poluzowana.
krzysiek civic
09-04-14, 08:57
podsumowując pierdyknoł bezpiecznik we wzmacniaczu 20A wymieniłem i gra
podsumowując pierdyknoł bezpiecznik we wzmacniaczu 20A wymieniłem i gra
To się cieszę że tylko bezpiecznik,teraz zrób całą instalkę tak jak być powinno i następnym razem nie będzie takich problemów.
krzysiek civic
12-04-14, 12:59
Panowie mam pewien problem, co to może być że jak przekręce kluczyk jak odpalam auto to z przednich głosników słychac głosne BUUU taki bas az membrany się poruszają trwa to 1 sekunde, tak samo przy wyłączaniu silnika.. Co to może być oraz takie pytanie bo nie pamietam czy POWER na wzmacniaczu ciągle się ma swięcic? Nawet jak auto jest wylączone a panel sciągniety?
Prawie na pewno masz problem z masą RCA oraz na 100% masz rozłączony lub źle podłączony kabel REM (przeważnie ma on kolor niebieski i jest dość cienki) ponieważ po zgaszeniu oraz wyjęciu kluczyka ze stacyjki wzmacniacze powinny się wyłączać i nie powinny się świecić żadne diody.
krzysiek civic
12-04-14, 17:15
to juz jestem w domu:) dzięki zobacze może coś za słabo przykręcone albo kabel coś szwnakuje