Zobacz pełną wersję : Wygłuszenie drzwi
A takie coś w drzwi tez można włożyć??
Coś da??
http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0508/min_dsc06061bb4c.jpg (http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0508/dsc06061bb4c.jpg)
http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0508/min_dsc06062e964.jpg (http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0508/dsc06062e964.jpg)
http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0508/min_dsc060637c19.jpg (http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0508/dsc060637c19.jpg)
tak, mozna(wszystko mozna) ale za jakis rok czy dwa, bedziesz wymieniał drzwi w zwiazku z korozją. gabka chłonie wode. wilgoc, korozja, grzyb... itd.
PS:w wygłuszeniu drzwi głownie chodzi o stworzenie zamknietej i w miare sztywnej przestrzeni dla głosnika.
tak jak NFS napisał - chodzi o usztywnienie blach (by nie było drgań) i załatanie dziur -> zamknięcie przestrzeni (by membrana głośnika wpadała w odpowiedni rezonans)
a tą gąbkę proponuję dodać do wnętrza subwoofera lub wykleić bagażnik :d żeby "rozbić" falę dźwiękową
jak to nakleisz na jakas mate to nie bedzie problemow z korozja byle tylko nie mialo bezposredniego styku z blacha a dzwiek z tym bedzie zdecydowanie lepszy
Podepnę się trochę pod temat, ale moje pytanie dotyczy także wygłuszenia.
Przymierzam się do wygłuszenia drzwi i myślałem żeby zrobić to albo matami dekarskimi, bądź jakimiś w miarę tanimi ale lepszymi od dekarskiej matami. I tu moje pytanie, jakie maty "profesjonalne" ale tanie polecacie? I ile będzie ich potrzeba na drzwi del sola, bo jeszcze nie miałem okazji rozkręcić go i sprawdzić?
pzd.
Cubus,
najtaniej i w miare dobrze jest matami APP. ile bedzie potrzeba dowiesz sie w opcji :szukaj:
hej, a ja mam pytanie do osób które już wygłuszyły drzwi.Czy warto jest się w to bawić, czy jest słyszalna różnica? Czy takie wygłuszenie drzwi powoduje, że w aucie jest generalnie ciszej, mniej dźwięków z zewnątrz dochodzi, czy jest to odczuwalne? Duże znaczenie miałoby dla mnie takie wygłuszenie jeżeli przynosiło by to również taką korzyść...
samo TAK to odpowiedź na Twoje pytania
witajcie, temat podobny wiec zapytam
w civicu hatch 94 czym wygłuszyć wnątrze ( tam pod kołem zapasowym) bagażnika, czy wykleić go takimi matami (te bitumiczne) jak do drzwi ?
chodzi mi o zmniejszenie przenikania hałasu od tłumika i tylnych kół do kabiny
CZY JEST COŚ LEPSZEGO NIŻ TE MATY ? np maty z warstwą filcu, czy one lepiej tłumią ?
siemka
ja wygłuszyłem matami dekarskimi z obi:D
powiem wam ze jezdze juz rok i jest naprade gicior:D
efekt jest naprawde *****ia..czy , czuc to juz przy samym zamykaniu drzwi.
jeśli chodzi o granie audio tez rewelacja.
wcześniej była tam gąbka bo jakis baran ja tam umieścił :mad: i było w drzwiach cały czas ze 5l wody:eek:
no dobrze dobrze, ale czy wyklejenie tym (matami) bagażnika da coś (mniejszy hałas z tłumika w kabinie)
dzięki, chciałem się upewnić co by mat niekupowac na marne
spidi_bart
19-02-09, 22:33
www.extremecaraudio.pl TU MACIE WSYZSTKO, wchodyicie w yakladke REALIYACJE i tam macie pryzkladowe samochodz wzglusyane, ja pryznajmiej robilem na podstawie tych zdjec !!!!!!!!!! pozdrawiam
smasher123
31-05-09, 16:05
Ja w swoim cifie zastosowałem karimatę z supermarketu za 5.60 o wymiarach 200x50x0,5. Kwestia docięcia i włożenia w środek drzwi: http://img193.imageshack.us/img193/8470/92713030.jpg
Nie powinno to nasiąkać a różnice w hałasie dobiegającym z zewnątrz naprawdę czuć.
A pod tapicerkę w miejsce naklejonej fabrycznie folii dałem piankę pod panele podłogowe. Przykleiłem to uniwersalnym klejem montażowym z pistoletu i dociąłem na wymiar:
http://img190.imageshack.us/img190/6127/32175198.jpg
Mocowanie pianek - tam gdzie odstawało dałem taśmę dwustronną :)
Wyniosło mnie to 20-30 zł. Planuje jeszcze wyłożyć karimatą bagażnik i pod tylną kanapą.
A tą karimatę to przyklejałeś jakoś szczególnie, czy może tylko "punktowo" żeby nie latała, czy może jest wrzucona luzem?? :)
smasher123
17-08-09, 21:19
Karimate po docięciu wrzuciłem luzem co nie było dobrym pomysłem bo po przejechaniu paru wybojów wszystko w środku drzwi sie pokićkało :) Potem w ruch poszła taśma dwustronna i klej montażowy w pistolecie i jak do tej pory trzyma się wzorowo. Klej punktowo taśma również
Wy z tą karimatą, klejem montażowym i taśmą dwustronną żartujecie oczywiście?????????????????????????????:confused:
Dzieki.
