PDA

Zobacz pełną wersję : telepie sie coś w drzwiach kierowcy (Civ 5d 1,4LS 2005)

shaman
05-05-08, 15:19
przy wolnej jeździe po niewielkich nierównościach (np. po osiedlowych uliczkach) wyraźnie słychać jak się trzęsą przednie drzwi od strony kierowcy. Może to nie są same drzwi ale coś co do nich przylega - bardzo trudno mi to namierzyć (na serwis nawet nie liczę). W każdym razie jak przycisnę szybę w górnym narożniku to przestaje. Szyba dobrze zamknięta. Macie jakieś pomysły? Może coś z uszczelką? Nie wiem jak do tego podejść a bardzo mnie to irytuje.

pozdro.

jacek.gd
05-05-08, 18:00
Ja miałem podobny przypadek, tak hałasowała szyba udałem się do serwisu i wymusiłem ( samochód na gwarancji ) wymianę uszczelki. Oczywiście pomogło

shaman
05-05-08, 21:37
Dzięki za odpowiedź - udam się do serwisu - gwarancja jest do listopada.

Chyba w ogóle coś nie halo z uszczelkami w tym Civicu.. z przodu od strony pasażera słychać szum w czasie jazdy. Serwis regulował już drzwi i wymieniał uszczelkę drzwi ale nie pomogło (może właśnie powinni wymienić uszczelkę szyby?). Z kolei z tyłu za pasażerem szyba na kostce wpada w rezonans.. masakra jakaś.

kap21
06-05-08, 19:31
(może właśnie powinni wymienić uszczelkę szyby?).
Posiadam civica 1.4 5D z pazdziernika 2005, i w moim tez slychac swist w okolicach drzwi kierowcy w serwisie regulowali drzwi wymienili takze uszczelke szyby w drzwiach i dalej slychac swist .Tak na marginesie to drzwi kierowcy sa tragicznie ustawione,chodzi o szczeliny.u gory w okolicach klamki jest zdecydowanie mniejsza niz na dole.Mialem juz dwa razy regulowane te drzwi i nie potrafia tego ustawic.Moze jakis blad fabryczny.chyba im tego nie odpuszcze.

agent
07-05-08, 09:06
Też mi świszcze. Obejrzałem sobie uszczelki przy przedniej szybie i MZ jest to dziwnie zrobione a mianowicie z boku są listwy które jak się pociągnie to można je wyjąć bo sa na zatrzaski. Dopiero pod nimi jest wklejona szyba. I dzięki tej wciskanej listwie tworzy się pod nią jakby tunel przez który od dołu przy masce wlatuje powietrze i świszczy. Narazie nie wymyśliłem jak to poprawić i nie wiem czy się da.

shaman
07-05-08, 10:59
hmm.. myślisz że to nie przy drzwiach tylko przy przedniej szybie? Ja od strony kierowcy mam ciszę, ale od strony pasażera słychać pęd powietrza jakby szyba nie była domknięta albo drzwi nie dociskały. Z drugiej strony jeden mechanik mi kiedyś powiedział że jeśli chodzi o świsty to źródło może być zupełnie gdzie indziej niż się myśli że jest.

agent
07-05-08, 13:07
No każdemu to moze świszczeć gdzie indziej i inaczej. Fakt jest taki że kolejny raz w porównaniu mojej Hondy z drugim moim autem Fabią 2000r. ten drugi wypada lepiej. Trochę to wstyd że taka Skodzina ma np lepiej wyciszone wnętrze, brak stuków i lepiej działającą skrzynię. Z opinii na forum wszystkie te 3 przypadłości mają Hondy a Skoda o dziwo nie.