Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Swiatła do jazdy dziennej LED

wiras
01-04-14, 22:41
Witam,
Chciałem zapytać gdzie pod maską podłączyć światła do jazdy dziennej żeby swieciły po przekręceniu kluczyka,żeby nie ciągnąć kabla do kabiny.
Może ktoś z was podłączał już takie i ma jakieś sensowne rozwiązanie będę bardzo wdzięczny.Chodzi o hondę MB2 silnik D14A8-1997 rok.
Przewaliłem opcje szukaj i wujka google,ale niestety nic nie znalazłem.

rem1k
02-04-14, 06:57
Musisz pociągnąć jeden kabel gdzieś, gdzie jest prąd po przekreceniu kluczyka a drugi do światła. Automat w zestawie będzie sam włączal/wylaczal ledy

butler.gdansk
02-04-14, 10:51
Nie trzeba ciągnąć do miejsca gdzie jest prąd po rozruchu. Niektóre moduły do świateł dziennych podłącza się bezposrednio pod (+) akumulatora.
Światła dzienne zostają włączone gdy napięcie w instalacji wzrośnie do ponad około 13V co będzie oznaczać włączony silnik. Jak napięcie spada do 12V po wyłączeniu silnika to światła gasną.
Oprócz tego potrzeba drugi kabelek podłączyć oczywiście pod (-) oraz trzeci do (+) postojówek (lub mijania) by DRL się wyłączały jak będą zapalone zwykłe reflektory.

rem1k
02-04-14, 12:35
A o tym nie wiedziałem. Czyli można jeszcze łatwiej

butler.gdansk
02-04-14, 12:48
Ja akurat miałem taki zestaw, ale w VIIIgen nie zdaje (wyjątkowo) on egzaminu. W trakcie jazdy światła się włączały, wyłączały... Powodem jest automatyka alternatora który wydłużając pracę akumulatora nie ładuje go trybie ciągłym. Tylko w Civie VIII się spotkałem z takim problemem. http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?77339-%B6wiat%B3a-dzienne-w-UFO-pomys%B3y-na-monta%BF&p=1663579&viewfull=1#post1663579