Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : mocny szum z przodu

marioooo
28-03-14, 20:01
od kilku dni zaobserwowałem, straszny szum z przodu - wydaje mi się, że odgłos dochodzi od strony pasażera. gdy skręcam kierownicą w lewo jest ok, szum pojawia się podczas jazdy na wprost oraz przy skręcie w prawo. odgłos jakbym za chwilę miał wystartować.
opony zmieniałem miesiąc temu i było ok. macie sugestie co to może być i dlaczego to tylko jedna strona??

genior
29-03-14, 12:06
klocki

marioooo
01-04-14, 14:00
chyba jednak łożysko :( w poniedziałek wstawiam na warsztat - zobaczymy

LeszekCIVIC
01-04-14, 14:38
zaczyna sie przy okolo 40km/h?:) JESLI TAK TO 99% ŁOZYCHO, MIALEM TO SAMO TYLKO ZE Z PRAWEJ Z TYLU , a slyszalem z prawej z przodu.

marioooo
02-04-14, 12:05
dokładnie zaczyna się przy 40km/h :) ile kosztowała wymiana??

LeszekCIVIC
02-04-14, 19:37
wymiana jakos kolo 70 zł powinni policzyc a łozysko z tyłu jest razem z piasta i cena takiej czesci to okolo 150-250 zl zalezy od znizek i jakosci czesci , ja kupilem za 200 prawie gorna półke ale nazwy nie pamietam. :)

cwiro2000
02-04-14, 19:57
Dołącze do tematu tylko przy skręcie w prawo przy różnych predkościach oraz przy różnym stopniu skręcenia kół mam takie dziwne stukanie

Sprawdzone 3x i wiadomo że wszystko jest sztywne i bez luzów:
Całę zawieszenie przód przeguby, tuleje (są nowe), amorki, sprężyny, wahacze, gumy na amortyzatorach itp itd

Zawieszenie tył dla pewności również sprawdzone wszystko elegancko wymienione tylko łączniki stabilizatorów tak to igła

Słyszałem już opinie że może to być przegub mimo wszystko ale samochód był 2 x na szarpakach i nigdzie nie ma żadnych luzów i stuków a mimo to denerwujący metaliczny dzwięk się powtarza i tylko przy skręcaniu w to cholerne prawo....

Była też opinia że jest to poprostu wada fabryczna maglownicy co sądzicie na ten temat jak ewentualnie można się tego cholerstwa wyzbyć :D czasami poprostu boję się że się coś urwie wszystkie opinie mile widziane.

AUTO:
Civic EM2 Coupe 1.7 VTEC 2002r

PS: Mario daj znać czy wymiana łożyska pomogła

LeszekCIVIC
03-04-14, 08:28
moze trzeba przesmarowac cos w ukladzie kierowniczym , nie znam sie na tyle na tym ale moze kolumna kier? w sumie by tarło w obie strony ale moze nie koniecznie:)

bunkerites
03-04-14, 19:50
Podlacze sie to pytania.Wiec wczoraj podczas jazdy dosc szybkiej.Zaczolem slyszec dziwny dzwiek podczas puszczania pedalu gazu.Powiedzmy jade 150km/h i puszczam pedal gazu.Odrazu slysze takie "zzzzzzz".Dzwiek z przodu auta,delikatny nie wkurzajacy ( gdy wcisne sprzeglo dzwiek odrazu znika).Jak predkosc spadnie ponizej 70km/h dzwieku nie slychac.

LeszekCIVIC
04-04-14, 09:18
moze sie tez lozysko konczy ktores powoli

cwiro2000
04-04-14, 09:21
Mario tak mi się przypomniało mimo niedawnej wymiany opon sprawdz je jeszcze raz ja miałem tak rok temu w starej hondzie wymieniłem opony pojawił sie dziwny szum jak z rakiety i okazało się później że na oponie była skaza i przez to był ten przeklęty dzwięk odrzutowca :P przez te durne gumy wydałem chyba z 2000 na łożyska regeneracje zacisków i inne części więc dla pewności warto zrobić szybką podmianke żeby sprawdzić.

marioooo
05-04-14, 16:27
W pierwszej chwili tez myślałem że to opony. Jednak to raczej wykluczam (po wymianie przejechałem już na nich ok 3kkm) bo dźwięk ustaje przy skręcie w jedną stronę.
Mam dobrego mechanika - który zajmuje się tylko Hondami - a z moją Hanią zapoznał się już 160kkm temu :) , dlatego raczej mnie nie naciągnie i wcześniej sam sprawdzi czy to nie wina opony. W poniedziałek wstawiam auto - zobaczymy co znajdzie.

