Zobacz pełną wersję : wysokie ciśnienie oleju ???
prestoneg3
29-03-14, 13:44
wczoraj wywaliło mi uszczelniacz wału i wywaliło olej do skrzyni poza tym dopatrzyłem się pocenia z pod śrub pokrywy zaworów . 2 tygodnie temu wymieniłem uszczelkę miski (oem) bo ciekło .
może to być powód zbyt wysokiego ciśnienia oleju ? jeśli tak to jaka może być tego przyczyna ?
d16y7 ze skrzynią z d14a8 .olej to maxlife valvoline 10w40 a z uwagi na krótką skrzynie kręcę do 7k rpm
avemolesiu
29-03-14, 18:52
W manualu jest proces sprawdzania ciśnienia oleju, jeżeli masz niezbędne narzędzia, to sam sobie to zrobisz. Nie wiem ile takie coś kosztuje u mechanika.
Żeby określić czy twoje problemy to kwestia zbyt wysokiego ciśnienia, to trzeba najpierw to ciśnienie znać, nieprawdaż? Sprawdź/daj do sprawdzenia to będziesz wiedział ;)
Ale ciśnienie oleju chyba nie ma znaczenia dla uszczelki miski, pokrywy zaworów czy symeringu wału. Ciśnienie jest dawane na panewki, wałki itd...
Szybciej masz zatkana odmę/odpowietrzenie skrzyni korbowej jak juz
skolopendra
30-03-14, 10:43
może to być powód zbyt wysokiego ciśnienia oleju ?
nie
chudypiter
30-03-14, 13:30
Na pompie oleju jest zawór upustowy, który nie dopuszcza do wzrostu ciśnienia powyżej ustalonej wartości ( nie wiem jak w d serii, ale b jest coś ok 6 barów )
To nie ciśnienie oleju. W szmelcwagenie polo miałem taka sytułacje że zatkała sie odma nie było odpowietrzania silnika i w efekcie wywaliło olej każdą mozliwa dziura.