Zobacz pełną wersję : Problem z Hondą
Witam Posiadam Hondę Civic 1997 rok 1.4 Silnik Benzyna Gaz.
Mój problem polega na tym iż przez ostatnie dni zauważyłem że dymi na biało ale to nie jest taki ostry biały dym tylko jakby para taki przezroczysty i wgl. Czym to może być spowodowane ? czy po prostu różnica temperatur. z Góry Dziękuje .
zobacz w dzień jak będzie z 10 stopni i na rozgrzanym silniku.
a jeżeli nie pomoże jakieś sugestie ?
1) zobacz czy nie znika Ci plyn chlodniczy ze zbiorniczka wyrównawczego - jezeli tak i nie masz wycieków z chłodnicy czy przewodów chłodniczych to płyn chłodniczy jest spalany czyli UPG powiedziala papa
2) jezeli plynu chłodniczego Ci nie ubywa nie masz absolutnie czym sie przejmowac
plyn chlodniczy w zbiorniczku nie ubywa?jak ubywa to uszczelka pod glowica kaput ale to juz czarny scenariusz
po mojemu to masz wode w rurze wydechowej(jazda na gazie) i jak sie rozgrzeje to paruje,normalne zjawisko przy tych temperaturach
u mnie też jak jest zimny deszczowy dzień to dymi na biało, płynu chłodniczego nie ubywa, bierze 400 ml oleju na 10 000 km. Też mam gaz, również mnie to irytuje...
Wyciągnijcie silnik z komory, wstawcie murzyna i po kłopocie... ;)
Jak można się irytować normalną pracą silnika? Przecież w niskich temperaturach zawsze tak będzie...
Jak można się irytować normalną pracą silnika? Przecież w niskich temperaturach zawsze tak będzie... źle to nazwałem ;p no ale jak widzę w lusterku biały dym za autem to zaczynam się niepokoić czy jeszcze nim wrócę do domu :P
To jest Honda, zawsze wraca o własnych siłach... ;)
coś mi śmierdzi czarnym scenariuszem...
jaka cena jest + - naprawy uszczelki pod głowicą ?
piotreek23
26-03-14, 11:22
Jak chcesz mieć mega pewność to jedź zmierz kompresję..10 minut roboty i będzie wiadomo...
Ewentualnie odpal silnik i odkręć zbiorniczek wyrównawczy jak będzie się gotowało to uszczelka jak nie będzie się gotowało to jest Ok.
[Sarkazm Mode ON]
Moim zdaniem to powinieneś już szykować kasę na nowe auto...takia Honda z salonu na bank będzie sprawna...i też będzie dymić na biało jak zimno..mokro...wilgotno..ale wiadomo nowe auto to nowe auto..!!!
[Sarkazm Mode Off]
w ciągłym użytkowaniu samochodu ani razu mi się nie zagotowała temperatura dochodzi do tej co zawsze i koniec
Może to zwykłe przewrażliwienie? :rolleyes: Wielu takich znam... Kupują stare auto, chcą zrobić na salon i mi marudzą dzień w dzień przez telefon jakie to worki kasy muszą ładować w samochód i chcą naprawiać nawet najdrobniejszy szczegół... :p
Przykład: Gościu ma rysy na zderzaku przednim - z tej okazji pytał mnie o koszta polakierowania całego auta, bo przecież on nie będzie tak jeździł... :confused:
tu nie chodzi wiesz o przewrażliwienie ale tak z dnia na dzień ?
mechanik mi powiedział że może woda od gazu prować jeżeli woda z chłodnicy nie ucieka