Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Spalanie :(

arek_1988z
04-05-08, 20:01
Panowie mam problem. Ostatnie przejechane 3 pełne zbiorniki paliwa dały zastraszający średni wynik spalania 10-11 litrów benzyny Pb95 na 100 km :(
Brat sprawdził świece- powiedział, że nie ma tragedii, więc to nie powinna być wina świeć...kable też są ok nie mają przebić. Sonda lambda przy mierzeniu woltomierzem daje wskazania pomiędzy 0.75 a 1.0 więc wydawałoby się, iż działa- jednak po jej wypięciu silnik nie zareagował- co mogłoby jednak wskazywać, że jest do pupy. Wyczytałem na forum, iż za wysokie spalanie oprócz wysokich wyników objawia się także osadem na końcówce tłumika- niestety pojawia się (dodam, że mam katalizator), z okolic którego ostatnio słychać bardzo nieprzyjemne stuki na nierównościach przy ok 1-1,5 tys km...(Wszystko sprawdzone na kanale nic nie odpadło i się nie odkręciło)
Jeżdżę normalnie do 3-3,5 k rpm
Co może być przyczyną takiego wysokiego spalania? Sonda , katalizator, świece?

Silnik d14a3 odmulone do 90 KM

Naprowadźcie bo zaczynam już tracić nadzieję. A niecałe 450 km na 45 litrach to troszkę mało... :( Szczególnie na wiosnę gdzie silnik w miarę szybko się nagrzewa...

Pozdrawiam...

Skoti
04-05-08, 20:16
sprawdzałes filtr powietrza ?

arek_1988z
04-05-08, 20:18
sprawdzałes filtr powietrza ?

Wymieniany razem z olejami 05.03.2008 :(

plakon83
04-05-08, 20:29
Wyniki spalin
Samodiagnostyka
Zawory
Filtr paliwa
wycieki
katalizator
Średnie spalanie czyli jakie?

karcin
04-05-08, 20:31
Ale to spalanie to w jakich warunkach ? miasto ? trasa ?
mi na całym baku wychodzi troszkę ponad 500km no ale kręcę troszkę wyżej niż 3,5k także coś jest u Ciebie nie tak chyba, że cały czas po mieście jeździsz.

arek_1988z
04-05-08, 20:34
Ale to spalanie to w jakich warunkach ? miasto ? trasa ?
mi na całym baku wychodzi troszkę ponad 500km no ale kręcę troszkę wyżej niż 3,5k także coś jest u Ciebie nie tak chyba, że cały czas po mieście jeździsz.

Miasto....ale wiesz raczej nie stoję w korkach- rano nie ma a jak wracam to czasami...ale nie do przesady.

[ Dodano: Nie 04 Maj, 2008 ]

Wyniki spalin
Samodiagnostyka
Zawory
Filtr paliwa
wycieki
katalizator
Średnie spalanie czyli jakie?

Średnie przejeżdżam niecałe 450 km na 45 litrach paliwa...

[ Dodano: Nie 04 Maj, 2008 ]
plakon83

Co masz na myśli mówiąc wycieki? Nieszczelny układ paliwowy? Plam nie zostawiam, więc raczej nie.

Zawory? Co mogłoby być z nimi nie tak?

koberone
04-05-08, 22:14
regulacja zaworów....

miałem podobny problem... regulacja zaworów pozwoliła sie go pozbyć:)