Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Civic 2002r. Szarpie na jedynce i dwójce.

mk94
01-04-14, 22:25
Witam.
Przede wszystkim pragnę wszystkich powitać, bo w końcu mogę dołączyć do szczęśliwych posiadaczy Civica ;p. Problem jest taki: Jak jadę na jedynce albo drugim i nie naciskam gazu to samochód jak zejdzie do minimalnej prędkości na danym biegu to czuć szarpnięcia ( nie zawsze ). Chciałem zapytać z czym to może być związane?
Jest to 1.6 V tec
D16V1
Dopiero go kupiłem i byłem z nim na przeglądzie i kompresji u chłopaków z JHM. Kompresja silnika 15,16,16,16.
Po zakupie zrobiłem ogólny przegląd który się robi przy 120 tys. czyli wszystkie oleje i filtry oraz wymieniłem łożyska w skrzyni bo głośno chodził na jedynce i dwójce. Oczywiście robione w warsztacie JHMu. Poprzedniczka robiła rozrząd w 2011.
Mechanicy nic nie zauważyli co by wzbudzało niepokój. Pytałem jak wygląda rozrząd to powiedzieli że nie widać żeby był świeży, ale i zastrzeżeń nie mają.
Samochód nie miał błędów.
Czekam na odpowiedzi i sugestie.
Pozdrawiam. :)

Genax
01-04-14, 23:45
Jak wygląda twój układ wydechowy? Możliwe, że jest zapchany. Raz spotkałem się z takim przypadkiem :) Niech inni się wypowiedzą :P

mk94
02-04-14, 07:59
Powiem szczerze że mnie zaskoczyłeś tą poradą. :) A nie jest tak ze za nisko schodzi z obrotami? On jak się rozgrzeje to tak schodzi czasem na 500-600. To normalne w nich?

genior
02-04-14, 08:44
to normalne, nie dajesz gazu - dusisz auto

mk94
02-04-14, 11:03
Gadałem z mechanikiem i powiedział że po odłączeniu akumulatora tak może być jakiś czas, bo musi się nauczyć niskich obrotów. Powiedział że w komputerze ma ustawiane 750.

LeszekCIVIC
02-04-14, 19:41
ja jakis krotki czas mialem dziwne wychyly obrotow wlasnie po jakiejs tam naprawie gdzie byl odlaczany akumulator , moze to i prawda poczekaj chwile moze sie naprawi , a kolo 600 obrotow to chyba kazde sie dlawi auto ;)

Javie
03-04-14, 18:57
Po odpięciu aku może być kłopot ze schodzeniem z obrotów, ale przelecisz kilkanaście km i musi sie unormować. Civic tak ma, że szarpie na 1 i 2, tocząc sie w korku trzeba gazem i sprzęgłem manipulować troche ;)

mk94
03-04-14, 19:59
Uspokoiliście mnie trochę. Dzięki za odp. Ogólnie po odłączeniu to dopiero gdzieś trochę ponad 100 km przyjechałem. Obroty się uspokoiły ale jak dla mnie to jest 600 ;p a nie 750 ;p

itor
03-04-14, 20:38
podjedz do mnie (tez jestem z zyrardowa) to ci podepne elma i sobie zobaczysz ile masz obrotow, moj szarpie na I ale na II nie:)

atizylak
04-04-14, 23:46
Mnie trochę szarpie na 1. Na 2 nie.

mk94
07-04-14, 11:42
Razem z itor'em podpieliśmy elma i obroty miała tak 644-650. Ogólnie zostawiłem samochód ostatnio na trochę przy włączonym silniku i się to ustabilizowało trochę. Jedyne co zauważyliśmy to że napięcie na lambdzie zmienia się wolniej niż w hondzie itora (1.4). Ma to jakiś wpływ na zaistniałą sytuację? Druga rzecz którą ostatnio zauważyłem podczas nocnej podróży, jak zdejmuję nogę z gazu do zmiany biegów to delikatnie przygasają mu światła. To normalne?