PDA

Zobacz pełną wersję : wzmacniacz Blaupunkt GTA 480 ustawienie czułości i reszty

wizardPl
05-05-08, 16:58
Witam Was. Od niedawna jestem szczesliwym posiadaczem Pioneer 6900+przod blaupunkt+tył JBL CS3196+wzmacniacz blaupunkt gta 480+ skrzynia JBL CS1204B. Do wzmacniacza podpieta jest skrzynia + jajka tył.

Sprzet wysterowal mi kolega, na wzmacniaczu powylaczal filtry wszystkie a na radio poustawial zakresy czestotliwosci. Na wzmacniaczu dodatkowo chyba ustawil tylny kanal i przedni wszystko na flat.

A chodzi mi dokaldnie o regulator poziomu czułości na wejściu stopnia wyjscia. Zakres ustawienia 0,3V do 8V. Wszystko bylo ok wsumie jak kumpel ustawil ale on mowil ze niby ustawil na tylne glosniki polowe mocy a na subwoofer 3/4. W insterukcji pisze ze ten parametr nie ma nic wspolngo z regulacja glosnosci? no wiec o co chodzi ? Moze mi ktos wytlumaczyc do czego sluzy ten parametr i jak go ustawic optymalnie.

Dodam ze jak pojechalem do Car audio gdzie mi robili sprzet (mialem przyjechac po czasie jak pogra sobie troche tuba na regulacje i koles mi pwoiedzial ze powinienem sie cieszyc ze nie spalilem tuby po tej regulacji kumpla no i ustawil cos po swojemu ale nie wiem co dokladnie chyba ta czulosc no i gorzej dla mnie gra sprzet....w ogole chyba mu sie cos popieprzylo bo przelacznik LP/HP/flat ustawil na LP dla glosnikow tylnych i one w oogole nie graly tylko buczaly bo to tylko bas to sobie to zmienilem na flat tak jak kumpel ustawial a dla tuby tez flat.

Prosze o porade jak najoptymalniej ustawic sprzet na wzmacniaczu. Chodzi glownie o czułość 0,3-8V i crossfader LP/HP/FLAT.

Pozdrawiam wszystkich :piwo2:

ppm702
05-05-08, 17:51
woofer (tuba) LP i jeśli masz filtr to stroich na ucho do wypełnienia pasma

czułość:
1. skręcasz na minimum (tak, żeby było cicho w głosnikach)
2. na radiu włączasz oryginalną!!! płytę audio i kręcisz głośność do poziomu, przy którym zaczynasz słyszeć zniekształcenia dźwięku
3. odrobinę przyciszasz na radiu
4. kręcisz gain do momentu kiedy usłyszysz zniekształcenia i odrobinę "przyciszasz"

Proponuję to robić na uruchomionym silniku, bo poziom napięcia ma wpływ na zniekształcenia

wizardPl
05-05-08, 19:14

czułość:
2. na radiu włączasz oryginalną!!! płytę audio i kręcisz głośność do poziomu, przy którym zaczynasz słyszeć zniekształcenia dźwięku
4. kręcisz gain do momentu kiedy usłyszysz zniekształcenia i odrobinę "przyciszasz"

Proponuję to robić na uruchomionym silniku, bo poziom napięcia ma wpływ na zniekształcenia

1.Mowisz LP ok tyle ze na radio w ustawieniach mam strojenie osobne dla woofera poszczegolnych pasm to o ktory filtr Ci chodzi na wzmacnaiczu czy w radio?

2.Co do metody ustawienei czulosci to ciekawa metode zaprezentowales, mowisz ze ona eliminuje ryzyko spalenia? Wszystko ok tylko gain czulosci jest osobbno osobno dla glosnikow tylnych i osobno dla woofera. Z glosnikami co do znieksztalcen to wiadomo wylacze sobie tube i moge dostroic Twoim sposobem a jak to zastosowac do Tuby zeby bylo dobrze dla ucha i bezpiecznie dla tuby???

Dzieki za porady :piwo2:

ppm702
05-05-08, 20:56

czułość:

1.Mowisz LP ok tyle ze na radio w ustawieniach mam strojenie osobne dla woofera poszczegolnych pasm to o ktory filtr Ci chodzi na wzmacnaiczu czy w radio?

2.Co do metody ustawienei czulosci to ciekawa metode zaprezentowales, mowisz ze ona eliminuje ryzyko spalenia? Wszystko ok tylko gain czulosci jest osobbno osobno dla glosnikow tylnych i osobno dla woofera. Z glosnikami co do znieksztalcen to wiadomo wylacze sobie tube i moge dostroic Twoim sposobem a jak to zastosowac do Tuby zeby bylo dobrze dla ucha i bezpiecznie dla tuby???

Dzieki za porady :piwo2:

1. nie mam pojęcia jakie masz ustawienia filtrów w radiu i wzmacniaczu. Na odległość niestety nie wystroję Ci tego

2. to jedyna słuszna metoda. Ktoś kto od tego nie zaczyna jest po prostu oszustem jesli udaje, że stroi i się nie zna. Najpierw odłącz tubę i ustaw głośniki, a później odłącz głośniki ustaw tubę i na koniec regulując GAIN TYLKO w dół jednym i drugim dobierz sobie na ucho tak, żeby Ci pasowało

wizardPl
05-05-08, 23:32
na wzmacniaczu mam filtry wylaczone wszystkie...na radio wszystko ustawione to jeszcze mam pytanie z tym ustawieniem LP na wzmacniaczu na tube. Nie lepiej dac FLAT jak na radio sa ustawione filtry na subwoofer?

Thx :piwo2:

ppm702
06-05-08, 08:02
nie lepiej. Gdyby to była konstrukcja Band-pass to nie miało by takiego znaczenia, ale jesli masz tubę BR to na pewno użyj LP na wzmacniaczu