Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Woda, para przy krawędzi przedniej szyby

Neurochirurg
07-05-08, 09:07
Witam

Panowie, na przedniej szybie, głównie przy listwie bocznej, choć przy podszybiu też to widać, zrobiło mi się takie gówno jak na zdjęciach poniżej. Przyczyną jest oczywiście woda, która jakby jeszcze dodatkowo odparowała i została w postaci wstrętnej białej smugi. Miał ktoś coś takiego ale bo wie jak pozbyć się skutecznie tego syfu?

Zdjęcia:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/f2f6897b547fefa7.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/905a797e6d865f82.html

stashek
07-05-08, 09:29
Szyba Ci się rozwarstwia. Jeśli nie postępuje dalej to mozna jezdzic, jesli tak to wymiana.

Neurochirurg
07-05-08, 10:04
Czyli nic nie da się z tym zrobić? To rozwarstwienie jakoś znacząco osłabia szybę?

stashek
07-05-08, 19:52
W razie stłuczki jest słabsza. Jak Ci sie rozwarstwi to nie bedziesz przez nią widział, bedzie mleko, ale nie martw sie, to nie postepuje tak nagle. Niektórzy próbują to kleić, ale goscie u których robiłem szyby mówili ze to nie zdaje egzaminu, ze wrecz moze pogorszyc sprawe. Mozesz z tym jezdzic jeszcze, ale jak sie rozwarstwi w obszar widzenia to musisz wymienić ją, inaczej policja moze zgarnąć dowodzik.

Endi
08-05-08, 17:40
Wcześniej Ci pęknie, niż wejdzie na "pole widzenia"... przynajmniej tak miał mój wujek ;).

Ja znów słyszałem teorie, że dzieje się to między innymi przez różnicę temperatur w wewnątrz i na zewnątrz (najgorzej jest zimą, na polu -15, a ogrzewanie na szybę grzeje pełną parą). Ile w tym prawdy, to nie wiem ;)

cbool67
08-05-08, 20:00
Mi sie też szyba rozwarstwiala w prawym dolnym rogu. Po pewnym czasie zaczela w tym miejscu pękać. Przy wymianie okazalo sie ze przyczyną byla rdza ktora bóliła pod szybą.

Damian
08-05-08, 23:12
Pociesz sie tym ze prawodpodobnie szyba jest jeszcze oryginalna :)
Wiec Twoja Hania na pewno nie ma za soba wielkiego dzwona :d

Neurochirurg
09-05-08, 07:39
Pociesz sie tym ze prawodpodobnie szyba jest jeszcze oryginalna :)
Wiec Twoja Hania na pewno nie ma za soba wielkiego dzwona :d

Szyba jest oryginalna a teoria o różnicy temperatur bardzo prawdopodobna, bo rzeczywiście w zimie praktykowałem taką zasadę, że po odpaleniu nawiewy były skierowane tylko na szybę w celu jej szybkiego odmrożenia.

A tak na marginesie zapytam o dwie rzeczy:

1. szyba przednia w coupe i hb jest taka sama?
2. ile kosztuje przyjemność zmiany na nową?

cbool67
09-05-08, 09:47
w coupe i hb są inne szyby. Różnią sie delikatnie. Przyjemność zmiany szyby z pasem przeciwslonecznym 400zl. Ja jednak nadal bym stawiał na tą rdzę. Mi gość przy wymianie pokazywal tą dziurę, to sie aż załamalem.