Zobacz pełną wersję : Klimatyzacja do VI gen.
TajniakOsz [PL]
01-04-14, 22:02
Witam,
Tak wiem, "wielokrotnie poruszane". Ale przeszukałem 6 stron wątków, które mi wyskoczyły po wpisaniu w wyszukiwarkę "klimatyzacja", ale znalazłem tylko odpowiedzi dla 5D.
Ja natomiast chciałbym dowiedzieć się, z jakich aut (również poprzedniej generacji) będą pasować klimatyzacje do mojego egzemplarza? Honda Civic VI gen., 1995r., 4D sedan (EK3), 1.5i LS (D15Z6) - niestety mimo wersji "i LS" bez fabrycznej klimy...
I kilka pytań pomocniczych (jestem zielony):
1. Z czego składa się kompletna klimatyzacja? Wiem, że sprężarka/skraplacz, parownik i przewody (jakie?) - coś jeszcze?
2. Ktoś napisał, że sprężarki do Civiców niestety są słabe i nie opłaca się innych niż (chyba) Hella. Czy to prawda?
3. Ponoć w VI gen. wszystkie klimy są "3-pinowe" pod czynnik R134A - na pewno? Nie powinienem mieć z tym problemu?
4. To już dodatkowo - orientuje się ktoś, jaki orientacyjnie byłby koszt takiej zabawy (z montażem/bez montażu)?
Z góry dziękuję za pomoc.
Bardzo slabo szukales, bylo wielokrotnie opisywane i podawalem co wchodzi w sklad kompletnej klimatyzacji do 6gen.
1. sprezarka wraz z lapa silnika i napinaczem, osuszacz z lapa trzymajaca, chlodnica (skraplacz) wraz z wentylatorem i lapa trzymajaca, aluminiowe rurki klimy wraz z lapami trzymajacymi, parownik, wiazka miedzy kompresor, wentylator chlodnicy i czujnik w osuszaczu, wszystkie srubki, spinki, uszczelki do grodzi, dwa przekazniki i dioda do skrzynki bezpiecznikow przy aku
2. ktos chyba byl idiota albo znowu bardzo slabo szukales/czytales, w civicach 6gen byly tylko sprezarki firmy HADSYS o symbolu HS090L lub SENDEN o symbolu TRS090, slabe sa chlodnice (skraplacz) a w zasadzie nie tyle slabe, co wyeksploatowane OEMowe w wiekszosci przypadkow to smietniki bo maja po kilkanascie lat i tu z zamiennikow najlepsza jest wlasnie Hella, co nie zmienia, ze faktu Nissens czy NRF sa rownie dobre.
3. W 6gej EJ/EK wszystkie klimy sa na R134A i nie bedzie z nimi zadnych problemow.
4. Koszt klimy kompletnej, zeby bylo absolutnie wszystko to 800-1000zl, bo nie sztuka jest kupic "kompletna" za 400zl a pozniej leciec bo brakujace spinki, uchwyty, przekazniki do ASO i wydac kolejne 500zl :D montaz mozna to zrobic samemu i zajmuje jakies 2h, jedyny problem to montaz kompresora bo trzeba odkrecic od silnika stara lape i przykrecic nowa z napinaczem, pozniej nabicie srednio 150zl, do tego przy montazu zalozylbym nowy osuszacz (koszt do 50zl)
w sklad kompletnej klimatyzacji wchodzi wszystko to co pokazane na zdjeciach z ponizszej aukcji (jednego z uzytkownikow tego forum tak btw)
http://allegro.pl/klimatyzacja-kompletna-honda-civic-accor-czesci-i4079288247.html
TajniakOsz [PL]
02-04-14, 09:58
OK, dziękuję. A kwestia kompatybilności? Będą do mnie pasować wszystkie klimy z VI gen? również z 5D, 2D i 3D? Czy muszę szukać od innej 4D? Na aukcji widnieje informacja, że pasuje do 3D i 4D, więc czy ze wszystkich 3D będzie mi pasować, czy tylko z niektórych modeli? I kolejna sprawa, coś było o "seriach silnika" (B, D etc.) - czy mój silnik (D15Z6) to seria D?
Do Ciebie beda pasowal klimy z EJ/EK 2D,3D,4D, wersje MA/MB czyli 5D mialy inne chlodnice klimatyzacji i inne rurki miedzy chlodnica, osuszaczem a kompresorem, czy taki komplet podejdzie bezproblemowo do wersji 2/3/4D nie powiem bo nie wiem :)
Potrzebujesz klimatyzacje kompletna z aut z silnikami Dserii z budy EJ/EK (japonczyka takiego jak Twoj) np D14A3/4, D14Z1/2, D15Z6 (te byly w 3 i 4D), D16Y7/8 (te byly w 2D)
tutaj masz jak wyglada caly uklad pod maska + parownik spod deski
http://japancars.ru/image/cache/epc_honda/2389-1056x527.gif
z ponizszego interesuja Cie tylko elementy 25, wspomniana wiazka miedzy kompresor, czujnik w osuszaczu i wentylator na chlodnicy, ktora sie wpina w doprowadzona zaslepiona wiazke na pasie przednim oraz 1 i 2 dioda i przekazniki wpinane w skrzynke przy aku (reszta to parownik spod deski rozlozony na czynniki pierwsze)
http://japancars.ru/image/cache/epc_honda/2387-1056x527.gif
A tutaj wspomniana lapa 13 i podoczne (pozostale to kompreso i elektrosprzeglo kompresora rozlozone na czynniki pierwsze)
http://japancars.ru/image/cache/epc_honda/2384-1056x527.gif
TajniakOsz [PL]
02-04-14, 14:31
OK, dziękuję, dokładnie tego potrzebowałem :)
A jakie części z klimy z mb podejdą do v gena ?? Chodzi mi głównie Skraplacz parownik z filtrem i dmuchawe... i rurki z klimy przód pod maską
Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka