Zobacz pełną wersję : Nietypowy plan D13B2 przerobić na d16b2. Pomocy!
Witam wszystkich to mój pierwszy post na forum.
Jak wielu posiadaczy EG3 chce podnieść moc. Tylko nie stać mnie na swap, mini-me, czy zrobienie D13Z6.
Dlatego zastanawiam się czy szło by kupić sam dół silnika 1.6 D serii za +/- 500zł ( ?słupek? )
I na to założyć głowicę od 1.3 z całym osprzętem.
Czytałem, że jest coś takiego jak d16b2 i ma 116km bodajże
Czy coś bym potrzebował jeszcze oprócz samego dołu 1.6,
jaki pasek założyć?
Tak ogólnie poradźcie mi bo w teorii brzmi to jak najtańsze konie do mojej hani, a w dodatku
super baza pod przyszłe modyfikacje.:confused:
raczej niema to sensu bo tak czy tak musisz przejsć na pełenwtrysk aby dalej coś działać więc mini-me . może lepiej poszukaj d15b7
Tak jak w temacie chce wydać jak najmniej. A tu słupek za 500 zł a reszta z d13b2.
Nawet jeśli już byś się podjął to i tak tysiaka lekko wyniesie Cie zrobienie tego... Nie warto... Kup MPFI za 600, załóż i będziesz śmigał... I do tego nie trzeba ingerować w silnik, bo ze składakami to rożnie bywa - będziesz zadawał milion pytań co do czego i na co i dlaczego to gówniano działa... :/
D13 w jakichkolwiek konfiguracjach jest dla mnie, jak i dla wielu innych bardziej doświadczonych mega beznadziejną bazą...
"Najważniejsze części jakie będą potrzebne do przejścia na D13B7:
bak z pompą paliwa, D13B2 posiada mechaniczną pompę paliwa umiejscowioną w przedziale silnika, silniki z wtryskiem paliwa mają elektryczną pompę paliwa zamontowaną przy baku paliwa
filtr paliwa z mocowaniem, przewód paliwowy łączący filtr paliwa z listwą wtryskową
kolektor ssący kompletny D15B7 ze wszystkimi rurkami
komputer P06
wiązka silnikowa
wiązka kabinowa, niekoniecznie kompletna
alternator
aparat zapłonowy TD-41U (kable są takie same w 1.3 i 1.5, obie głowice mają świecie od góry)
sonda lambda czterożyłowa
rurka pomiędzy termostatem a pompą wody
dolot powietrza z D15B7 albo jakaś power rura ze stożkiem
blacha i jakaś uszczelka potrzebna do wykonania zaślepki po mechanicznej pompie paliwa montowanej do głowicy
przekaźnik główny (przekaźnik pompy paliwa)."
Wątpie że się zmieszcze w 1500 zł z tym, szczególnie, że sam tego bym nie zrobił ...
Ja chce wsadzić słupek d16 i połączyć z tym co mam.
Ten temat jest po to żebym się dowiedział co potrzeba zrobić czy wymienić przy takiej modyfikacji.
Jak chcesz to za 800 z wysyłką mogę Ci to wszystko puścić... Nie wiem skąd wziąłeś tą cenę... ;) Za takie pieniądze to się kupuje minime...
EDIT: No, słupek D16, na gaźniku... Wyobrażasz to sobie kolego? Bo ja nie bardzo... ;) Myślisz, że ile koni Ci na tym przybędzie?
Wywalisz kasę w błoto!!
No pomysł jest dosyć orginalny:rolleyes: ale myślę, że za 800 zł to wyszło by mi ze wszystkim, a moc pewnie ze 100km.
Silniki v8 też mają gaźniki :D
jak masz zdrowy dół d13 to mpfi
jak bierze olej to daj dół d16
ciekawe jak to będzie jeździć
jak źle to zawsze można zrobić mpfi na d16 i już będzie dobrze pomykać
Chcesz być oryginalny? Czy zaoszczędzić i mieć sprawdzone 100KM+? Bo przecież jedno zaprzecza drugiemu... Oryginalność nigdy nie będzie TANIA!
V8 owszem, ale z przepustnicą, że głowa wchodzi, a nie ledwo kciuk...
Podlicze Ci Twój pomysł:
Słupek 500
Nowy olej 120
Uszczelka pod ssaka 20
Płyn chłodniczy 50
Olej do skrzyni (zwykły półsyntetyk) 60
Filtr oleju 30
Nowy rozrząd 250
Na tą chwilę masz 1030 przy cenach niewygórowanych/przeciętnych, a jeszcze ktoś musi to zrobić i też wziąść za to pieniądze...
kurde nie pomyślałem o tych wszystkich rzeczch. Mechanikiem to ja nie jestem... ;)
Tylko, że na moje to dużo mniej wyniesie mnie robocizna za wymiane słupka niż to całe mpfi.
Tam jest tyle częsci do wymiany, że ja nie wiem czy w ogóle jakiś mechanik w okolicy się w tym połapie. A jak już to zawoła 800 za samą robotę :D
Jakbym miał garaż to bym sobie pomału dłubał a tak przed blokiem to trochę słabo :D
btw. Zastanawiałem się też nad zamontowaniem 4 gaźników motocyklowych :D
http://www.youtube.com/watch?v=aqf0ZjmWdyA
Wtedy by było D16b2 z 4 gaźnikami :D to by było coś
Przyjedź do włocławka to się zrobi... :D
Tak czy inaczej, Twoje auto, Twój hajs, rób jak uważasz...
Pomijając sensowność pomysłu, to jeśli dasz dół od D16, to wiele to nie zmieni. Wąskim gardłem jest kolektor ssący i wałek. Dlatego w D13B7 można mieć "na luzie" 100KM na wałku z D15B2/B7. Do zabawy dolicz zatem jeszcze koszt wałka i jego montażu.
HEG 8 zapomnial jeszcze o uszczelce pod glowice 50-1oo zl ale czy to i tak da 100 kucykow ? male zawory w tej glowicy i slaby walek rozrzadu :p juz lepiej dac walek D14A1 pomodzic przy gazniku wyrzucic kata i powinno byc prawie 90,a najmadrzej wrzucic gore mpfi i wywalic te wszystkie podcisnienia bo same z nimi problemy
Z gaźnikami motocyklowymi to zejdź na ziemię.
Ja włożyłem do siebie zamiast d15b2 słupek d16b2 i poprawa była odczuwalna. Ale do gaźnika... Średnio to widzę, średnio też widzę kupno zdrowego słupka za 500 zł od tak sobie, tym bardziej że d16b2 nie leżą na ulicy tak jak d15b2 czy d16z6. Jeśli masz zdrowe d13 to faktycznie zacznij od włożenia pełnego wtrysku jak już Ci podpowiedzieli, będziesz miał już więcej mocy i mniejsze spalanie. Potem ewentualnie wsać d16b2, d16y3, d16y7, czy coś podobnego będzie z wydechem, dolotem konkretnie ponad 100 koni.
Jak chcesz to za 800 z wysyłką mogę Ci to wszystko puścić... Nie wiem skąd wziąłeś tą cenę... ;) Za takie pieniądze to się kupuje minime...
EDIT: No, słupek D16, na gaźniku... Wyobrażasz to sobie kolego? Bo ja nie bardzo... ;) Myślisz, że ile koni Ci na tym przybędzie?
Wywalisz kasę w błoto!!
Ja sobie to wyobrażam, d16z1 montowano w concerto na dualcarbie. Spalanie i moc takiego silnika było na zaskakująco dobrym poziomie.
Robił ktoś z was MPFI ? Ile wam to wyszło z robotą?
Ktoś z was by się podjął składania tego ? dodam że nie mam gazu
Nie zapomniałem o uszczelce pod głowicę bo po prostu nie ma potrzeby tego robić, przecież kolega cały słupek będzie kładł pod osprzęt z D13... :rolleyes:
Skąd jesteś bo nawet nie wiadomo...
Nie zapomniałem o uszczelce pod głowicę bo po prostu nie ma potrzeby tego robić, przecież kolega cały słupek będzie kładł pod osprzęt z D13... :rolleyes:
Skąd jesteś bo nawet nie wiadomo...
Tuchola, Kujawsko-pomorskie
Fawor :D masz speca na miejscu tylko pytanie czy bedzie mu sie chcialo rzezbic cos takiego
Sent from my ST25i using Tapatalk
kaczka208D
27-03-14, 14:45
Również polecam mpfi, na zdrowym silniku wyjdzie ci ok 107km, kilka prostych modów i można z d13b7 ok 115km zrobić. Koszta, za same części trzeba liczyć ok 1000-1100zł (pamiętajcie, że jest potrzebne jeszcze mnóstwo dupereli typu węże, opaski, płyn chłodniczy, złączki, rurka wody, dolot powietrza itp. kompa trzeba przerobić, a to też nie mały koszt ).
Jeśli HEG8 ma naprawdę cały zestaw mpfi za 800zł to bierz bo to naprawdę dobra kasa jak za tyle części:)
Płyn chłodniczy odzyskasz po spuszczeniu. Wystarczy litr na dolewkę.
Kompa nie trzeba przerabiać! Seryjne P06 i śmigasz!
Dolot w czym problem? Pełno ludzi ma do oddania za darmo.
Jak masz ssaka kompletnego to o jakich wężach, złączkach i opaskach mowa? Przecież wszystko jest!
Rurka wody przecież byłaby w zestawie...
kaczka208D
27-03-14, 17:15
Płyn chłodniczy odzyskasz po spuszczeniu. Wystarczy litr na dolewkę.
Kompa nie trzeba przerabiać! Seryjne P06 i śmigasz!
Dolot w czym problem? Pełno ludzi ma do oddania za darmo.
Jak masz ssaka kompletnego to o jakich wężach, złączkach i opaskach mowa? Przecież wszystko jest!
Rurka wody przecież byłaby w zestawie...
Czyli jednak trzeba dokupić na dolewkę hehe :) Jak kto woli, jak kolega ma w miarę świerzy płyn to wystarczy dolewka, ale przy okazji może warto było by kupić te 4 litry płynu i wymienić na nowy :)
Co do kompa na seryjnym P06 pali 8-9 litra, więc wypadało by wrzucić mapkę paliwową pod d13b7 od jogala.
Dolot seryjny z d15b7 nie pasuje bez rzeźby pod EG3 trzeba zrobić otwór w budzie, aby miał gdzie zasysać powietrze. Dlatego może by jednak wrzucić chociaż short rama z jakimś stożkiem, jeśli ma być tanio i nie chce się robić kolejnej dziury w budzie ;)
Węże są potrzebne do układu paliwowego, eg3 ma mechaniczną pompę paliwową więc trzeba zmienić bak na taki z pompą paliwową (przekaźnik pompy też trzeba mieć :)) i jakoś to wszystko połączyć do czego się przydadzą węże paliwowe + jakieś opaski :)
Nie chcę mi się wypisywać jakie części są potrzebne bo i jest to bez sensu (jest temat na forum), ale możesz wierzyć jest tego sporo! Sam mam już 3/4 wszystkich potrzebnych części do tego także wiem co trzeba !
Zawsze trochę kasy można odzyskać sprzedając graty które zostały z d13b2, ale nie ma co się łudzić dużo kasy z tego nie będzie :)
Witam wszystkich to mój pierwszy post na forum.
Jak wielu posiadaczy EG3 chce podnieść moc. Tylko nie stać mnie na swap, mini-me, czy zrobienie D13Z6.
Dlatego zastanawiam się czy szło by kupić sam dół silnika 1.6 D serii za +/- 500zł ( ?słupek? )
I na to założyć głowicę od 1.3 z całym osprzętem.
chyba jednak trzeba bylo wliczyc uszczelke pod glowice :p w kazdym razie dobrze ze barnaba69 mysli juz o zmianien gory a nie bawieniu sie gaznikami, bedzie duzo lepszy efekt
Jeszcze pytanko czy taka pompa by się nadawała ?
http://allegro.pl/pompa-pompka-paliwa-uniwersalna-elektryczna-95-l-h-i4025642264.html
Bo się zastanawiam, że może prościej byłoby taką założyć i odrazu zmienić wałek na np. d16z2
teoretycznie dało by się może coś z tego skręcić ale za te pieniądze kupisz spokojnie ori bak z pompka wiec chyba nie ma co komplikować