Grzesieklodz
06-04-14, 22:25
łożysko to jest 30-40 minut roboty samemu, cwiro2000 a może przegub masz do wymiany? bo one zawsze najpierw przy skręcie dają znać i jak przy skręcie w prawo to chyba lewy się odzywa z tego co pamiętam

marioooo
07-04-14, 11:38
Auto idzie na większy przegląd (rozrząd, tuleje wahaczy) więc samemu nie kombinuję. Zobaczymy co znajdzie, przy 240kkm coś już mogło się skończyć :)

Przegub słychać przy maksymalnym skręcie kół ( w lewo to prawy przegub, w prawo to lewy przegub) i jest to charakterystyczne tyrkotanie.

cwiro2000
07-04-14, 12:06
Z tego co patrzyłem przegub jest ok zrobiłem na nim dopiero jakieś 300 km najpierw wymieni sprężynke z osłonką na maglownicy podobno to jest bardzo częsta usterka a koszt w ASO to tylko 250 zł z częściami więc zaczne od tego jak nie pomoże to będziemy dalej kombinować

arekwu
09-04-14, 19:47
Co to za dźwięk, macie nagranie? U mnie w gracie sie dzisiaj pojawiło coś w stylu 'sprzężenia na głośnikach'. Takie wycie jakby z radia po odpaleniu silnika i ruszaniu . Znika to po minucie dwóch jazdy (niezależnie od prędkości). Nie wiem czy to może coś w nawiewie (ale jest wylaczony i wyje),radio też odpada.
Myslę o łożyskach, bo jak dodaje sam gaz (na jałowym) to się nic nie dzieje.

marioooo
10-04-14, 19:15
Auto zrobione, przyczyną szumu było łożysko z przodu. Wymienione na nowe :) w aucie cisza ....

bunkerites
15-04-14, 21:50
napisz koszt lozyska.Chyba tez musze wymianic...

iljash
16-04-14, 00:02
rozne miejsca lokalizajce, firma ( producent ) to i rozne ceny, zadzwon w krakowie do eurojapancars i pytaj o lozyska najlepiej NTN/ SKF do siebie i negocjuj rabat jeszcze na hondaklub , powinienes dostac najlepsza mozliwa cene bunkerites :)

bunkerites
16-04-14, 17:35
Lozyska SKF musza byc specjalnie do powiedzmy samochodu?.Mam w firmie rozne rozmiary lozysk SKF :).Montowane sa do frezarek.Wiec wytrzymale musza byc:D...Dzieki za info Iljash

marioooo
16-04-14, 19:37
nie pamiętam marki łożyska (wzrokowo chyba NTN lub NSK) z wymianą zapłaciłem 250 zł - najlepszy mechanik od Hondy w okolicy Poznania :)

UltrasSur
08-08-14, 15:43
Wymieniłem łożysko i dalej szumi,co może byc jeszcze przyczyną, opony ??

cwiro2000
11-08-14, 18:16
Wymieniłem łożysko i dalej szumi,co może byc jeszcze przyczyną, opony ??

W pierwszej kolejności powinieneś sprawdzić opony możliwe, że są po prostu głośne możesz na necie sprawdzić ile dają db, ja w starej hani tak miałem że na oko kupiłem ładne używki ale na jednej był mini bombel i szumiało cholernie.

UltrasSur
11-08-14, 23:56
Podjadę na wulkanizację ,niech je sprawdzą,po zimie i tak pójdą do żyda,bo wpadnie mniejsze koło .

iljash
12-08-14, 08:10
Pod domem podmienić na cokolwiek innego, zimowki, felgi od kumpla, zimowki od kumpla :) itd jedziesz się kilka km przejechać i wszystko wiesz

cwiro2000
12-08-14, 08:11
Podjadę na wulkanizację ,niech je sprawdzą,po zimie i tak pójdą do żyda,bo wpadnie mniejsze koło .

weź auto po prostu na lewarek niech ktoś kręci ci powoli kołem a ty rękoma szukaj bombla jeżeli coś jest będzie to wyczuwalne, ewentualnie masz dojazdówkę jakąś napewno załatw 2 od kogoś podmień na chwilę jak nie będzie szurało tzn, że opony ten sam zabieg przód i tył chwile czasu ci zajmie a nie będziesz musiał wydawać kasy żeby ktoś ci to sprawdził