20 pln mozna zaryzykowac. Jak bedzie zle to trudno ;)
smasher123
17-08-09, 21:55
Zupełnie przypadkowo przyszło mi na myśl że można wykorzystać w ten sposób karimatę :) MichałJ: to jest w środku drzwi więc raczej ma być efektywne a nie efektowne. Jak ktoś lubi wyłożyć kilka stów na pro maty wygłuszające to powodzenia. Jako przeciętny użytkownik jestem zadowolony z efektu za tak niewielkie pieniądze i ogólnie dostępnymi materiałami. Metoda Wieśka z Bulkowa ale wg. mnie się sprawdza i jest git :)
karmiata jest lekka, a tu chodzi o maxymalne zwiekszenie masy wibrujacej - stad przykleja sie ciezka mate bitumiczna. Karimata wg. mnie mija sie tu z celem.
a co powiecie o matach do wygluszania glosnikow tub itp? sprawdzi sie czy niekoniecznie?
Zapewne chodzi Ci o tą białą flizelinę. To również się nie nada.
Nie rozumiem dlaczego wszyscy kombinują z różnymi matami, a nie wygłuszą drzwi tymi, które są do tego celu przeznaczone?
Czy chodzi o mniejszy koszt?
O mniejszy nakład pracy?
Czy inne maty dają lepszy efekt?
Odpowiedź na te pytania brzmi: NIE.
Dlatego szanowni klubowicze wygłuszcie drzwi tylko matami bitumicznymi do car audio i nie kombinujcie;)
PS: Zapraszam do mojego tematu, tam zobaczycie jak powinno się wygłuszyć drzwi w amatorskim car audio:D
Pozdrawiam
Zupełnie przypadkowo przyszło mi na myśl że można wykorzystać w ten sposób karimatę :) MichałJ: to jest w środku drzwi więc raczej ma być efektywne a nie efektowne. Jak ktoś lubi wyłożyć kilka stów na pro maty wygłuszające to powodzenia. Jako przeciętny użytkownik jestem zadowolony z efektu za tak niewielkie pieniądze i ogólnie dostępnymi materiałami. Metoda Wieśka z Bulkowa ale wg. mnie się sprawdza i jest git :)
Jak byłem kupować maty bitumiczne do siebie, oglądałem taką profi piankę. Grubosciowo i fakturowo wygląda jak karimata. Z tym że jest szara i jedna strona jest cała pokryta klejem. Jednak wada to cena z tego co pamiętam to chyba 40-60zl za m2.
mam pare pytań bo nie mogę znaleźć poglądowych zdjęć.... moja hania w pierwotnej wersji wyszła z fabryki na korbki do otwierania szyb poprzednik zatem dołożył elektrykę alledrogo i nie jestem powien jednego czy taki mechanizm powinien znajdować się między boczkiem a drzwiami czy w drzwiach ?? i drugie pytanko ile trzeba mat żeby okleić drzwi i do jakiej ewentualnie wysokości żeby szyby nie blokować
Po przemyśleniach i przeczytaniu wielu podobnych tematów zdecydowałem się w końcu na użycie maty dekarskiej. Kupiłem rolkę 10m x 22,5cm (cienka dosyć - pewnie max 2mm) w obi za niecałe 90 pln. Trochę zabawy było, ale efekt jest ok.
Czy w samochodzie jest ciszej? - Trochę tak.
Czy mimo to (tylko "trochę") było warto? - Oczywiście.
Dlaczego? - Do tej pory, kiedy słuchałem czegoś co ma dość szybki basik (np.: inna - hot), nawet przy niewielkich głośnościach wyraźnie słychać było "prykanie" - tak, jakby coś wpadało w rezonans (radio sony CDX-GT620U + głośniki: przód hertz dcx 165, tył: hertz ecx 130 - tył w sumie nie ważny). Po wyklejeniu drzwi nic nie pryka nawet jak zrobię 2x głośniej (np.: z 7 na 14:) - nie wiem czy w dB to jest 2x głośniej ale to nie ma również większego znaczenia - różnica jest baaardzo zauważalna).
W ogóle wszystko teraz brzmi nieco inaczej, a przy większym natężeniu dźwięku nie ma porównania (wcześniej bałem się, że zniszczę głośniki, a teraz wszystko hula aż miło:)
Do wyklejenia wystarczy:
- trochę chęci (tych raczej nie brakuje) czasu i cierpliwości
- śrubokręt (x)
- dobrze umyć drzwi w środku (najpierw szmata i woda, potem benzynka ekstrakcyjna)
- mata dekarska (dość łatwo się ją kształtuje) i jak ktoś ma możliwość to jakaś suszarka do włosów (na szczęście mieszkam na parterze więc miałem dostęp do prądu). Nie wiem czy ta suszarka zawsze jest konieczna, ale ja nie miałem za dobrej pogody - silny wiatr, realna groźba deszczu (zdążyłem przed), 10-14C podczas gdy temperatura wyklejania podana przez producenta to 5-30C - także teoretycznie się mieściłem, ale suszarka ułatwiała sprawę.
- fajnie mieć jakiś garaż, ale mi się udało wszystko zrobić pod blokiem :)
Mata mi jeszcze została więc coś tam jeszcze pewnie nią zadziałam:) Na razie to tyle.
Generalnie polecam.