Zobacz pełną wersję : muteki vs zenki vs vision i inne
witam, kupiłem sobie nowe felgi speedline'a i musze kupić jakieś nakrętki.
z tego co widzę na forum popularne są 3 firmy: muteki, zenki visiony mam teraz pytanie:
rozumiem, że nakrętek tych firm nie da się odkręcić typowym kluczem i trzeba używać przejściówki która jest w komplecie i jest to jakaś forma zabezpieczenia przed kradzieżą felg.
pytanie która firmę preferujecie? tz. słyszałem ze z muteków schodzi farba?
które nakrętki sa najdłuższe, najbardziej wystają?
dzięki,
pozdr
visiony nie sa zabezpieczajace.
rek1n - pierwsze slysze.
muteki maja klucz nasadkowy do odkrecania. luszczy sie z nich farba i kluczyk potrafi sie zuzyc.
visiony sa lekkie, ale sa na normalny klucz.
o zenki nie mam zdania bo nie miałem.
niestety i nie jest to odosobniona opinia
z zenki też farba schodzi, przynajmniej ja osobiście widziałem wyblaknięte czerwone zenki
tak samo muteki (również na przykładzie czerwonych)
visiony miałem tylko przez chwilę, były już wcześniej używane ale nie wykazywały oznak jakiegoś wielkiego zmęczenia.
Visiony są fajowe, tylko mała uwaga - przy dokręcaniu/odkręcaniu trzeba uważać aby nie porysować ich, nieostrożne obchodzenie się z nimi, mimo że są po procesie anodyzacji a nie malowania, może zaowocować pozdzieraniem :/
rdk - visiony trzeba dokręcać długim kluczem. zwykła 19tka pasuje i dokrecisz ale za płytko wchodzi (jak masz długie nakretki). jak dokrecasz długim kluczem (głębokim) to sa duuuzo mniejsze slady dokrecania.
rdk - visiony trzeba dokręcać długim kluczem. zwykła 19tka pasuje i dokrecisz ale za płytko wchodzi (jak masz długie nakretki). jak dokrecasz długim kluczem (głębokim) to sa duuuzo mniejsze slady dokrecania.to samo zauważyłem, ja mam krótki klucz, ale dynamometr miał "głęboki" i też pocharatał troszkę, ale trudno... i tak nie psuje to efetu ;)
btw. próbowałem dokręcać jedno koło zwykłym, krótkim kluczem żeby wyczuć ile to jest te 105 niutów i też mało pokaleczyłem, kwestia obejścia się z tematem :smiech:
niestety i nie jest to odosobniona opiniaale same z siebie? czy przy dokręcaniu? jeśli przy dokręcaniu to zwykłym kluczem na chama czy dynamometrycznym?
mi klucz od muteków pękł przy dokręcaniu i zostałem z 20 nieprzydatnymi sróbkami :(
no ziom, ja to może miałbym problem, ale ztc widze to w wwa mnóstwo ludzi jeździ na przeróżnych nakrętkach, chyba nie chcesz powiedzieć że nikt klucza nie ma? :smiech:
i będę ganiał po ludziach i porzyczał? jeszcze porzyczony padnie i będę podwójnie w plecy :agent:
miał ktoś styczność z nakrętkami Rays albo Work ?
Witam.
Chciałem się zapytać o nakrętki imbusowe firmy vision:
http://imageshack.us/photo/my-images/200/vision0.jpg/
Czy ktoś miał styczność z tymi nakretkami, czy pomimo swej bardzo małej wagi są wytrzymałe?? Czy trzeba się jakoś specjalnie z nimi obchodzić??
Dzieki!!
:):):) trzeba było poczekać jeszcze 4 miesiące i było by 4 lata od ostatniego posta
zwykły vision więc w postach wyżej opisane
To że visiony pekały 4 lata temu nie oznacza że teraz też będą pekały...stąd moje pytanie po 4 latach:)
a panowie mial ktos stycznosc z nakretkami d1spec