Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Szarpanie przy zapalaniu i gaszeniu auta

spider785
30-03-14, 01:31
Witam szukałem i nie znalazlem dokładnej odpowiedzi więc zakładam nowy post.
Posiadam auto z silnikiem 2.2I-CTDI i przy zapalaniu i gaszeniu auta trzęsie dość mocno autem i podczas postoju czuć lekkie drgania na kierownicy. Dodam, że przy wciśniętym sprzęgle jak i bez, nie ma żadnej różnicy. Więc moje pytanie jest takie czy to dwumas czy może któraś z poduszek? Jak tak to która? Problem z szarpaniem występuje tylko przy zapalaniu i gaszeniu. Tak to autem nie czuć żadnego szarpania podczas jazdy. Pozdrawiam.

Camaro
30-03-14, 23:02
Winna może być i poduszka i dwumas. Jaki masz przelot (realny lub zbliżony do realnego)? Osobiście przerabiałem dwumas w innym aucie i objawem było właśnie drżenie budy, zwłaszcza przy odpalaniu i gaszeniu. Do tego przy gaszeniu miałem specyficzny dźwięk: https://www.youtube.com/watch?v=KbQ7gLhZjgk&list=UUj1HYbS7kSJZmD1WyllZcJw. Pytanie, czy u Ciebie nic nie słychać?

spider785
05-04-14, 13:27
"Camaro" Jak sprawdzić ten przelot?
Nagrałem filmik i u mnie wygląda to tak:
http://youtu.be/Qcj8z0YFScs
Da się po tym stwierdzić może coś więcej?

kobert
05-04-14, 14:34
stawial bym niestety na dwumas

spider785
05-04-14, 15:11
Jak najprościej sprawdzić dwumas w tym aucie podczas jazdy? Robiłem różne testy i nic nie wskazywały na zużyty dwumas. Jest może jakiś dobry którym można sprawdzić?

Camaro
08-04-14, 22:17
Niestety nie ma. Też w ten sposób kombinowałem, a winny i tak był dwumas. Jedź do dwóch, trzech mechaników i pokaż im to z pytaniem, ile za zrobienie. Jeżeli wszyscy obstawią dwumas, to niestety...
Na podstawie filmiku i porównując go do mojego wychodzi, że problem ten sam.

fireman1014
08-04-14, 23:43
Wg mnie koło dwumasowe to podczas szarpania dodatkowo by stukało, ja jeszcze sprawdziłbym zawór, który w momencie gaszenia odcina dopływ powietrza, może on nie działa.

spider785
19-04-14, 23:51
Może mi ktoś podpowiedzieć jak ten zawór "który w momencie gaszenia odcina dopływ powietrza" można sprawdzić?