Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D15Z6 pytania o przeórbki

KobiVILS
26-03-14, 22:02
Witam, jestem posiadaczem D15Z6 [EK3] który jakieś 18 lat temu legitymował się mocą 114 koni :D teraz nie wiem jak jest może więcej może mniej. Silnik jest w b.dobrej kondycji rzekłem ja i mechanik ZBYSZEK ! :D nie kopci, póki co Halina się rzeźbi u blacharza, nadkola itp, nieudolna naprawa poprzedniego czarodzieja z krainy ozZ który z pomocą Harego Pottera zrobili nadkola :( mniejsza z tym, pytanie moje jest takie, jakie wprowadzić mody żeby dodać pare koni i niutów nie nastawiam sie na nie wiadomo ile 125hpa by mnie na początek zadowoliło na razie zrobione jest. Kable i świeczki Denso cały rozrząd Gates z pompą wody, all płyny kolektor 4-2-1 z aledrogo.pl jakiś spawak z rurek 1,75 cala i końcowy z oryginał, był jakiś WM sport ale taki głośny czy urywało dupsko.

jak źle albo nie w tym miejscu to przenieść, dzięki :)

maras78
26-03-14, 22:20
wydechowy 4-2-1 chinol, przelot 2", (końcowy jakie sobie życzysz) + dolot parówa (niewiadomo czy coś dała czy zabrała) ale ogólnie wyszło bez strojenia 125KM@136Nm
ale podstawowy mod w EK3 to zmiana skrzyni na tą z EG3 i FD 4.4 albo conajmniej 4.25 :)

KobiVILS
26-03-14, 22:34
ze skrzynią to trochę zaczekam jeszcze, wydechowy chiniol jest już w bandażu, parówa do ogarnięcia może na forum coś wyczaję, a czy np takie coś ma sens Przepustnica H22, wtryski H22 bądź rozwiercony ssak Y8 rzepustnica od B18C4 + jak się doczytałem ktoś napisał ze można odblokować tego prawdziwego V-teca jest to w ogóle możliwe bo z tego co wiem to D15Z6 to nie jest Vtec tylko to cos z zaworami jest ze 12 pracuje do 4500 tyś a potem się dołączają 4 POPRAWCIE MNIE JAK SIĘ MYLĘ !!!

Malasander
26-03-14, 22:43
Też mam d15z6. A czym się kierowałeś biorąc ten silnik? Nie właśnie tym Econo:D ?

maras78
26-03-14, 22:44
dolot, wydech i skrzynia to mody w które warto zainwestować pieniądze w tym silniku, wiem to po sobie :)
wkładanie ssącego Y8 mija się z celem bo w D15Z6 jest bardzo fajny, tak samo jak kombinacje z przepustnicami - wkładasz kasę za mizerny efekt
najlepszy mod za dobrą kasę to skrzynia i tyle - zmienia auto nie do pozniania :)
żeby zrobić z tego VTECa musisz wrzucić głowicę Z6/Y8 ale to o ile pamięć nie myli odpręży silnik więc lepiej przerzucić bebechy do tej z D15 - wtedy myślisz o jakiś ~140KM
a D15Z6 jest system który nazwali VTEC-E, działa to tak że do pewnych obrotów (zależne od obciążenia silnika) o ile mnie pamięć nie myli okolice 3-3.5k rpm działa tylko 12 zaworów (1 zawór ssący na cylinder pozostaje zamknięty), powyżej tych obrotów wszystkie 16 zaworów

Malasander
26-03-14, 22:52
Jest gdzieś temat o doborze i przekładce skrzyni w d15z6?

KobiVILS
26-03-14, 22:52
A czym się kierowałeś biorąc ten silnik? Nie właśnie tym Econo ?

kierowałem się tym żeby nie był zajechany, a nic w okolic lepszego nie było więc padło na D15Z6...

dolot, wydech i skrzynia to mody w które warto zainwestować pieniądze w tym silniku, wiem to po sobie

Ok dzięki, to chyba raczej mi wyjaśniło wszystko co chciałem wiedzieć, dzięki zobaczę jak będę stać z kasiurą to się zrobi takie mody :) jak bym tą skrzynię wrzucał to sobie od razu sprzęgięłko wymienię i zaleję skrzynię MTF 75w80 i powinno być ok a resztę będę pakować w odświeżenie HONDY bo lakier jest trochę sfatygowany.... no i koszt jaki mnie czeka najbliższy to wymiana szyby czołowej moja już pęka..

