Zobacz pełną wersję : Kontrolka ABS po zaciagnieciu recznego...
Po zaciagnieciu recznego i jezdzie malym bokiem kontrolka ABS pali sie przez jakies 10min a pozniej gasnie... Przez ten czas gdy sie pali, ABS nie dziala. Dlaczego tak sie dzieje?
Sterownik ABS'u wykrywa rozna predkosc na poszczegolnych kolach i dlatego wywala blad
jak zaciągniesz ręczny to chyba po 20-30 sekundach ABS się wyłącza, to całkowicie prawidłowe.
Jak zaciągnę ręczny to praktycznie od razu nie po iluś sekundach zapala sie kontrola abs i święci przez jakies 10min - przez tyle nie dziala abs.
a ja nie wiem czy to jest normalne. dosc czesto wpadam bokiem w zakret na recznym i nigdy jeszcze nie bylo tak ze kontrolka ABS sie swiecila,
a juz na pewno nie powinno byc tak ze ci ABS przestaje dzialac na 10min !!
jak ja zuwarzylem to podczas hamowania recznym, po wcisnieciu delikatnie zwyklego hamulca, abs odrazu zaczynal pompowac(czyli popuszczal hamowanie tylnych kol.
przypomne ze ABS w civicach dziala kontrolujac obrotyy kol: lewy przod - prawy przod - i oba kola tlne na jednej pompce
proponuje zrobic samodiagnostke, kontrolka wystuka ci kod bledu i bedziesz wszytko wiedzial... wstepnie stawiam na czujniki absu w kolach
skolopendra
08-05-08, 19:11
Dlaczego tak sie dzieje?
pewnie dla tego
Sterownik ABS'u wykrywa rozna predkosc na poszczegolnych kolach i dlatego wywala blad
kilkaanascie sek to góra przynajmniej u mnie
a juz na pewno nie powinno byc tak ze ci ABS przestaje dzialac na 10min !!
moze wpierw pasowało by przeczyscić czujniki na kołach i wtyki pod maską
U mnie to samo :aloha: (ek4) tylko trwa to jakies 200 metrów jazdy :) też przy parkowaniu rękaw...... a Tu ABS świta, stałem z godzinke ( z koleżanką ;) ) co przekreciłem zapłon swiecił... ruszyłem nie całe 200 m i zgasł :)