Zobacz pełną wersję : D16V1 170 tys przebiegu
michakasta
02-04-14, 22:22
witam, w moim civicu d16v1 zauważyłem, że silnik spala dość dużo oleju. ok 2 litrów na 7000 km. Jeżdżę na shell helixu 5w30. Szczególny ubytek widze gdy jeżdzę autostradą. Co myślicie o zalaniu valvoline 5w40 max life? Pomoże w zredukowaniu brania oleju?
Pozdrawiam
ten olej slyszalem z pary zrodel ze jest taki no przecietny ; / Sprobuj zalac motula x-cess 5w40 bodajze oznaczenie, ale na cuda bym nie liczyl, chociaz slyszalem , ze pobor czasem lubi sie uspokoic po zmianie oleju na niby inny o tych samych parametrach, wiec do stracenia wlasciwie nic nie masz. Przebieg niewiele wnosi do tematu bo moze byc krecony chociazby o 200 tys w dol, a niekoniecznie, bo jedni maja 400 tys i jezdza bez problemu a inni i 130 i sie zaczynaja dziac "jaja" , wiec nie ma na to definicji ; /
LeszekCIVIC
03-04-14, 08:23
nie przejmuj sie niektorzy producenci podaja 1l na 1000km i to norma :) wiem ze to abstrakcja ale tak jest
michakasta
03-04-14, 09:49
a Wy na jakich olejach jeźdzcie jeśli Honda jest na niego troche spragniona? Bo nie chciałbym jeszcze przechodzić na półsyntetyk.
Mowie Ci , ze swietnie sie sprawuje i swietnie lataja i type R i nasze cywilne epki na motul x-cess 8100 5w40 i wszyscy zaczelismy to w ciemno ladowac, bo sie poprostu sprawdza . Dlatego zalej i zobacz co sie bedzie dzialo, ale tak jak mowilem bez nadmiernej wiary w cuda :)
michakasta
03-04-14, 12:39
Niedługo będę zmieniał olej więc zaleje tego Motula i zobaczymy jak będzie się sprawa przedstwiała. A znacie może jakiś sklep internetowy z dobrą jego ceną i autentycznością? Bo czytając fora zauważyłem, że trzeba uważać aby nie nabyć jakiejś podróby.
Pozdrawiam
5w40 Motul od 4 lat i nie bierze ani litra wiecej
Niedługo będę zmieniał olej więc zaleje tego Motula i zobaczymy jak będzie się sprawa przedstwiała. A znacie może jakiś sklep internetowy z dobrą jego ceną i autentycznością? Bo czytając fora zauważyłem, że trzeba uważać aby nie nabyć jakiejś podróby.
Pozdrawiam
jak chcesz miec pewnosc co do autentycznosci to uderz do goscia o nicku TENCIO z forum . Chyba, ze ktos zna jakiegos pewnego sprzedawce, bo ja u siebie na miejscu w krk mam takiego miejsce/miejsca, ale w wielkopolsce to Ci nie powiem
Ja przy przebiegu około 280kkm zalewam Mobil1 5w50 i od wymiany do wymiany (10-12kkm) dolewam max 0,5-1 litr, z tym że sporo jeżdżę podobnie jak Autor wątku po ekspresówkach 120-150kmh, a wiadomo że przy wysokich obrotach większe "zużycie" oleju nie jest czymś nadzwyczajnym..
pzdr!
bunkerites
03-04-14, 19:45
Wlasnie stuknelo 11tkm przebiegu od ostatniej wymiany.Jutro jade na wymiane.Od ostatniej wymiany dolalem lacznie 1.7 Litra.Moze to duzo ale czesto jezdze na wysokich obrotach.Przez ostatni tydzien musialem dolac 0.7 L. Trasa 2100 km (autostrady).Predkosci kosmiczne :) obroty silnika utrzymywane na prawie 6 tys.Oczywiscie zaleje Motula.Od jakis 80 tys km leje go i nie narzekam.Jak jezdze na niskich obrotach powiedzmy nie zapinajac vteca,to oleju nic nie znika.Sprawdzone wiele razy.
.Przez ostatni tydzien musialem dolac 0.7 L. Trasa 2100 km (autostrady).Predkosci kosmiczne obroty silnika utrzymywane na prawie 6 tys
Zarżniesz ten silnik trzymając obroty nonstop pod odcięciem ;d
LeszekCIVIC
04-04-14, 08:32
Ja przy przebiegu około 280kkm zalewam Mobil1 5w50 i od wymiany do wymiany (10-12kkm) dolewam max 0,5-1 litr, z tym że sporo jeżdżę podobnie jak Autor wątku po ekspresówkach 120-150kmh, a wiadomo że przy wysokich obrotach większe "zużycie" oleju nie jest czymś nadzwyczajnym..
pzdr!
tez leje ten olej i czasem doleje litr w ciagu roku czasem 0.5l a czasem nic , mam nadzieje ze go nie podrabiaja tak jak ludzie mowia :)
podrabiaja Motula bo lepszy :D , nie no a tak serio to na wszystko trzeba uwazac, bo baniaczek w chinach z etykieta za 50 centow kupic to nie problem, a i olej podrobic to tez zadna filozofia. Dlatego warto dolozyc 10 zl i miec spokojny sen w nocy, anizeli oszczedzic i potem jest nieciekawie :)
bunkerites
04-04-14, 16:15
Zarżniesz ten silnik trzymając obroty nonstop pod odcięciem ;d
nic mu sie nie stanie jak czasem pokatuje sie go troche.To nie opel czy ford ;-)
Wysyłane z mojego GT-I8160 za pomocą Tapatalk 2
jezdze na VALVOLINE MaxLife 5W40 i od wymiany do wymiany około 500ml musze dolac. jak kolega co pisal wyzej. jak sie cisnie po obrotach troche lubi wypic oleju :)
Ja byłem na warsztacie u "hondziarzy" z JHM w Warszawie i oni mi nalali milersa 5 w 40. Ogólnie pytałem już sporo właścicieli tego autka i każdy powiedział że to norma że tak pije olej.
Czy ja wiem czy norma... Mój przy 17xkkm i kolegi przy przelocie ponad 200kkm nic nie biorą. U mnie 5w40, u kolegi nie pamiętam.
D16V1 to nie B-seria, w której konstrukcja zakłada pobieranie oleju na vtecu.
bunkerites
16-07-14, 17:22
A krecisz do 6 tys obr?
Nie ma tygodnia, żeby nie odcięło dwójki.
bunkerites
16-07-14, 20:40
hehehe :)..Kurde to masz szczescie ze nie bierze ani ml oliwy przy takiej zabawie silnikiem.
Mam nadzieję, że nie zapeszę tym co piszę, ale D14Z1 dostawało po dupie jeszcze mocniej a też nic nie brało ;) Jakoś dobrze trafiam z autami :P Za to Yaris po przelocie 3m-trn wymagał dolewki 200ml oliwy >:D
michalllll92
19-07-14, 20:18
Mam nadzieję, że nie zapeszę tym co piszę, ale D14Z1 dostawało po dupie jeszcze mocniej a też nic nie brało ;) Jakoś dobrze trafiam z autami :P Za to Yaris po przelocie 3m-trn wymagał dolewki 200ml oliwy >:D
No i D14 nadal ani kropelki nie potrzebuje od wymiany do wymiany.
Dbać, lać dobrą oliwę i nie będzie brało :D