maras78
26-03-14, 22:58
od wyboru do koloru :)
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?2496-Przelozenia-skrzyn-biegow-w-serii-D
btw MTF to MTF a nie 75w80 :P

KobiVILS
26-03-14, 23:03
sorry mój błąd, dzięki za odpowiedz muszę się rozejrzeć za to skrzynią D13B2 może znajdę coś w dobrym stanie :) a resztę pójdziemy w LOOK :D żeby sie to jakoś prezentowało :)

Fawor
27-03-14, 10:20
Tak się składa, że mam jako dupowóz i jest to motor z całkiem fajnym potencjałem - o wiele lepszy niż D14.

Zmieniłem u siebie skrzynie, d13b2, ale przez przypadek 4,4 :D i jest na prawdę nie to auto. Ostatnio włożyłem też swój dolot (nie zakładaj tam parówy, bo reakcję na gaz będziesz miał jak w turbo..) i przy okazji o wiele fajniejszego dźwięku poprawa w jeździe również była odczuwalna. Jako zwieńczenie kolektor i wydech 2" ( 1,75 to jest seria! 45mm po zewnątrz) i zrobi się pewnie całkiem przyjemny dupowóz :) Ostatni mod jak juz się nacieszysz to klawiatura z Z6 razem z kompem i strojenie. Wtedy masz pełnoprawne 1,5 z VTECiem i pewnie 135 z resztą osprzętu jest do ugryzienia.

KobiVILS
27-03-14, 16:27
To ja już nie wiem sam jedni Mi piszą parówę jedni że nie :D po prostu jestem zielony, ale juz wiem co zrobić żeby to jakoś się woziło

Plan jest taki, jak skończę odświeżać heble i zawieszenie + oponki :) to postaram sie zrobić następujące mody jak napisaliście to wyżej

1.Skrzynia D15B2 S20+MTF 2.Dolot według mnie Stożek z boxem odseparowany od ciepłego powietrza i doprowadzenie zimnego ze zderzaka do boxa ? będzię tak OK ? 3. 4-2-1 chiniol bandaż termiczny. 4 Przelot 2.cale albo 2,25 :D strumienica którą mam w gdzieś w garażu i na końcowy Oryginał Komorowy imo w garażu leżą dwa sportowe tłumiki z Kawasaki 600 :D wiem wiem bez sensu :P i to by było na tyle + kiedyś kiedyś strojenie kompa, marzy mi sie Lunch Control i Shift Light :))))

Ostatni mod jak juz się nacieszysz to klawiatura z Z6 razem z kompem i strojenie. Wtedy masz pełnoprawne 1,5 z VTECiem i pewnie 135 z resztą osprzętu jest do ugryzienia.

Mówisz o klawiaturze z D16Z6 ? no i ostry wałek który uruchomi tego VTEC tak tylko to ? strasznie proste sie to wydaje aż za pozdro

rafal86
27-03-14, 16:37
miałem d15z6 przez ponad 3 lata i najlepsze co możesz w nim wymodzić to zmienić skrzynie jak koledzy pisali - ja miałem z y8 fd 4,25 i różnica była ogromna a jak wyhaczysz fd 4,4 to jeszcze lepiej.

Jakbym miał modzić jeszcze raz ek3 to :
1. skrzynia
2. kolektor 4-2-1
3. wydech 2 cale
4. jakiś dolot żeby to fajnie brzmiało ( miałem parówe i najlepiej brzmiała - czy coś dała? nie sądze )

to są podstawowe mody, masz sporo "szybsze" ek3 niż seria a spalanie identyczne,
klawiatura z d16z6 + strojenie to troche "wyższa" półka ale napewno doda kolejne konie do tego projektu

KobiVILS
27-03-14, 16:43
Musze się kiedyś pochwalić swoim padełkiem :P na razie jeżdżę służbowym RENAULTEM firma Mama i Tato polecam ! :D ale jak tylko ją dostanę zacznę coś działać, szukam już skrzyni. Jak ja dostane to zrobię parę fotek i opisik jak z planami :)

cor7ez
27-03-14, 16:51
Zapraszam do mojego tematu :)
Jest jeszcze kazik, tommm, bilijoe i kilka innych podobnych setupow

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2