PDA

Zobacz pełną wersję : Drgania podczas przyspieszania

marcuz.kce
02-04-14, 18:40
Witam. Podczas przyspieszania mam drobne drgania przodu auta nie przenoszą się na kiere. Drgania występują od 20km/h do 40km/h na drogim biegu przy przyspieszaniu (60% mocy przy 100% ich nie ma i mniej też nie) silnik b18c4 buda ej9, dodam ze wymieniłem półosie na nowe, nowe łożyska, tarcze, klocki, felgi i opony, sworznie i gałki oraz amory ok. Może nowe półosie się muszą ułożyć? jest to możliwe ?:-/ poratujcie :)

Labed2007
02-04-14, 19:13
Przeguby wewnętrzne, poduszki silnika i skrzyni - sprawdź.

marcuz.kce
02-04-14, 19:17
Przeguby wew. Powinny być ok są nowe, resztę sprawdzę. A jak najlepiej to zrobić :P ??

Kazik_h9w3
02-04-14, 21:38
Dokładnie sprawdz satelitki czy jakoś to się tam zwie , takie objawy miał mój braciak i po rozebraniu przegubów wew. wysypały się z jednego z nich zmielone właśnie te elementy.
Tu masz foto jak to wyglądało http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?63681-D15Z6-B16A2-Moje-EK3/page78

marcuz.kce
02-04-14, 22:06
Dokładnie sprawdz satelitki czy jakoś to się tam zwie , takie objawy miał mój braciak i po rozebraniu przegubów wew. wysypały się z jednego z nich zmielone właśnie te elementy.
Tu masz foto jak to wyglądało http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?63681-D15Z6-B16A2-Moje-EK3/page78

przejechałem na nowych półosiach 20km chyba by się tak szybko nie wysypały :D

Kazik_h9w3
02-04-14, 22:08
No chyba że tak , wtedy mało prawdopodobne :p

ma1ster
02-04-14, 22:36
Znam przypadki gdzie przegub był do wymiany po 1000km, a objawem były bicia podczas przyspieszania, częstą przyczyną jest zużycie bieżni przegubu typu pitting, trzeba rozebrać, i dokładnie oczyścić ze smaru, po czym organoleptycznie zbadać...

marcuz.kce
03-04-14, 06:54
:-/

FaziRBK
03-04-14, 06:58
No u mnie w H22 też zmieliło kamienie :) Ale wystarczy podmienić na nowe wraz ze smarem. Przegub sam w sobie rzadko się zużywa, żeby nie trzymać wymiarów na ściankach. Z reguły jak się coś w przegubie wewnętrznym sypie to właśnie te kamienie :)

marcuz.kce
03-04-14, 07:24
Zobaczymy co będzie wczoraj jeszcze trochę kilometrów zrobiłem i chyba są mniejsze drgania (i tak były delikatne) zauważyłem ze na zimnym silniku ich nie ma dopiero jak się rozgrzeje półoś i raczej prawej strony drga.

marcuz.kce
03-04-14, 18:37
Przeguby wewnętrzne, poduszki silnika i skrzyni - sprawdź.

trafna diagnoza :D poduszka skrzyni jest rozwarstwiona. Wymienię, mam nadzeje ze juz będzie wszystko cacy :D dzięki.

sebawo
10-05-16, 09:30
Odkopuję temat, bo w swoim B16 wymieniałem oba przeguby lewej połosi (tej z podporą) i kurde mam objawy dokładnie takie jak autor, czyli drganie przy przyspieszaniu w okolicach 30-50km/h. Powyżje tej prędkości drgań nie ma, tylko mam dziwne wrażenie, że na kierownicy i pedałach 'czuję' jak się koło po asfalcie kręci, każdy kamyczek, każdą nierówność. Czy ten tłumik drgań na półosi może być winowajcą? sprawdzę, jak kolega, poduszkę, łatwiej to wymienić niż kolejny raz półoś zrzucać.
marcuz.kce pamiętasz czy wymiana poduchy pomogła?