PDA

Zobacz pełną wersję : Łuszczy się lakier bezbarwny na alufelgach

lajsta
01-04-14, 15:23
Witam. Może ktoś z Was miał do czynienia z tym problemem. Otóż mam felgi DOTZ Shuriken w kolorze silver-black (jak na foto).
https://lh4.googleusercontent.com/-BbH38tfzPzY/Uzq7WP7UGCI/AAAAAAAARQQ/9WwsVklFNhs/w1000-h597-no/dotz.jpg
Po zimie postanowiłem je umyć więc użyłem w tym celu Karchera z lancą +50% (taki stożek z kulką na końcu). Najpierw niczego nie zauważyłem ale gdy felgi wyschły okazało się, że złuszczył się bezbarwny lakier . W wielu miejscach można go paznokciem odprysnąć, ale w wielu trzyma. Sam lakier podstawowy, czyli czarny, trzyma się mocno i nie ma żadnych uszkodzeń. Te srebrne elementy to czyste aluminium, chyba nie malowane bo widać na jego powierzchni poprzeczne frezy (niewykluczone, że jest to też polakierowane ale stamtąd klar nie schodzi). Tak więc klar schodzi tylko z czarnych powierzchni felgi. Wie ktoś może czym można byłoby usunąć ten łuszczący się klar tak aby nie uszkodzić czarnej farby (podobno to czarne jest malowane proszkowo). Dzięki za wszelkie rady.

eMAGIeliK
01-04-14, 16:29
Rozszlifuj bezbarwny w miejscach odprysków, zmatuje później bezbarwny który nie odpadł, pamiętaj by nie przeszlifować 'bazy'.
Później oklej elementy nie malowane, polakieruj bezbarwnym i módl się żeby bezbarwny który odpryskiwał, po polakierowani "nie wstał" :)

lajsta
01-04-14, 17:47
A nie da się tego jakimś rozpuszczelnikiem usunąć tak, aby nie zlazła czarna baza, a potem całość pociągnąć klarem?

Tapatalk by Zopo 990+

mixmix
02-04-14, 08:09
jakis słaby ten lakier dali. To podobno częsta przypadłość w tego rodzaju felgach. Oby się nie okazało, że zaraz będzie ci schodzić lakier.

eMAGIeliK
02-04-14, 20:05
Nie da rady rozpuszczalnikiem nic usunąć.